Actualitate
FOTO: Acţiune de mobilizare a comunităţii din Alba Iulia împotriva avorturilor şi pentru promovarea dreptului la viaţă al fiecărui copil conceput
Câteva zeci de persoane au participat miercuri la Alba Iulia la acţiunea de mobilizare împotriva avorturilor, „Lumină pentru viaţă”. Evenimentul s-a desfășurat în fața Catedralei Reîntregirii, unde organizatorii au aprins lumânări în timpul unei rugăciuni rostite pentru copiii nenăscuţi.
Evenimentul, dedicat copiilor nenăscuţi, a fost organizat de Centrul de Informare şi Consiliere pre şi post avort „Pro Vita” Alba Iulia împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi filiala Alba Iulia şi Asociaţia Centrul Iochebed Alba. Acesta s-a desfăşurat în faţa Catedralei Reîntregirii iar organizatorii au aprins lumânări în timpul unei rugăciuni rostite pentru copiii nenăscuţi.
„Am organizat acest eveniment pentru a atrage atenţia asupra fenomenului foarte des întâlnit în ziua de azi şi anume avortul. Din anii ‘90 acest fenomen a luat o foarte mare amploare fără să se cunoască efectele negative pe care le are avortul atât fizic, psihic cât şi moral. Dorim să ne facem cunoscuţi şi auziţi, să ajutăm cât mai multe fete şi femei să renunţe la acest lucru. Dorim să alegem viaţa şi să o preţuim”, a declarat Mihaela Fleşer, coordonatorul Centrului de Informare şi Consiliere Pre şi Post Avort „Pro Vita” Alba Iulia.
Părintele Florin Parasca, duhovnicul paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, a rostit apoi un cuvânt de învăţătură legat de fenomenul avortului.
„Am rostit o rugăciune prin care am cerut lui Dumnezeu să oprească bătaia Sa şi răsplătirea cea dreaptă pentru păcatele şi fărădelegile noastre. Am considerat că aceasta este o rugăciune potrivită în acest context în care suntem aici adunaţi să ne amintim, să comemorăm şi să tragem un semnal de alarmă vis – a – vis de toate avorturile care s-au săvârşit şi se săvârşesc mai ales în sânul poporului român… Avortul nu poate fi niciodată susţinut sau promovat pentru că în primul rând ne distruge fiinţa naţională. Să învăţăm din exemplul înaintaşilor noştri, să ştim să spunem binelui bine şi răului rău şi în momentul în care ne confruntăm cu astfel de decizii capitale să ştim să alegem întotdeuna binele nostru şi al generaţiilor care ne succed”, a spus părintele Florin Paraca în cuvântul său de învăţătură.
Momentul a fost urmat de o prelegere susţinută de reprezentanţi ai Centrului Iochebed despre efectele negative ale avortului. Discuţiile au avut la bază datele statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicate în 2012 care arată că România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri (aproape o treime din copiii concepuţi sunt avortaţi).
„Potrivit statisticilor, anul acesta vom înregistra o naştere la fiecare două minute şi un avort la fiecare cinci minute. Consecinţele avortului sunt multiple şi se manifestă imediat sau pe termen lung. Ele pot fi fizice, psihice, sociale sau spirituale. Prin această iniţiativă vrem să ne facem auziţi în oraşul nostru. Dorim să spunem că avortul afectează viaţa unei femei iar recunoaşterea acestui fapt poate fi începutul unui drum spre vindecare”, a explicat Adina Drîmbea, consilier în cadrul Centrului Iochebed Alba.
Evenimentul de miercuri s-a încheiat cu un scurt recital susţinut de trupa The Puzzles.
În municipiul Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea începând din anul 2005 Centrul de Informare şi Consiliere pre şi post avort „Pro Vita” în cadrul căruia, femeile şi adolescentele, care se confruntă cu o criză provocată de o sarcină nedorită, beneficiază de informare şi consiliere privind dezvoltarea intrauterină a copilului, tipologia avorturilor precum şi a complicaţiilor ce pot apărea în urma avortului. Funcţionarea centrului este asigurată de parteneriatul încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Centrul funcţionează în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în apropierea cabinetului unde se fac programările pentru întreruperile de sarcină.
Din anul 2006 şi până acum, un număr de 591 femei sau adolescente au fost informate şi consiliate, iar în urma consilierii unele dintre ele au decis să păstreze sarcina. Numai anul trecut, în 2014, au fost înregistrate 44 de cazuri de femei sau adolescente care au fost informate şi consiliate conform standardelor impuse de centru.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News