Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Case memoriale şi locuri natale”. Elevi de la cinci şcoli din Alba vizitează localităţi unde s-au născut scriitori români

Publicat

13016547_1163802573652200_1790527346_o Delegații de la patru școli implicate într-un proiect prin care elevii pot vedea spaţiul natal al unor scriitori au ajuns, în săptămâna „Şcoala Altfel”, şi la Cenade, unde s-a născut Ion Agârbiceanu.

Proiectul „Case memoriale și locuri natale” este un parteneriat educațional  între Școlile Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, „Ion Pop Reteganul” Sîncel, „Aron Cotruș” Cergău Mare, „Dr.Petru Șpan” Lupșa, „Ion Agârbiceanu” Cenade.  Proiectul, care se va derula pe o perioadă de trei ani, își propune să fie o incursiune în spațiul natal al scriitorilor români studiați pe parcursul gimnaziului, precum și al altor personalități remarcabile ale istoriei noastre, în ideea redefinirii raportului elevi – cultură.

Școlile implicate în proiect au desfășurat o vizită de proiect la Cenade, satul natal al scriitorului Ion Agârbiceanu, despre care Nicolae Iorga spunea: „El este povestitorul menit să transmită altor vremuri toată viața cugetarea și simțirea Ardealului său”. Prima activitate din proiect a avut ca scop  lansarea proiectului și cunoașterii partenerilor implicați în proiect. Fiecare școală a participat cu câte 10 elevi, însoțiți de cadre didactice.

Delegația Școlii Gimnaziale „Toma Cocişiu” din Blaj, formată din elevi din clasa a V a C, a fost condusă de dir. adj. prof. Sabina Victoria Marinescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului și prof. Mona-Carmen Cârnaț, colaboratoare în proiect. Elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Petru Șpan” Lupșa (director prof. Cristina Andreș – coordonator proiect) au fost însoțiți de profesorii: Marina Stanciu, Mariana Mihețiu și Viorel Cioara. Elevii Școlii „Ion Pop Reteganul ” din Sîncel au vent însoțiți de prof. Ioana Cătăuță (coordonator proiect).  Elevii de la  de la Cergău Mare au fost conduși de prof.Codruța Elena Petrinca (coordonator proiect). Gazdele noastre de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cenade au fost: prof. Livia Breaz (coordonator proiect) și Gheorghe Mărginean (colaborator).

13054714_1163803380318786_1547840137_o Vizita la locul natal al lui Ion Agârbiceanu a avut ca obiective: vizitarea Bisericii Greco Catolice, unde a fost botezat prozatorul, întâlnirea cu preotul paroh Ștefan Breaz, care a relatat elevilor multe amănunte din copilăria lui Agârbiceanu, vizitarea uliței unde a avut casa părintească, vizitarea frumoasei  expoziției etnografice și a bibliotecii comunale,  popas la bustul lui Ion Agârbiceanu din centrul comunei, vizitarea Bisericii evanghelice, vizitarea Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”, condusă de director prof. Ilie Blaga.

După o pauză bine meritată în care elevii au socializat, au cântat, s-au jucat s-au înfruptat cu bunătățile oferite de gazde, au urmat alte activități: prezentare power-point despre viața și activitatea lui Ion Agârbiceanu, realizată de Prof. Livia Breaz, un moment literar prezentat de elevii din Cenade, atelierele de lucru, desfășurate pe școli, în care sarcinile elevilor au fost  să realizeze desene inspirate din operele lui Ion Agârbiceanu și să ilustreze în versuri sau proză „Satul oglindit în opera lui Ion Agârbiceanu”, concurs de creații literare și creații plastice, între cele cinci școli participante, expoziție de desene.

„Rolul proiectului este de a mijloci, prin cercetarea de  teren propusă, relația între elevi și literatură, de a motiva și încuraja elevii în demersul de explorare a literaturii și să ofere rezultate școlare pe termen lung”, a spus dir. adj, prof. Sabina Victoria Marinescu – inițiator și coordonator al proiectului.

Următoarea activitate în proiect se va derula la sfârșitul lunii mai, când școlile implicate în proiect vor desfășura o excursie comună în Moldova, pe trei zile, unde se vor vizita casele memoriale ale scriitorilor: Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Veronica Micle, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax