EVENIMENT
FOTO Cel mai mare camp de vară al cercetașilor din Alba Iulia, din ultimii 25 de ani. Zece zile fără telefoane, tablete și griji
Imaginați-vă zece zile fără tehnologie, fără telefoane și tablete și fără stres. Asta trăiesc cercetașii din Alba Iulia care sunt, în aceste zile, în campul de vară al centrului local desfășurat la Blandiana. Sunt acolo peste 150 de copii și adolescenți, lideri și părinți, ceea ce face ca acest camp să fie cel mai mare organizat în cei 25 de ani de la înființarea Centrului Local Axente Sever al Organizației Naționale ”Cercetașii României”.
Cadrul simbolic este în acest an Grecia Antică, respectiv Olimpul cu toate secretele și zeii lui. Copii se informează, învață și se joacă în spiritul civilizator al Greciei străvechi.
Primele zile de tabără au fost destinate activităților de construcție a campului: instalarea corturilor, construcția de mese, dușuri, toalete, spălătoare de vase și de mâini, adăposturi și multe altele, desfășurate pe o suprafață foarte mare, pe subcampuri.
”Avem invitați în acest an cercetași din alte centre locale care ne ajuta și care au venit să „fure meserie”. Avem cercetași de la Arad, Cluj și Tulcea. Iar canoele sunt venite de la cercetașii din Drobeta turnul Severin.
Tot anul asta unul din atelierele din camp s-a desfășurat în Alba Iulia alături de cercetașii veniți în vizită din Polling, Germania” a spus Florina Pauleti, șefa Centrului Local ”Axente Sever” din Alba Iulia.
Ca să nu se plictisească, programul cercetașilor cuprinde și ateliere de experimente chimice, rachete cu apă, pâine pe vatră, treasure hunt, drepturile omului, prim ajutor și teatru. Ajutorul special a venit din partea părinților care au oferit sprijin în acest an pe partea de aprovizionare.
Unul dintre cele mai apreciate ateliere a fost acela de vâslit. Partea teoretică și practică s-a desfășurat pe Râul Mureș.
Cercetașii sunt împărțiți pe grupe de vârstă: lupișorii (sub 11 ani), temerarii (tineri cu vârsta între 11 și 15 ani) alături de exploratori (tineri cu vârsta între 15 și 18 ani), seniori (tineri cu vârsta între 18 și 21 de ani), fiecare cu subcampul lor.
Cea mai veche organizație a copiilor și tinerilor din toată lumea, Organizația Mondială a Mișcării Cercetășești (World Organization of the Scout Movement), sărbătorește, pe 22 februarie, Ziua Mondială a Cercetășiei și totodată îl aniversează pe lordul englez Robert Baden Powell, fondatorul mișcării.
Organizaţia Mondială a Mişcării Scout (WOSM) este o mişcare globală, neguvernamentală şi non-profit a 28 de milioane de membri din peste 216 de ţări şi teritorii.
Fondatorul acestei mișcări, Lordul Baden Powell, s-a născut la Londra în 1857. În 1907, între 27 iulie şi 8 august, a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii. Acesta este momentul când ia naştere Cercetăşia.
În 1912 au apărut primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.
Baden Powell, sau, cum îi spun cercetașii, B.P., s-a născut pe data de 22 februarie 1857, la Londra. În 1876 a terminat şcoala, însă nepromovând admiterea la Universitatea Oxford a ales cariera militară; a obţinut locul 5 la infaterie şi locul 2 la cavalerie (din 717 candidaţi), astfel încât a fost scutit de cursul introductiv de doi ani la Academia Militară Sandhurst şi promovat direct sublocotenent în regimentul 13 husari din India: pe 30 octombrie 1876 s-a îmbarcat cu destinaţia India.
Între 1884 -1885 s-a mutat împreună cu regimentul său întâi în Africa de Sud, apoi în Anglia.
A salvat două armate luptându-se cu regele zulușilor
Un episod deosebit de important care dă seamă de personalitatea lui B.P. este campania din Zululand. Pentru a-şi scuti armatele de pierderi fară rost, Baden Powell şi regele zuluşilor Dinizulu hotarăsc să se dueleze.
Văzând că nu poate să-l învingă pe englezul care doar se apăra, regele a lăsat jos scutul si î-a întins mâna stânga în semn de pace, cu cuvintele: „Bărbaţii adevaraţi își dau mâna stângă, pentru că aceasta vine de la inimă.” Salutul cu mâna stângă a devenit mai târziu salutul cercetașilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.