Actualitate
FOTO Cum a fost stins INCENDIUL ce a afectat 10 hectare de pădure, la Sălciua. Focul a ars două zile
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a transmis detalii despre intervenţia care a durat mai bine de 40 de ore, pentru stingerea incendiului ce a distrus, în weekend, 10 hectare, pe un versant în apropiere de Sălciua de Sus. În total, au acţionat peste 50 de pompieri, săteni şi pădurari, care s-au confruntat cu o zonă greu accesibilă şi condiţii meteo nefavorabile.
Vezi şi ARDE PĂDUREA la Sălciua. Incendiul s-a întins pe 10 hectare. Pompierii și sătenii se luptă cu focul
Vineri seara, prin numărul unic de urgențe 112 a fost anunțat (în jurul orei 21.30 – n.r.), un incendiu de vegetație uscată pe raza localităţii Sălciua de Sus – zona Tomeasa. Pompierii militari de la Stația de pompieri Cîmpeni au intervenit cu mijloace de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua, pădurari și cetățeni din zonă.
Sâmbătă dimineața, Stația de Pompieri Cîmpeni cu șapte subofițeri și o autospecială de stins incendii, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua și cetățeni din zonă au continuat să intevină pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, litieră, lăstăriș și mărăciniș care a afectat o suprafață de aproximativ 10 hectare. Din cauza zonei greu accesibile, a suprafeței afectate și a condițiilor meteorologice nefavorabile, incendiul nu a putut fi lichidat.
Duminică dimineața, 34 de ofițeri și subofițeri cu cinci autospeciale de la Stația de pompieri Cîmpeni, Detașamentul de pompieri Aiud și Grupa Operativă a inspectoratului care s-a deplasat la locul incendiului pentru coordonarea intervenției, 6 voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua și 12 cetățeni au continuat să intervină pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, litieră, lăstăriș și mărăciniș, reușind lichidarea acestuia la ora 17.00.
Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Atenţionări de la ISU Alba
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, ISU reaminteşte regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.
sursa foto: Facebook (ISU Alba)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News