Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen astronomic spectaculos în această noapte: O cometă rară va putea fi vizibilă și cu ochiul liber. Trece aproape de Terra

Publicat

O cometă foarte rară, care nu a mai fost vizibilă de pe Pământ de zeci de mii de ani, se află, sâmbătă, la cea mai mică distanţă de Terra şi poate fi văzută, din această seară, şi din România, chiar şi cu ochiul liber.

Cometă a mai trecut pe lângă Pământ acum zeci de mii de ani, în vremea „Oamenilor de Neanderthal” și se apropie din nou de Terra, relatează The Guardian.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) este observată în mod activ. Pe baza estimărilor actuale, ar putea deveni suficient de strălucitoare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber în timpul trecerii sale la periheliu în perioada septembrie – octombrie 2024

Citește și O cometă va apărea pentru prima dată după 80.000 de ani. Când se poate observa fenomenul astronomic

Este vorba de cometa numită C/2023 A . Cometa se va apropia cel mai mult de Terra în jurul datei de 13 octombrie 2024. Momentul de maximă vizibilitate ar putea fi în jurul datei de 12 octombrie, când cometa va fi între Pământ și Soare.

Cometa C/2023 A3: pentru noi pământenii e la prima apariție

”Se spune că cel puțin pentru noi pământenii e la prima apariție. Această cometă, înainte de data de 2 octombrie, s-a văzut la latitudini mai sudice” a declarat pentru agenția de presă RADOR Preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore.

Între 11 şi 14 octombrie, cometa A3, cu o magnitudine estimată între -3 şi -1, dar cu posibilitatea de a ajunge chiar la -5, devine vizibilă cu ochiul liber din emisfera nordică.

Acest lucru se datorează vitezei mari de deplasare a cometei, care o va face să apară tot mai sus pe cerul vestic cu fiecare noapte. Coada cometei va fi mult mai strălucitoare din cauza reflexiei luminii prin norul de praf din jurul acesteia.

Între 13 şi 14 octombrie, pierzând rapid din luminozitate (de la -1,0 la 1,0 magnitudine), dar depărtându-se mai mult de Soare, va fi mai uşor de văzut cu ochiul liber seara la aproximativ o oră după apus.

Pe 14 octombrie, C/2023 A3 va trece aproape de o altă cometă, 13P/Olbers (mag 10), potrivit starwalk.space.

Mai multe calcule de la începutul lunii septembrie indică faptul că, luând în considerare împrăştierea directă, cometa va fi mai strălucitoare decât magnitudinea 0, între 5 şi 13 octombrie.

De asemenea, cometei C/2023 A3 i-a crescut o frumoasă coadă lungă după ce a trecut la cea mai mică distanţă faţă de Soare (periheliu), de 58 milioane km, la 27 septembrie 2024.

Cometa va putea fi vizibilă și cu ochiul liber

”Acum, trecând partea nordică, este accesibilă și regiunilor situate la latitudini cum este țara noastră. Cometa va deveni accesibilă începând de astăzi, după ce apune soarele în crepuscul, dacă privim în locul unde a apus soarele spre vest, așteptăm să se întunece puțin, și este posibil să vedem așa un nucleu mai luminos și poate și puțină coadă.

Cu ochiul liber mai dificil astăzi, fotografic iese mai bine, inclusiv cu telefonul mobil, dar începând de mâine ea va sta mai mult pe cer după apusul soarelui, se ridică puțin mai sus, însă în același timp strălucirea ei scade în fiecare zi. Totuși, ea va fi o cometă accesibilă, până spre sfârșitul lunii octombrie, a precizat Valentin Grigore.

Este posibil să fie văzută cu ochiul liber şi ziua, în funcţie de condiţiile meteorologice. Pentru cei care au un binoclu sau un telescop, imaginea cometei va fi şi mai spectaculoasă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate