Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Biserica Ortodoxă din Petreşti, unul dintre cele mai neobişnuite lăcaşuri de cult din Transilvania. Ce atrage atenţia vizitatorilor


Publicat

Biserica ortodoxă din Petreşti poate fi considerată unul dintre cele mai neobişnuite lăcaşuri de cult din Transilvania. Găzduieşte portretele lui Bush, Gorbaciov şi al Papei Ioan Paul al II-lea, un monument al eroilor nemaiîntâlnit în Europa şi tunuri de armată.

Situată în centrul localităţii, la 4 km de Sebeş, Biserica ortodoxă din Petreşti este construită în stil bizantin. Are trei turnuri şi două etaje. Hramul acesteia este „Schimbarea la faţă”. A fost ridicată între anii 1987 şi 2001 pe locul vechii biserici şi sfinţită în 2001 de către Înalt Peasfinţitul Andrei Andreicuţ, care era Arhiepiscop de Alba Iulia la vremea aceea. Lucrările au fost executate din finanţele parohiei, donaţiile credincioşilor şi sponsorizări de la diverse firme şi societăţi comerciale, fără nici un ajutor financiar din partea Statului român.

Biserica din Petreşti atrage atenţia încă de la intrare, atât prin prezenţa unui monument al eroilor în formă de obelisc, unic în Europa, cât şi prin cele două tunuri de armată din curte. Întâlnim pictate, în dreapta holului, chipurile lui Mihail Gorbaciov, George W. Bush Senior şi al Papei Ioan Paul al II-lea. Aceste portrete sunt însoţite de cuvintele: „Când omul striga: «Opriţi Planeta, vreau să cobor». Dumnezeu, prin aceşti trei oameni providenţiali, a schimbat mersul lumii”. Dacă prezenţa picturii lui Papa Ioan Paul al II-lea poate fi explicată prin dorinţa de unitate a celor două Biserici creştine, cea catolică şi cea ortodoxă, portretele celor doi oameni politici stârneşte mirarea şi nedumerirea vizitatorilor şi a credincioşilor.

În partea stângă a holului bisericii se regăsesc şi portretele a trei poeţi transilvăneni: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga. Alături de ei, stă scris mesajul : „Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”.

Cel care a venit cu ideea realizării acestor picturi a fost preotul Alexandru Coman, care a ctitorit construcţia şi a slujit în această biserică până în urmă cu trei luni. Cu privire la alegerea de a inova pictura bisericească, actualul preot paroh, Marius Slevaş, spune că „Alexandru Coman a fost un om de o valoare deosebită, un om de cultură, iar ca dovadă stă faptul că a pictat pe cei trei mari poeţi ai Ardealului. Pe lângă faptul că era un om de cultură, a fost şi un fin observator al mişcărilor politice naţionale şi internaţionale şi a înţeles că mersul vremurilor este de aşa natură încât sunt personalităţi ale lumii care schimbă destinele oamenilor, de aceea şi-a permis să picteze aici pe cei trei mari oameni care au schimbat destinul Europei şi al umanităţii: pe Gorbaciov, Bush şi Papa Ioan Paul al II-lea.”

Pictura bisericii a fost executată de pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj. Tot în interiorul bisericii se mai găsesc picturi care reflectă realităţile interconfesionale din Transilvania. Astfel, alături de pictura defunctului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Teoctist Arăpaşu, este pictat şi fostul episcop greco-catolic Inochentie Micu Klain, iar lângă pictura Mitropolitului Andrei Andreicuţ, stă pictura fostului episcop luteran Albert Klein. În mijloc, între cele două fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament şi o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: „Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi să fie una…”

Tot ca o noutate în spaţiul creştinesc transilvănean, monumentul eroilor din curtea bisericii cinsteşte atât eroii români care au luptat pentru libertatea poporului, cât şi pe cei saşi, tot ca un mesaj de unitate.

Referitor la picturi neobişnuite în biserici, cazul celei din Petreşti nu este unul singular în judeţul Alba. În biserica ortodoxă din localitatea Gura Arieşului, lideri politici din PSDR, printre care Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu au fost pictaţi în chip de draci. Această decizie a fost luată de preotul paroh Cosmin Gherasim în anul 1996, din cauza nemulţumirilor la adresa puterii locale de la acea oră, care nu a susţinut lucrările executate la biserică.

În urma mustrărilor canonice făcute de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia de la vremea aceea, fresca bisericii a fost refăcută, iar reprezentările drăceşti au fost şterse.

Ioana MIHUDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis anunță NOILE DECIZII legate de pandemie. Masca redevine obligatorie peste tot

Publicat

Criza sanitară prin care trece România a fost discutată astăzi la Cotroceni, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Subiectul principal a fost legat de măsurile care vor trebui adoptate, pentru reduce impactul valului 4 al pandemiei de COVID asupra populației. 

Principalele declarații:

”Vaccinarea oprește pandemia. În vestul României, unde lumea s-a vaccinat în masă, lumea s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot.

Este regretabil dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Circulația va fi restricționată noaptea, cu excepția celor vaccinați.

Circulația ziua se va face cu certificatul verde, din pacate pentru cei nevaccinați se va circula cu o mulțime de restricții.”

Știre în actualizare

Cine a participat la ședință

Reprezentanții tuturor instituțiilor relevante au participat la ședință.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o ședință la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: 250 clase și grupe în sistem online în județul Alba. 334 elevi confirmați pozitiv. Situația actualizată, 20 octombrie

Publicat

În județul Alba, până miercuri, 20 octombrie, erau în sistem online 250 de clase și grupe.

Numărul elevilor testați pozitiv este de 334, iar în rândul angajaților din învățământ sunt 130 de cazuri.

Datele sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, pe baza celor transmise de unitățile de învățământ.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Comparativ, până marți erau 339 elevi și 135 angajați din învățământ confirmați pozitiv și 248 clase și grupe online.

Potrivit IȘJ Alba, sunt integral online următoarele unități de învățământ:

 • Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
 • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (cu excepția claselor de învățământ primar)
 • Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud
 • Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir
 • Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
 • Școala Gimnazială Singidava ”Cugir”.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Situația din Alba, 20 octombrie – clase și grupe online: AICI lista: SCOLI/ LICEE – online_20.10.2021

Cum se decide intrarea în online

Potrivit noii metodologii, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ

 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

Participarea zilnică în sistem online a elevilor, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online; elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.
Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș s-a ales cu dosar penal și a fost pusă sub acuzare de procurori, pentru un contract de reabilitare a unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Infracțiunea comisă de fosta directoare este una mai mult birocratică. În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

În acest fel, Primăria Sebeș a ajuns să plătească pentru reabilitarea clădirii. 

Femeia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică. Acordul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș și va avea un prim termen de judecată în data de 9 noiembrie 2021.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, directoarea ”a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției pentru anul 2015, prin încheierea unor contracte cu o societate comercială în valoare totală de 190.921,6 lei inclusiv TVA, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte (la care se adaugă penalități de întârziere, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, etc).

Obiectul contractelor a constat în executarea de către societatea comercială prestatoare a unor reparații privind un corp de clădire al unei școli gimnaziale de pe raza municipiului Sebeș și care aparținea liceului menționat mai sus”, se arată într-un răspuns al procurorilor din Alba, la solicitarea alba24.ro.

Fosta directoare a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care, dacă va fi admis de judecătorii din Sebeș, acesta va fi condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman, despre formarea unui nou guvern: Cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. Cîțu, propunerea PNL

Publicat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul de Alba Florin Roman (PNL), a declarat miercuri la TVR 1 că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD.

Acesta a răspuns la întrebarea dacă PNL ar fi dispus să facă Guvern cu PSD, după consultările de joi de la Cotroceni. Totodată Florin Roman a reiterat susținerea pentru Florin Cîțu, drept propunere a PNL pentru funcția de premier.

Acesta a adăugat că Florin Cîțu nu putea fi propus din prima pentru că ”ne bloca o hotărâre a Curții Constituționale”.

”Eu cred ca politicienii, indiferent din ce partid sunt, trebuie să asculte vocea oamenilor, iar oamenii sunt sătui de criza politică, iar pe fondul unei pandemii extrem de agresive și a problemelor legat de intrarea în iarna cu facturile majorate la utilități, oamenii așteaptă de la clasa politică foarte multa responsabilitate, lasarea orgoliilor deoparte si un guvern cu puteri depline.

– Deci se poate si cu PSD guvern?

Cu oricine dorește să se puna în slujba acestei țări atunci când țara are nevoie de o clasă politică responsabilă.

– Vreti cu USR sau PSD?

Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL si PSD pe funcții ministeriale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate