Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Biserica Ortodoxă din Petreşti, unul dintre cele mai neobişnuite lăcaşuri de cult din Transilvania. Ce atrage atenţia vizitatorilor

Publicat

Biserica ortodoxă din Petreşti poate fi considerată unul dintre cele mai neobişnuite lăcaşuri de cult din Transilvania. Găzduieşte portretele lui Bush, Gorbaciov şi al Papei Ioan Paul al II-lea, un monument al eroilor nemaiîntâlnit în Europa şi tunuri de armată.

Situată în centrul localităţii, la 4 km de Sebeş, Biserica ortodoxă din Petreşti este construită în stil bizantin. Are trei turnuri şi două etaje. Hramul acesteia este „Schimbarea la faţă”. A fost ridicată între anii 1987 şi 2001 pe locul vechii biserici şi sfinţită în 2001 de către Înalt Peasfinţitul Andrei Andreicuţ, care era Arhiepiscop de Alba Iulia la vremea aceea. Lucrările au fost executate din finanţele parohiei, donaţiile credincioşilor şi sponsorizări de la diverse firme şi societăţi comerciale, fără nici un ajutor financiar din partea Statului român.

Biserica din Petreşti atrage atenţia încă de la intrare, atât prin prezenţa unui monument al eroilor în formă de obelisc, unic în Europa, cât şi prin cele două tunuri de armată din curte. Întâlnim pictate, în dreapta holului, chipurile lui Mihail Gorbaciov, George W. Bush Senior şi al Papei Ioan Paul al II-lea. Aceste portrete sunt însoţite de cuvintele: „Când omul striga: «Opriţi Planeta, vreau să cobor». Dumnezeu, prin aceşti trei oameni providenţiali, a schimbat mersul lumii”. Dacă prezenţa picturii lui Papa Ioan Paul al II-lea poate fi explicată prin dorinţa de unitate a celor două Biserici creştine, cea catolică şi cea ortodoxă, portretele celor doi oameni politici stârneşte mirarea şi nedumerirea vizitatorilor şi a credincioşilor.

În partea stângă a holului bisericii se regăsesc şi portretele a trei poeţi transilvăneni: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. Alături de ei, stă scris mesajul : „Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”.

Cel care a venit cu ideea realizării acestor picturi a fost preotul Alexandru Coman, care a ctitorit construcţia şi a slujit în această biserică până în urmă cu trei luni. Cu privire la alegerea de a inova pictura bisericească, actualul preot paroh, Marius Slevaş, spune că „Alexandru Coman a fost un om de o valoare deosebită, un om de cultură, iar ca dovadă stă faptul că a pictat pe cei trei mari poeţi ai Ardealului. Pe lângă faptul că era un om de cultură, a fost şi un fin observator al mişcărilor politice naţionale şi internaţionale şi a înţeles că mersul vremurilor este de aşa natură încât sunt personalităţi ale lumii care schimbă destinele oamenilor, de aceea şi-a permis să picteze aici pe cei trei mari oameni care au schimbat destinul Europei şi al umanităţii: pe Gorbaciov, Bush şi Papa Ioan Paul al II-lea.”

Pictura bisericii a fost executată de pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj. Tot în interiorul bisericii se mai găsesc picturi care reflectă realităţile interconfesionale din Transilvania. Astfel, alături de pictura defunctului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Teoctist Arăpaşu, este pictat şi fostul episcop greco-catolic Inochentie Micu Klain, iar lângă pictura Mitropolitului Andrei Andreicuţ, stă pictura fostului episcop luteran Albert Klein. În mijloc, între cele două fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament şi o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: „Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi să fie una…”

Tot ca o noutate în spaţiul creştinesc transilvănean, monumentul eroilor din curtea bisericii cinsteşte atât eroii români care au luptat pentru libertatea poporului, cât şi pe cei saşi, tot ca un mesaj de unitate.

Referitor la picturi neobişnuite în biserici, cazul celei din Petreşti nu este unul singular în judeţul Alba. În biserica ortodoxă din localitatea Gura Arieşului, lideri politici din PSDR, printre care Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu au fost pictaţi în chip de draci. Această decizie a fost luată de preotul paroh Cosmin Gherasim în anul 1996, din cauza nemulţumirilor la adresa puterii locale de la acea oră, care nu a susţinut lucrările executate la biserică.

În urma mustrărilor canonice făcute de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia de la vremea aceea, fresca bisericii a fost refăcută, iar reprezentările drăceşti au fost şterse.

Ioana MIHU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate