Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” și-a încheiat ediția a VII-a. Ce a însemnat evenimentul pentru Alba Iulia?


Publicat

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia s-a încheiat duminică, 7 octombrie 2012, după 5 zile de spectacole și concerte, văzute, ascultate și aplaudate de mii de oameni. Ce înseamnă pentru un oraș să găzduiască un festival, să îl crească, să îl dezvolte? Ce aduce un festival de acest gen unui oraș și cetățenilor?

A organiza un festival internațional de teatru este cel puțin un „must do” pentru un oraș care are pretenția de a exista pe harta artei și a culturii din Europa și din lume. Cuvântul „festival” te duce direct cu gândul la ideea de „festiv”, ceea ce înseamnă că printre primele caracteristici ale unui astfel de eveniment este atmosfera. Prin ce a fost diferită atmosfera din Alba Iulia de miercuri până duminică, în timp ce se desfășurau „Poveștile”?

Cert este că marea majoritate a spectacolelor de teatru și muzică au umplut până la refuz sălile Caselor de Cultură și pe cea a Teatrului „Prichindel”, ca dovadă că oamenii și-au dorit să vadă piese și concerte, actori și artiști. Totuși, despre străzile orașului, sau mai ales despre zonele istorice ale Cetății, nu putem spune neapărat că „au respirat teatru” în aceste zile, cum se întâmplă în alte părți, unde străzile colcăie de actori, scenete, personaje, măști, păpuși și …teatru, cu toate că evenimentul ar fi permis și ar fi chiar cerut și o astfel de promovare.

Festivalul de teatru de la Alba Iulia i-a avut printre participanți și pe unii dintre cei mai „grei” reprezentanți ai teatrului și filmului din România: Marcel Iureș, care, deși nu a jucat, a oferit albaiulienilor o oră de „povești” din timpul său, Maia Morgenstern, care a avut o reprezentație spectaculoasă în rolul lui Miss Daisy. De asemenea, mulți dintre invitați (Marius Florea Vizante, Pavel Bartoș, Octavio de la Roza și Camilla Colella din spectacolul „Tango, mon amour” și alții) au participat și la Cafeneaua cu Tâlc, dând albaiulienilor prilejul de a sta de povești cu ei.

O altă caracteristică a unui festival, indiferent de dimensiuni, este multilateralitatea. La Alba Iulia, la Festivalul de Teatru, pe lângă piese puse în scenă de Teatre din România, Elveția, Republica Moldova, am avut parte și de muzică (blues cu A.G. Weinberger, gospel cu un cor american, flamenco și folk cu Silvan Stâncel și Ovidiu Scridon, dar și rock cu Vunk), dans (step, în spectacolul din prefața festivalului și tango, în „Tango, mon Amour) și literatură, prin lansarea câtorva volume și un spectacol-lectură.

Ce i-a încurajat pe oameni să meargă la spectacolele din Festival? În primul rând, încrederea pe care o au în ceea ce cunosc, adică o piesă de teatru tradițională, clasică. Totuși, aceștia au avut ocazia și să își extindă universul cultural-artistic cu genuri de evenimente la care au participat, poate, pentru prima dată, cum ar fi un concert de gospel american, o idee curajoasă și inspirată în programul festivalului. De asemenea, multe dintre evenimente au constituit o provocare acceptată, pentru publicul albaiulian (cum ar fi și spectacolul de step din prefață sau cel de tango). Un alt motiv care i-a încurajat probabil pe oameni să iasă la teatru a fost prețul unic de 10 lei pe eveniment, un preț mic, comparativ cu ce tarife se percep la teatrele din România pentru aceste spectacole (de exemplu, pentru spectacolul „Cometa, Cățelul și Copilul, un spectator din București plătește aproximativ 30 de lei, iar un preț asemănător se plătește și la spectacolele „Cină cu prietenii”).

După cea de-a VII-a ediție, în Alba Iulia putem vedea cum un festival se construiește în timp și crește de la un an la altul, atât ca dimensiune cât și în percepția localnicilor. Cum spunea unul dintre organizatorii evenimentului în urmă cu câtva timp, că „un eveniment cu viziune, odată ce ajunge mare, aduce după sine și infrastructură”, ceea ce înseamnă că cel mai probabil, pentru că avem Festival de Teatru la Alba Iulia, vom avea toate șansele să primim și un teatru în oraș, și atunci să ne permitem să scăpăm de complexul de inferioritate pe care l-am dobândit față de „marile orașe” ale României.

În cursul zilei de marți, organizatorii evenimentului au invitat presa la o ultimă Cafenea cu Tâlc, în cadrul căreia se vor schimba impresii și se vor analiza elementele Festivalului. Revenim cu amănunte.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ceață în zonele joase ale județului. Vizibilitatea scade sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață valabil pe teritoriul județului Alba. Sunt vizate zonele joase. 

Fenomene vizate: local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Codul este valabil până miercuri, 28 octombrie, ora 10,00 și a fost emis în cursul nopții, la ora 4,00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul din trei sate din România nu are semnal de internet sau au zone în care acesta este slab. Studiu

Publicat

telefon mobil

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundaţia World Vision România.

„În această perioadă, din ce în ce mai multe localităţi trec în scenarii care presupun susţinerea cursurilor online, însă şcoala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicaţiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toţi copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din şase judeţe în care activează World Vision România (Iaşi, Vaslui, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Cluj) au în componenţă sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizaţia derulează proiecte şi sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent.

Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei susţin faptul că Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural.

„În aproape toate satele şi comunele există zone cu semnal la telefon şi internet foarte bun, în general în jurul instituţiilor publice: primărie, şcoală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menţionează sursa citată.

World Vision România a donat, din martie până în prezent, peste 4.000 de tablete cu cartele SIM pentru Internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale, a făcut meditaţii online cu copiii, dar şi consiliere psihologică cu copiii şi adulţii din proiecte.

Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28 octombrie: Unde îi așteaptă echipajele de poliție, pe șoferii din Alba. Amplasarea radarelor pe drumurile din județ

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba au anunțat pe ce drumuri din județ vor fi amplasate radarele, miercuri. 

Informația vine însă și cu recomandarea de a respecta regulile de circulație pe drumurile publice și regimul de viteză, pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Amplasarea radarelor în data de 28 octombrie 2020:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Crăciun de la Sibiu se va ține și în această iarnă, în plină pandemie de COVID-19. Ce spun organizatorii

Publicat

Tradiționalul Târg de Craciun din Sibiu, care anual atrage zeci de mii de vizitatori, va avea loc și în acest an, chiar dacă rata de infectare cu COVID-19 a ajuns în municipiu la 3.74 la mia de locuitori. 

Potrivit reporterilor de la oradesibiu.ro evenimentul ajuns la a 14-a ediție, va avea loc în perioada 13 noiembrie 2020 – 3 ianuarie.

Ediția din acest an este anunțată a fi „adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare”.

„În contextul provocărilor din cauza Cornavirusului, ediția 2020 va fi una adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare. Suprafața evenimentului a fost lărgită considerabil, adăugând și Piața Mică și Str. Nicolae Bălcescu la zona de vizitat.

Spațiile de plimbare din Piața Mare sunt lărgite, zona de gastronomie organziată cu locuri suficiente pentru stat la masă (în picioare) iar purtarea măștii va fi obligatorie. În rest, atmosfera va fi în continuare una feerică și pozitivă, ca să intrăm în spiritul Sărbătorilor”, anunță organizatorii.

Conform acestora, peste 100 de expozanți vor fi prezenți în Centrul Sibiului pentru a oferi experiențe plăcute vizitatorilor, iar pentru cei mici sunt pregătite diverse atracții printre care se numără Atelierul lui Moș Crăciun, un patinoar în aer liber dar și Parcul lui Moș Craciun.

Spectaculoasele proiecții realizate pe fiecare clădire din Piața Mare vor fi din nou prezente. Proiecțiile sunt renumite deoarece transformă centrul orașului într-un loc de poveste.

Rata de infectare cu Sars Cov-2 în județul Sibiu este de 2,51 la mia de locuitori, iar în municipiul reședință de județ aceasta se cifra luni, 27 octombrie, la 3,75.

sursă: oradesibiu.ro

sursă foto: Facebook – Târgul de Crăciun de la Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate