Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Diana Elena, artistul fotograf care spune o poveste, fără cuvinte, în fotografii. Despre emoție și conexiune cu modelul

Publicat

Fiecare poza de pe Instagram-ul Dianei transmite o emoție. Prin obiectivul aparatului foto, artistul fotograf din Alba Iulia, Diana Elena, spune o poveste.

O cheamă Diana Elena Panțir, sau cum îi mai spun prietenii Delena, are 22 de ani și a studiat la Colegiul ”Horea, Cloșca și Crișan”.

Elena este fotograf de portrete. Ea trebuie fără cuvinte să spună o poveste într-o fotografie.

Lucrează cu tehnici de fotografie, dar în special cu emoțiile oamenilor, modelele, cei din fața camerei foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DELENA (@delenavisuals)


Am stat de vorbă cu Diana pentru a afla cum poți spune o poveste într-o fotografie. Printre răspunsurile date de Diana, puteți vedea o serie de fotografii făcute de aceasta.

Începuturi

A prins gustul fotografiei în 2014 când a avut primul smartphone. Poza tot ceea ce i se părea interesant, iar în timp a descoperit aparatul foto al familiei.

Adelina

”Îmi plăcea atât de mult să fac poze și vedeam că sunt apreciate și de urmăritorii mei de pe Instagram. Asta m-a făcut să-mi doresc să trec la alt nivel, adică la un aparat puțin mai performant, pe care l-am achiziționat cu ajutorul părinților”, a spus Diana.

Adelina

Au urmat câțiva ani, în perioada liceului, în care era mereu cu aparatul la gât. În timp a început să pozeze și oameni, iar în vara anului 2017 a ”prins portretelor foto”. La început își chema prietenele pe afara și le poza fără un plan bine stabilit, însă în timp a evoluat.

Emoție, naturalețe și simplitate

Reporter alba24.ro: Ce stil abordezi și cum l-ai dezvoltat?

Diana: Mă concentrez pe emoție, mereu caut să transmit ceva prin pozele mele. Mereu mi-au plăcut naturalețea și simplitatea. Nu prelucrez foarte mult pozele, îmi place să rămână cât mai apropiate de realitate, la fel și pielea modelelor, asta însemnând că scot 2-3 coșuri/imperfecțiuni dacă e nevoie, dar nimic mai mult. Veau să arăt omul așa cum e el, sau cel puțin, așa cum îl văd eu.

Andra

Reporter: Ce înseamnă fotografia de portrete? Asta în contextul în care majoritatea înțelege prin artist fotograf, fotograful de nuntă, sau de evenimente.

Diana: A fi fotograf de portrete înseamnă a te specializa în portretizarea personalităților sau emoțiilor, folosindu-te de tot ce crează o fotografie, adică locație, lumină, poziționare, ținută, privire etc.

Andra

Pe lângă tehnicile fotografice, trebuie să știi să creezi o conexiune cu modelul, astfel încât să se simtă confortabil în fața camerei. Fiecare tip de fotografie vine cu provocările ei, dar și cu oportunitățile ei. Ce îmi place cel mai mult la fotografia de portrete e libertatea de expresie artistică.

Interacțiunea dintre fotograf și modele

Reporter: Ce cauta un artist fotograf de la model și cum interacționezi cu modelele?

Andreea

Diana: La interacțiunea cu modelul e foarte importanta comunicarea. Îi prezint ideea generală a ședinței, cam ce îmi doresc să creăm și vedem dacă i se potrivește și cu felul de a fi.

Andreea

Adaptăm ideea în funcție de personalitatea fiecăruia. Au fost și situații în care modelul venea spre mine cu o idee de ședință cu care nu rezonam și l-am îndrumat spre un alt fotograf care era mai apropiat ca stil. E important ca modelul sa studieze bine portofoliul fotografului înainte de a-l alege.

Carmina

Reporter: Cum ajungi la ideea din spatele fotografiei, prima dată iti imaginezi povestea și pleci cu un plan bine definit, sau pe parcurs te adaptezi în funcție de model?

Diana: Las lucrurile din jurul meu sa mă inspire. Fie că este vorba de o piesă, de un loc, o persoană, fie că văd o idee la un alt fotograf.

Carmina

 

Uneori mă inspiră o locație în care îmi imaginez un scenariu și apoi caut un model potrivit. Alteori pornesc de la o persoană și îmi imaginez în ce context aș vedea-o.

E foarte important ca cele 2 (contextul și modelul) să se potrivească. Pe lângă aspect, studiez și felul de a fi al modelului și în funcție de asta adaptez ședința.

Îmi place să am stabilite de dinainte cadrele pe care vreau să le iau, (sau cel puțin ideea generală, ce vreau să transmit), dar las loc și pentru creativitate de moment.

Cum se naște o poveste, într-o sesiune foto: ”Spălăm rute afară într-o zi toridă”

Reporter: Spune-ne pe scurt o poveste din spatele unei sesiuni foto. De la ce idee ai plecat și cum s-a dezvoltat. (Este o sesiune foto la care model a fost Andreea Ordean).

Andreea

Diana: De exemplu la o sesiune din vara trecută am pornit de la ideea „spălăm rufe afară intr o zi toridă”. Vazusem ideea și la alți fotografi și mi-a plăcut mult.

Aveam nevoie de o curte/grădină în care sa întindem o sfoara pentru rufe, un scaun, un castron cu apa și niște floarea soarelui.

Andreea

Știam ca vreau sa transmit și feminitate. M-am gândit la cine s-ar potrivi în acest context, apoi am ales ținuta. Aveam niște cadre în minte, dar multe idei ne-au venit pe parcurs. Ne-am folosit și de niște mere gasite în curtea respectivă.

Reporter: Care sunt planurile de viitor?

Monica MIhai

Diana: Pe viitor urmăresc să experimentez cât mai mult, și în ceea ce privește ideile de ședințe, dar și tipurile de fotografie. Să spun mai des „da” provocărilor și să nu mă mai limitez singură.

Monica Mihai

Mereu exista loc de mai bine. Cu fiecare ședință înveți ceva nou, descoperi cum poți îmbunătăți fie tehnica fotografică, fie abordarea cu modelele. Consider ca doar prin experiențe practice ne putem dezvolta.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate