Actualitate
FOTO: Ateliere de astronomie pentru copiii din centrele educaționale din Alba. Învaţă despre planete şi cum să utilizeze busola şi telescopul
Cei aproximativ 280 de copii din 11 centre educaționale din județele Alba și Mureș vor participa la o serie de activități, prin care se vor familiariza cu noțiuni de astronomie. Aceștia vor lua parte la ”modulul de astronomie și observare a mediului înconjurător” din cadrul ”Atelierelor educaționale”.
În cadrul modulului, copiii vor primi harta cerului şi vor învăţa să o folosească, vor primi explicaţii legate de traiectoria Soarelui pe cer în funcţie de anotimp, care sunt fazele Lunii, ce sunt formele de pe cer şi cum ajung acestea să formeze o constelaţie. De asemenea, copiii vor afla care este Steaua Polară, din ce constelaţie fac parte Carul Mare şi Carul Mic şi care sunt constelaţiile major care se pot observa de pe teritoriul României. La finalul discuţiei, fiecare copil va folosi telescopul pentru a găsi Steaua Polară.
„La finalul acestui modul, copiii vor fi familiarizaţi cu elemente de astronomie: Luna, Soarele, harta cerului, constelaţiile şi planetele, îşi vor dezvolta abilităţile de observare a mediului înconjurător, se vor familiariza cu noţiunile de orientare terestră şi vor şti să utilizeze busolele, staţiile de emisie recepţie, binoclurile şi telescopul”, a precizat Bianca Mărginean, coordonatorul activităţii „Ateliere Educaţionale” în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
„Furnizarea informaţiilor se va face în cadru natural şi folosind instrumente specifice: binoclu outdoor, telescop şi busola militară, pentru a facilita învăţarea dar şi pentru a oferi experienţe inedite copiilor. La finalul activităţii, copiii vor primi câte o foaie de hârtie şi creioane colorate pentru a desena ce le-a plăcut cel mai mult din acest modul şi pentru a scrie cum s-au simţit în timpul activităţii” a mai spus Bianca Mărginean.
„Atelierele educaţionale” sunt înfiinţate în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 400 de elevi din regiunile Centru şi Vest.
În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget.
În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News