Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Colanul Ordinului Ferdinand I, expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Piesa de aur a fost evaluată la 45.000 de euro

Publicat

În decursul lunii octombrie, vizitatorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia vor putea vedea colanul Ordinului Ferdinand I, cea mai importantă distincţie interbelică, instituită în anul 1929, care se putea acorda în exclusivitate cetăţenilor români care au avut o contribuţie deosebită la realizarea Unirii din 1918. Reprezentanţii instituţiei au spus că în total au fost acordate patru colane, iar în prezent două se află în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, unul la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, iar altul este licitat în aceste zile, fiind evaluat între 25.000 şi 45.000 de euro. Colanul este format din 12 stele, 6 cu smalţ verde şi 6 cu smalţ albastru şi o cruce pe care este inscripţionată o coroană de aur. Ca si ierarhie între ordine, se află pe locul trei, după Steaua României instituită din perioada lui Alexandru Ioan Cuza,  şi Ordinul lui Carol I.

Potrivit muzeologului Ioana Rustoiu, cel care a avea Colanul Carol I nu avea voie să poarte şi colanul Ordinului Ferdinand I. Printre cei care au primit colanul Ferdinand I pentru merite deosebite a fost Regina Maria, unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Român din Transilvania, Alexandru Vaida Voievod şi comandantul Armatei Române în Primul Război Mondial, Alexandru Averescu.

Ordinul Ferdinand I cu toate cele şase grade ale sale, Cavaler, Ofiţer, Comandor Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan a fost instituit în anul 1929 în exclusivitate pentru cetăţenii români care au avut o contribuţie deosebită la realizarea Marii Uniri din 1918. Conform regulamentului din 1932, numărul celor care puteau primi o astfel de distincţie era limitat la 100 de cavaleri, 75 de ofiţeri, 60 de comandori, 40 mari ofiţeri, 15 mari cruci şi 8 colane, maxim neatins de Carol II.

Muzeologul Ioana Rustoiu a spus că în anul 1937 Ordinul Ferdinand I este desfiinţat de Carol al II-lea, apreciind că aceia care ar fi avut dreptul să-l primească au fost deja decoraţi.

Însemnul ordinului se prezintă astfel: crucea de aur smălţuită în verde cu capetele braţelor despicate, în formă de doi F adosaţi şi având deasupra coroana regală de aur, cu smalţul vizibil. Panglica este de culoare albastră, având la mijloc o dungă galbenă, străbătută de un fir roşu. La cavaleri, marginile crucii şi coroana sunt de argint, iar celelalte grade de aur. Lanţul colanului este format din inele late de aur  – 6 de smalţ verde şi 6 de smalţ albastru. De lanţ atârnă crucea ordinului, de smalţ verde. Gradul colan are şi cordonul şi placa de mare cruce.

Placa de mare cruce are forma unei stele rombice, cu raze de aur, pe care este aplicată crucea ordinului. Cordonul este de culoarea panglicii ordinului.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate