Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Bilanțul planului de incluziune socială pe anul 2013 și planurile pentru 2014, prezentate în ședință la CJ


Publicat

Reprezentanții Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au prezentat joi, la sediul Instituției Prefectului Județului Alba, bilanțul planului de acțiuni în domeniul incluziunii sociale pe anul 2013, dar și planurile de incluziune socială pe anul 2014. Astfel, în planul de acțiuni pe anul 2013, au fost cuprinse un număr de 103 acțiuni, dintre care 96 au fost realizate, iar 7 realizate parțial sau complet nerealizate, urmând ca pentru anul 2014, să se lucreze la realizarea a 122 de astfel de acțiuni propuse.

Planul de acțiuni pe anul 2013 a fost îndreptat înspre 5 direcții. Este vorba de direcția asistență socială, incluziune activă, infrastructură socială, sistem de sănătate și sistem de educație.

În cadrul direcției de asistență socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC) a îndeplinit 4 astfel de acțiuni, Agenția Națională pentru Romi- Biroul Regional Alba o acțiune, Asociația „AS 2001” o acțiune, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, 9 acțiuni, 5 acțiuni au fost îndeplinite de IPJ Alba, 2 de Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, 4 acțiuni au fost propuse de Serviciul Public de Asistență Cugir. Dinre acestea, doar două au fost duse la bun sfârșit, una rămânând realizată parțial și una complet nerealizată, care se referă la contractarea seviciilor unui medic generalist și ale unui kinetoterapeut. De asemenea, 4 acțiuni au fost realizate de Serviciul Public de Asistență Socială Sebeș, o acțiune de AJPIS și 3 acțiuni au fost realizate de Casa Județeană de Pensii Alba.

În total, în ceea ce privește asistența socială, au fost realizate 34 de acțiuni în anul 2013, adică echivalentul a 96%.

La capitolul „incluziune socială”, au fost realizate 23 acțiuni, propuse de DGASPC (2), AJOFM (7), Agenția Națională de Romi (1), Asociația „Mentor în muncă socială”(2), Biroul Județean pentru Romi (3), Consiliul Județean Alba (3), Serviciul Public de Asistență Socială (2), SPAS Cugir (3).

Cât privește infrastructura socială, au fost propuse 14 acțiuni, realizate în proporție de 86%, din care DGASPC a realizat una, Agenția Națională de Romi o acțiune, Unitatea Administrativ Teritorială Aiud trei acțiuni, dintre care una a fost realizată, iar reabilitarea serei Liceului tehnologic Ciumbrud și renovarea Spitalului din Aiud au rămas nerealizate. Consiliul județean a întreprins două acțiuni, SPAS Cugir alte trei, AJPIS Alba două, iar Serviciul Public de Asistență Socială Alba, alte două.

La sistemul de sănătate au fost propuse 17 acțiuni, realizate în procent de 88 %. Două acțiuni realizate îi revin DGASPC Alba, iar la Agenția Națională de Romi o acțiune a fost realizată parțial, aceasta referindu-se la angajarea mediatorilor sanitari. La fel s-a întâmplat și la Direcția de Asistență Socială, unde singura aciune propusă în această direcție, nu a fost realizată în totalitate, aceasta făcând referire la amenajarea unei băi publice, care, a fost înlocuită temporar, cu un duș special amenajat. DSP Alba a realizat 6 acțiuni, în timp ce SPAS Cugir a propus 7 acțiuni, dintre care una a rămas nerealizată. Este vorba despre construirea unui centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități.

În ultima direcție, cea a sistemului de educație, au fost întreprinse un număr de 17 acțiuni, realizate în proporție de 94%. Astfel, DGASPC a întreprins trei dintre acestea, Agenția Națională de Romi o acțiune, ISJ Alba trei acțiuni, CJ Alba două, Unitatea Administrativ Teritorială Aiud două acțiuni, Direcția de Asistență Socială o acțiune, SPAS Cugir trei, iar SPAS Sebeș, două acțiuni.

În ceea ce privește planurile de incluziune socială pentru anul 2014, pentru cele cinci direcții enumerate, a fost propus număr de 122 de acțiuni, cu 19 mai multe decât pentru anul 2013. Astfel, pentru direcția de asistență socială, aceleașă instituții au propus, în total, 39 de acțiuni, pentru direcția de incluziune socială 30, 13 acțiuni pentru infrastructura socială, 22 pentru sistemul de sănătate și, nu în ultimul rând, 18 acțiuni vor fi urmărite în cadrul sistemului de educație.

La sfârșitul întâlnirii de joi, subprefectul județului Alba, Cornel Murg, a declarat: „ne dorim extinerea Comisie de Incluziune Socială. Ar fi bine ca data viitoare, să fie și reprezentanții beneficiarilor aici, ca ei să spună exact de ce e și de ce nu e nevoie”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: Măsuri decise de CJSU Alba pentru comuna Lupșa. Ce trebuie respectat

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis luni măsuri de respectat în comuna Lupșa.

HOTĂRÂREA nr. 147 din 17.05.2021 privind constatarea ratei de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, la data de 17.05.2021 și actualizarea măsurilor de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 la nivelul comunei Lupşa

Hotărârea nr. 147 CJSU Alba 17.05.2021

(1) Se constată rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 17.05.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre.

Anexa_Hotararea nr. 147 din 17.05.2021

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul comunei Lupşa, județul Alba, sunt cele prevăzute în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr. 139 din 12.05.2021 actualizată cu Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr. 144 din 15.05.2021, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform Anexei la prezenta hotărâre.

(3) Măsurile prevăzute pentru unităţile administrativ teritoriale de la alin(2), intră în vigoare începând cu data de 18.05.2021, ora 00,00, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

(4) Înaintea expirării perioadei de 14 zile, în funcție de rata de incidență cumulată, măsurile pot fi actualizate, în cazul creșterii ratei de incidență și încadrarea într-o limită superioară sau scăderii la zero a acesteia.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Teiuș s-a ales cu dosar penal după ce și-a amenințat soția. Ce s-a întâmplat

Publicat

Polițiștii din Teiuș au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi amenințat, cu acte de violență, soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

Potrivit IPJ, la data de 15 mai 2021, în orei 21.00, polițiștii din Teiuș au fost sesizați cu privire a faptul că o femeie din oraș ar fi amenințată, cu acte de violență, de către soț.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, pe fondul consumului de alcool și a unor discuții în contradictoriu avute cu soția sa, bărbatul, în vârstă de 61 de ani, ar fi amenințat-o pe soția sa.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Înscrieri la GRĂDINIȚĂ 2021: Calendar, condiții pentru înscrierea copiilor cu vârste între 3 și 6 ani. LISTA unităților din ALBA

Publicat

De luni, 17 mai, a început etapa de reînscrieri a copiilor care au frecventat grădinița și vor să continue și anul școlar viitor. Prima etapă de înscriere a celor care acum încep grădinița va debuta în 31 mai.

Părinții pot transmite datele copiilor prin poștă electronică, telefonic sau fax.

Vezi Lista unităților de învățământ preșcolar din județul Alba, atât de stat, cât și particulare, acreditate sau autorizate pentru funcționare (fără modificări față de anul trecut).

Pentru cuprinderea în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, Ministerul Educației a aprobat derularea succesivă a următoarelor etape:

  • reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze și în anul școlar următor – (17- 28 mai 2021);
  • prima etapă de înscriere (31 mai – 24 iunie 2021)
  • a doua etapă de înscriere (28 iunie – 16 iulie 2021)
  • etapa de ajustări (2 – 31 august 2021)

Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia.

Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare (date privind scolicitantul, copilul și opțiunile exprimate) pentru a fi introduse în aplicația specifică.

Etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura în momentul anunțării de către unitatea de învățământ, pe zile și intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. Aceste date vor fi publicate atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.

Unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Actele necesare pentru înscrieri la grădiniță sunt:

– cerere tip

– certificatul de naștere al copilului (copie);

– cartea de identitate a solicitantului (copie); adeverință de salariat pentru părinți sau tutore; hotărârea de divorț, acolo unde este cazul

– documente justificative care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și acolo unde este cazul cele specifice.

Aceste documente se transmit prin e-mail, fax sau telefonic.

La grădinițe trebuie afișate următoarele detalii:

– capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);

– numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);

– criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum te înregistrezi pentru șomaj sau pentru găsirea unui loc de muncă, dacă ești proaspăt absolvent. Informații și documente

Publicat

birou gol

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei.

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Acte necesare înscriere AJOFM pentru absolvenți

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

– actul de identitate;

– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;

– Curriculum Vitae;

– declarație pe proprie răspundere- privind starea de sănătate; formularul poate fi descărcat AICI.

– acord de utilizare a datelor cu caracter personal; formularul poate fi descărcat AICI.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj.

Aceasta numai în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin regelementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate