Blaj
Finanțări de 13 milioane euro, cerute de Primăria Blaj prin PNRR și AFM. Autobuze și stații electrice, creșă și alte modernizări
Primăria Blaj a depus opt proiecte de finanțare prin PNRR și AFM, în valoare de 13 milioane de euro, anunță edilul Gheorghe Valentin Rotar.
Vor fi cumpărate autobuze electrice, se vor instala stații de încărcare vehicule electrice, se vor moderniza blocuri pentru eficientizare energetică, se va construi o creșă și se vor face investiții pentru managementul deșeurilor.
”Cele 8 proiecte depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vizează, în principal, construirea unui oraș verde, prietenos cu mediul, curat și sănătos”, precizează primarul.
LISTA proiectelor depuse de Primăria Blaj pentru finanțare prin PNRR și AFM
- Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale din municipiul Blaj (PNRR – C5 Valul renovării – Apelul 1): vor beneficia de acest proiect 8 blocuri din municipiul Blaj, pe principiul primul venit/primul servit, în ordinea depunerii documentațiilor: Blocurile nr. 31, 40 și 41 (Eroilor), 7 (Republicii), 1 și 2 (Gării), G1 (Câmpia Libertății) și 5 (Gheorghe Barițiu). Proiectul vizează și construirea a 8 stații de reîncărcare, stabilite ulterior de autoritatea contractantă. Valoarea solicitată: 4.165.620 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro)
- Achiziție autobuze electrice: în parteneriat cu comuna Crăciunelu de Jos (PNRR C10 – Fondul local – Apelul 1); vor fi achiziționate 4 autobuze nepoluante în lungime de 10 m, 4 autobuze nepoluante în lungime de 12 m și un microbuz nepoluant. Valoarea solicitată este de 4.393.550 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro)
- Achiziție sistem E-Ticketing: în parteneriat cu comuna Crăciunelu de Jos (PNRR C10 – Fondul local – Apelul 1); vor fi achiziționate 2 sisteme de transport inteligent (ITS) și 12 stații de încărcare (10 la Blaj și 2 la Crăciunelu de Jos). Valoarea solicitată este de 400.000 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro)
- Construire creșă mică, localitatea Izvoarele (PNRR C15 – Educație – Apelul 1): creșa va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur. Valoarea solicitată este de 2.005.806,54 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro). Contract semnat
- Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiul Blaj (Administrația Fondului pentru Mediu): amenajarea a 15 stații de reîncărcare. Valoarea solicitată este de 3.173.367,15 lei (contribuție de la bugetul local 323.411,15 lei)
- Construire de insule ecologice digitalizate subterane (Ministerul Mediului – Componenta C3 – Managementul deșeurilor): vor fi amenajate 5 astfel de insule. Insula ecologică poate fi concepută pentru a utiliza mai multe pubele sau containere subterane sau supraterane pentru colectarea selectivă. Valoarea solicitată este de 1.229.875 lei/ 250.000 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro)
- Construire de insule ecologice digitalizate supraterane tip II (Ministerul Mediului – Componenta C3 – Managementul deșeurilor): vor fi amenajate 14 astfel de insule. Valoarea solicitată este de 1.308.587 lei/ 266.000 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro).
- Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar – municipiul Blaj (Ministerul Mediului – Componenta C3 – Managementul deșeurilor). Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale: deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări. Valoarea solicitată este de 3.830.913,04 lei/ 778.720 euro (contribuție de la bugetul local 0 euro).
foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News