Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Concursul de vinuri „Strugurele de aur”, ediţia a X-a, la Alba Iulia. S-au înscris 39 de producători din ţară cu aproape 200 de vinuri. În premieră, participanţi şi din străinătate

Publicat

IMG_1484În perioada 5-6 septembrie, Alba Iulia găzduieşte a zecea ediţie a concursului de vinuri „Strugurele de Aur”. Organizat în avanpremiera festivalului naţional de folclor cu acelaşi nume,  concursul reuneşte în acest an aproape 200 de probe de vinuri din mai multe zone ale ţării, dar şi din străinătate.

Concursul se desfăşoară înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor, organizatori fiind Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV, Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România – ADAR şi Consiliul Judeţean Alba.

Vezi şi 8-11 septembrie: Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, a XVI-a ediţie, la Alba Iulia şi Jidvei. PROGRAMUL evenimentului

Evenimentul a fost prezentat luni, în conferinţă de presă, de către Diana Pavelescu, secretar general ADAR, Emil Dumitru, directorul general al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) şi preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, respectiv Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba.

În concurs s-au înscris 39 de producători din toate zonele viticole ale ţării, totalul numărului de probe fiind de 197, mai multe faţă de ediţia 2015 a concursului. În premieră, în acest an, vor fi testate şi probe de vin din străinătate, mai exact din Italia.

De zece ai încoace organizăm concursul de vinuri, în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor Strugurele de Aur. Anul acesta, în premieră, este un concurs internaţional, fiindcă avem şi probe înscrise din străinătate. Faţă de anul trecut, numărul de producători a crescut considerabil. Suntem bucuroşi că avem participarea internaţională, dar şi mai bucuroşi că micii producători locali s-au înscris în concurs (circa 11 producători), cu ajutorul Asociaţiei Ţara Vinului. Dorim să-şi încurajăm, de altfel acesta este şi scopul concursului, de a încuraja producătorii. Să nu uităm că România produce vin de 3000 de ani”, a spus Diana Pavelescu.

Ca de obicei, concursul este împărţit în secţiuni: vinuri liniştite, vinuri efervescente şi vinueri de vinotecă. Vinurile liniştite cuprind vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci.

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100. Numărul medaliilor nu poate depăşi 40% din numărul de probe înscrise. Marea Medalie de Aur este oferit vinului cu peste 92 de puncte, iar medalii de aur vor primi vinurile cu punctaje între 85 şi 92. De asemenea, punctaje între 82 şi 84,99 aduc medalia de argint.

Pe toata durata cncursului degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia.

Jurizarea se face electronic, pe tablete. Juriul este format din profesionişti, de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România. Probele sunt secrete. Niciunul dintre juraţi nu cunoaşte provenienţa acesteia”, a completat Pavelescu.

Comisiile sunt compuse din: Petre Badea, Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Georgel Costache, Delia Stătescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Marius Vasiu, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Elena Heroiu și Dorin Heroiu.

Organizatorii sunt Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba.

“Cred că este cea mai reuşită avanpremieră a binecunoscutului festival naţional de folclor “Strugurele de aur”. Cred că, împreună, ne-am atins obiectivul, de a promova zona vini-viticolă a judeţului, dar şi folclorul autentic. Vrem să mulţumim tuturor producătorilor din judeţul Alba, sunt principalii contributori la bugetul judeţului”, a declarat Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba.

Evenimentul este menit să promoveze vinurile de calitate, să antreneze partenerii din piaţa vinului într-o competiţie benefică şi în folosul consumatorului, dar şi să educe publicul privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti şi din import, comercializate în România.

“Sectorul viti-vinicol este cel mai dinamic din punct de vedere al investiţiilor, după aderarea României la Uniunea Europeană. Avem nevoie de astfel de evenimente de promovare a sectorului, după investiţii substanţiale în crame şi plantaţii, este clar că avem ce arăta consumatorului român. Vinurile româneşti sunt de calitate şi în fiecare an creştem în volumul de vinuri de calitate. Consider că vinul şi mierea de albine sunt ambasadorii României peste hotare. În judeţul Alba aveţi o exploataţie de 2.380 de hectare de viţă de vie, al unui singur producător. Este exploataţia nr. 1 din Europa, ca dimensiune a proprietăţii. Trebuie să ne bucure lucrul ăsta. De asemenea, avem vinuri care au câştigat medalii internaţionale la concursuri importante”, a declarat Emil Dumitru, directorul general al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) şi preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Reamintim că ADAR a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale: „Degustător”, „Degustător specialist” sau „Degustător expert”.

În contextul creșterii cererii de informații și competențe privind abordarea vinului din punct de vedere senzorial, cereri venite atât din zona producătorilor, dar mai ales a distribuitorilor și a segmentului HoReCa, pe piață au apărut mai mulți ofertanți, ADAR-ul implicându-se și de aceasta dată.

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un „pachet” de training capabil să asigure cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de „Inițiat în arta degustării”.

Astfel de cursuri s-au desfășurat atât la sediul ONVPV, precum și în cadrul ASE cu care ADAR colaborarează, respectiv Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate