Connect with us
Publicitate

Actualitate

„Foaia de cafea”, un drog care afectează grav sistemul nervos circulă în rândul tinerilor. Provoacă rapid dependență și este greu de tratat

Publicat

consum de droguri „Foaia de cafea”, noul drog periculos care stârnește interesul tinerilor din România și care pe mulți dintre ei i-a băgat în spital. O nouă „tentaţie” circulă printre tineri, o combinație între o substanță etnobotanică- despre care se spune că provine din China și cafea.

După spusele specialiștilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, cafeaua e utilizată doar pentru a schimba gustul chimicalelor din substanțele psihoactive și pentru că miroase bine.

”De fapt, este vorba despre două combinații. Pe de-o parte, între tutun, substanță cu proprietăți psihoactive și cafea, măcinată sau boabe strivite, care se fumează. Pe de altă parte, se combină o băutură energizantă, vodcă, substanță psihoactivă și, opțional, se adaugă cafeaua. Cafeaua este utilizată pentru a-i schimba gustul și pentru că ascunde mirosul caracteristic al șubstanțelor psihoactive”, precizează specialiştii CPECA.

Singurul efect pe care-l are cafeaua asupra organsmului este faptul că întețește bătăile inimii, consideră specialiștii. În schimb, noua substanță etnobotanică este cea care pune în pericol viața consumatorilor. ”Dacă în cazul heroinei, cocainei sau marijuanei se știe care sunt efectele asupra organismului, în cazul substanțelor noi cu proprietăți psihoactive acestea sunt recunoscute. Compoziția lor chimică este modificată în permanență, astfel că și efectele asupra organismului sunt altele, de la o substanță la alta”, mai precizează sursa citată.

„Foaia de argint” este derivată din „foița de cafea”, drog apărut pe piață în cursul lunii martie. Achiziția noului drog se face de regulă prin internet sau prin persoane cunoscute consumatorului. Dependența apare după 2-3 doze, tratamentul fiind foarte dificil.

„Drogul afectează sistemul nervos, manifestându-se prin tremurări, pierderea încrederii în sine și alte simptome de acest tip. Din păcate, nu s-a găsit încă o substanță de substituție, ceea ce complică lucrurile”, spune un alt reprezentant al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

”Problema care îngrijorează este numărul de tineri ajunși de la începututl anului la Urgențe. Este vorba de 200, dar acestea sunt vârfurile, cei care au căzut și au ajuns la spital. Gândiți-vă câți mișună pe lângă! Creșterea este vizibilă, din această cauză noi nu mai avem resurse umane suficiente și redirecționăm tinerii spre alte ONG-uri care se ocupă cu prevenirea. Interesant este faptul că această tendință s-a dezvoltat în mediul rural: tinerii se droghează la bunici”, mai spune sursa amintită.

 

sursă: hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate