Connect with us
Advertisement

Actualitate

Fenomenul „picătura rece”, lovește din nou Spania: Cod roșu de inundații. Probleme grave și în Italia

picătura rece

Publicat

Fenomenul „picătura rece”, lovește din nou Spania: Noi ploi torenţiale au căzut miercuri în sudul şi estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraţilor, la doar două săptămâni după inundaţiile devastatoare soldate cu cel puţin 223 de morţi, în principal în regiunea Valencia, transmite AFP.

Agenţia naţională de meteorologie (Aemet) a emis o avertizare cod roşu, nivelul maxim, valabilă pentru provinciile Malaga (sud) şi Tarragona (nord-est), pe fondul unui nou episod al fenomenului „picătura rece”, o depresiune izolată de mare altitudine destul de frecventă toamna pe coasta mediteraneană spaniolă.

Cunoscut popular sub numele de „picătură rece”, acesta este un fenomen meteorologic provocat de combinația dintre masa de aer rece și aerul cald.

Un element important în apariția fenomenului ”picătura rece” este temperatura mării, care favorizează formarea unei mase de aer cald, ce se ciocnește cu aerul rece, mai spune șeful AEMET. Temperatura Mării Mediterane este, în prezent, de 21 de grade, cu un grad și jumătate mai ridicată decât normalul pentru această perioadă din an.

În zonele plasate sub cod roşu, situate pe litoral, aproape 120 până la 180 de litri de precipitaţii pe metru pătrat (120 până la 180 de milimetri) s-ar putea acumula în următoarele ore, potrivit Aemet. Precipitaţiile vor continua să cadă până joi.

Ploi intense, însă mai puţin abundente, sunt aşteptate, de asemenea, în regiunea Valencia, afectată de inundaţiile din 29 octombrie, unde multe dintre canale sunt în continuare colmatate de noroi.

Locuitorii din regiune încă se luptă să facă faţă pagubelor enorme cauzate de această tragedie. „Ne-am pierdut deja maşinile, am pierdut deja o mare parte din casele noastre şi nu mai avem de muncă. Aşadar, nu mai avem nimic de pierdut”, a declarat la postul regional de televiziune A Punt Carlos Molto un locuitor din Picana, oraş cu 11.000 de locuitori situat în suburbiile oraşului Valencia.

Oraşul învecinat, Paiporta, considerat epicentrul tragediei din 29 octombrie, a fost afectat de noi inundaţii, potrivit ziarului Las Provincias. În această localitate, încă devastată, locuitorii au amenajat baricade improvizate din saci de pământ în faţa uşilor caselor.

Ca măsură de precauţie, mai multe municipalităţi din regiune le-au solicitat miilor de voluntari care vin zilnic pentru a-i ajuta pe locuitori să degajeze străzile să nu meargă miercuri în zonele sinistrate.

Noile ploi ar putea perturba căutările celor 17 persoane încă dispărute, potrivit autorităţilor. Operaţiunile sunt concentrate în principal în jurul cursurilor de apă şi pe coastă, la gura râurilor.

În Andaluzia şi Catalonia, unde sunt situate provinciile plasate sub cod roşu (Malaga şi Tarragona), autorităţile au anticipat posibilele consecinţe ale ploilor abundente prin trimiterea unor mesaje de alertă pe telefoanele mobile, a căror recepţie provoacă un sunet puternic.

„Fiţi deosebit de prudenţi, evitaţi deplasările şi urmaţi sfaturile” serviciilor de intervenţii de urgenţă, scria în mesajul de alertă trimis la Malaga.

Autorităţile din Valencia au fost aspru criticate pentru că au trimis un astfel de mesaj de alertă prea târziu la 29 octombrie. Aemet plasase regiunea sub cod roşu în dimineaţa acelei zile, însă când autorităţile au trimis mesajul pe telefoanele locuitorilor zona se afla deja sub ape.

Indignarea faţă de autorităţi, acuzate că nu au evaluat corespunzător riscurile şi că au întârziat prea mult intervenţiile, a dat naştere, sâmbătă, la manifestaţii masive, dintre care cea mai mare a reunit 130.000 de persoane, în oraşul Valencia.

Codul roşu emis de Aemet, corespunzător unor fenomene meteorologice de „o intensitate excepţională”, cu „un nivel foarte ridicat de risc pentru populaţie”, a determinat, de asemenea, autorităţile să suspende cursurile, miercuri, în mare parte din Catalonia şi în oraşe andaluze precum Granada şi Malaga.

În regiunea Valencia, acest nou episod al fenomenului „picătura rece” a provocat valuri de peste patru metri înălţime în zonele costiere şi a determinat autorităţile să închidă circulaţia pe anumite drumuri şi să suspende unele servicii feroviare. Traficul maritim a fost suspendat în porturile Valencia şi Sagunto.

Inundații grave și în Italia

Drumuri transformate în râuri ce au măturat zeci de mașini în sudul Italiei, în Sicilia, iar în zona Catanese, situația este cea mai gravă relatează Corriere della Sera.

Pompierii au intervenit miercuri pe autostrada A18, între Fiumefreddo di Sicilia și Giarre, pentru a salva automobiliștii blocați în mașinile lor.

Protecția civilă îndeamnă automobiliștii să evite să urce în mașini și să circule pe autostrada unde a fost emisă o alertă roșie.

În Altarello di Riposto, oamenii sunt izolați în casele lor.  Este în curs o intervenție, cu ajutorul unui vehicul amfibiu, într-o casă unde un râu s-a revărsat și a invadat parterul unei case în care se aflau 4 persoane, dintre care 2 cu handicap.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement