Aiud
FOTO: Acțiune a Poliției Alba pe DN1, în zonele Sebeș și Aiud. Ce au aflat șoferii opriți în trafic
Zeci de conducători auto care au circulat miercuri, 13 septembrie pe DN 1, în apropierea municipiului Sebeș și joi, 14 septembrie, în apropierea municipiului Aiud au fost informați în legătură cu modificările Codului Penal, a anunțat IPJ Alba.
Este vorba despre faptul că persoanele care, conducând fără drept, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, provoacă accidente rutiere, soldate cu decesul vreunei persoane, vor fi condamnate cu executarea pedepsei.
În cazul acestora nu este posibil ca instanța de judecată să dispună suspendarea executării pedepsei.
Acțiunile au fost derulate de polițiștii din Alba, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, în cadrul campaniei intitulată ”Când drogurile și alcoolul preiau controlul volanului, se închide drumul libertății!”.
La art. 91 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, a fost introdus aliniatul 3 ind. 1, potrivit căruia „nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Mesajul Poliției
”Stimați conducători auto, nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.
Consumul de alcool sau substanțe cu efect psihoactiv este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru conducătorul auto, pasageri și ceilalți participanți la trafic, crescând șansele de implicare într-un accident rutier”, atenționează Poliția Alba.
Potrivit sursei citate, de cele mai multe ori, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, comit încălcări ale normelor de circulație, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depășiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Pentru a conduce în siguranță, conducătorul auto trebuie să își păstreze starea de atenție, să reacționeze rapid, să vadă clar și să aprecieze corect distanța și viteza.
Alcoolul și drogurile afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacție, echilibrul și capacitatea de a vorbi. Când aceste funcții sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier crește exponențial.
”Fiți responsabili! Siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic este prioritară!” – IPJ Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News