Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Fosele septice trebuie înscrise în registrul de evidență. Golirea se face numai cu firme autorizate. Amenzi pentru proprietari

Publicat

O lege intrată în vigoare în acest an prevede obligații pentru proprietari de spații dotate cu fose septice. Dacă nu sunt respectate noile reguli, sunt prevăzute amenzi de până la 10.000 de lei.

Legislația prevede obligația înscrierii în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Acestea sunt deschise de fiecare unitate administrativă (primărie).

  • (P) În județul Alba exstă mai multe firme acreditate de vidanjare. Una dintre acestea este și DamiProd. Mai multe detalii se pot obține pe contact@damiprod.ro sau la nr de telefon: 0757 110 065

Termenul de înscriere este de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare/epurare a apelor uzate, respectiv de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele existente anterior datei noii legislații.

Noua lege pentru fose septice. Ce obligații au proprietarii

Noua legislație este Hotărârea nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate.

Articolul 11

  • (1) Prin grija reprezentantului unității administrativ-teritoriale, proprietarul spațiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.
  • (2) Obligația înregistrării prevăzută la alin. (1) revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor criterii.

Articolul 15

  • (1) Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație, printr-o firmă acreditată de vidanjare.
  • (2) Intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare și intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare sunt înscrise în registru.
  • (3) Firma de vidanjare are obligația transportării nămolului de epurare la o instalație de tratare a nămolului de epurare conformă din punctul de vedere al protecției mediului.

Proprietarii de fose septice riscă AMENZI dacă nu se înscriu rapid în registrul de evidență. Legea schimbată aduce obligații noi

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial din 27 mai 2022 dar se aplică începând din 30 octombrie.

Sancțiuni

Registrul este deschis de fiecare administrație locală. Primăria Alba Iulia a informat locuitorii despre noile obligații. Detalii AICI.

Nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și (2) și art. 15 alin. (2) constituie contravenție și se sancționează cu:

  • amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu și al Inspecției Apelor din cadrul autorității de gospodărire a apelor.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

Potrivit TVR,  cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează.

Din 31 octombrie a intrat în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar b anii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. vasi

    miercuri, 02.11.2022 at 12:54

    Dar de ce primariile (unele) nu au si posibilitatea de inscriere online, si a doua problema 80% din locuitorii din comune nu au auzit de aceasta lege, sa vad eu pe cine amendeaza.

  2. dorina cindroiu

    miercuri, 02.11.2022 at 16:26

    Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Cine si cum beneficiaza si ce trebue facut?

  3. Dagau Artur

    miercuri, 02.11.2022 at 19:53

    Da bine faceți canalizare în orice cătun ca și în vest și sa rezolvat problema

  4. facsimil

    joi, 03.11.2022 at 07:45

    intenția este bună. modul de a o pune în aplicare însă este dezastruos. faceți investiții stimabililor și abia apoi amendați.

  5. Laurențiu Postolache

    joi, 03.11.2022 at 08:43

    Cum sa te racordezi la canalizare daca nu exista ? Cum sa pui fosa septica daca unele case nu au curte suficient de mare pentru așa ceva ? Asigurați domnilor de la putere condiții și apoi cereți nu fiți absurzi…

  6. Vali

    joi, 03.11.2022 at 14:27

    bună treabă acolo unde se poate,în Feleacu pe lângă proprietatea mea există un pârâu colector,nu vreți să știți ce mirosuri pestilențiale există în zonă !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax