Eveniment
FOTO: Amplasarea modulelor „smart” de colectare selectivă a gunoiului în Alba Iulia, finalizată. Când vor fi funcționale
Modulele de colectare selectivă a gunoiului, cu cartelă, achiziționate recent de Primăria Alba Iulia, au fost amplasate și montate pe locațiile stabilite, au transmis pentru Alba24 reprezentanții instituției. Potrivit acestora, noile module „smart” urmează să fi funcționale până în data de 15 iunie.
Pentru celelalte zone din municipiu în care nu au fost prevăzute noile module de colectare selectivă, au fost autorizate 41 de platforme subterane. Dintre acestea, până în acest moment au fost montate 23.
Reamintim faptul că licitația pentru achiziția modulelor a fost lansată în platforma SEAP în data de 29 octombrie 2021, iar atribuirea contractului s-a făcut în data de 25 februarie 2022. Ofertantul câștigător este Lavitex Prod SRL din județul Prahova, valoarea contractului fiind de 1.998.846,10 lei, fără TVA.
Amplasarea primelor module a început în data de 15 martie, în prezent toate fiind montate în locațiile stabilite de către municipalitate. Este vorba despre 380 de module individuale, plasate în 68 de platforme.
Potrivit reprezentanților administrației locale, modulele sunt de două feluri:
- alimentate prin panouri fotovoltaice
- alimentate de la rețeaua de distribuție.
„Procedura pentru branșarea la posturile de transformare a fost destul de greoaie, fiind nevoie de mai multe avize și autorizații. Ca răspuns al unei solicitări făcută de către Municipiul Alba Iulia, Distribuție Energie Electrică Romania ne-a comunicat că regulamentul pentru racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, a fost modificat în data de 2 martie 2022, operatorii în domeniul energiei având la dispoziție 30 de zile pentru a aplica modificările aduse, astfel că încheierea contractelor de racordare s-au putut încheia doar după data de 4 aprilie 2022. Ca urmare a acestei modificări, racordarea modulelor a fost sistată.
În acest moment, contractele de racordare sunt semnate, pentru toate grupurile de module, urmând a fi semnate contractele de furnizare, după recepția finală care va avea loc în data de 7 iunie 2022”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia, pentru Alba24.ro.
Asociațiile de proprietari au obligația de a achiziționa cartele pentru a fi distribuite, care trebuie programate pe fiecare cititor, iar apoi distribuite către locuințe.
„Majoritatea asociațiilor de proprietari au achiziționat sau, până în acest moment, comandat acele cartele și procesul de programare este în curs.
Acest proces necesită timp, fiindcă fiecare cartela trebuie programată, manual, pe fiecare cititor (modul separat).
Această operațiune este realizată de către personalul Primăriei, împreună cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari.
Estimăm finalizare procesului de programare a tuturor cartelelor până în data de 10 iunie 2022”, au mai transmis reprezentanții administrației locale.
Detalii despre noile module pentru colectarea selectivă a deșeurilor
Obiectivul general al proiectului privind realizarea unor puncte de colectare dotate cu module pentru platforme supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, moderne și performante, este acela de asigurare a unor servicii moderne și performante de salubrizare în municipiul Alba Iulia prin:
- colectarea corectă a deșeurilor,
- îmbunătățirea indicatorilor de colectare, pe categorii de deșeuri,
- creșterea calității serviciilor de depozitare și preluare a deșeurilor colectate,
- modernizarea punctelor gospodărești și îmbunătățirea imaginii orașului.
Platformele sunt realizate prin alipirea mai multor module, au înălțimea de aproximativ 2.100 mm, adâncimea de aproximativ 1.510 mm, iar lungimea variază în funcție de numărul de module care compun platforma.
Ansamblul de module formează a o incintă comună, iar pe capete, platforma închide cu câte un perete demontabil de 30 mm grosime.
Trapele sunt prevăzute cu câte un sistem de control acces cu cartelă, cu cititoarele de carduri anti vandal. Aceste sisteme vor permite depozitarea deșeurilor doar de către cetățenii arondați, fiecare dintre aceștia putând deschide trapele cu ajutorul cardurilor sau tagurilor de acces.
Sistemele de control acces sunt conectate la un kit fotovoltaic montat pe punctul de colectare sau la rețeaua de distribuție energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News