ACTUALITATE
FOTO: Ediţii rare ale unor cărţi din secolele XV-XVIII, de la Biblioteca Batthyaneum, prezentate la un seminar cu filosofi şi istorici reputaţi, la Alba Iulia

La Alba Iulia a început marți, 12 iulie, cea de-a 16-a ediţie a Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy, cea mai importantă manifestare culturală a acestei veri, un eveniment academic și filosofic organizat de Institutul de Cercetări Umaniste al Universității București, în colaborare cu Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României și cu Institutul Teologic Romano-Catolic.
Timp de patru zile, unii dintre cei mai reputați filosofi și istorici ai lumii vor dezbate și studia teme ale istoriei, științei și filosofiei moderne timpurii.
Tema din acest an a seminarului este “The Architecture of Reason: Laws, Axioms and Principles in early modern thought”, iar invitați precum Peter Anstey (IRH-ICUB & University of Sydney), Daniel Garber (Princeton University), Philippe Hamou (Universite Paris Ouest), Rob Iliffe (University of Oxford) sau Richard Serjeantson (University of Cambridge) vor putea considera aspecte ale gândirii moderne timpurii în cadrul deosebit de fertil al celor două importante biblioteci albaiuliene.
„Poate nu întâmplător, evenimentul coincide cu aniversarea a 275 de ani de la nașterea episcopului Batthyány, cel care a fondat această bibliotecă și cel care a adus în ea niște valori care prezintă interes pentru cercetători, filosofi sau nu, din foarte mari centre universitare din Europa, din Statele Unite ale Americii sau din Australia. În afară de susținerea propriu-zisă a lucrărilor cu care oaspeții au venit și s-au înscris în program, vor fi lecturi de texte, pe lucrări pe care noi le avem în bibliotecă.
Am pregătit selecția a circa 150 de lucrări a peste 20 de filosofi pe care cercetătorii le vor avea la dispoziție pe deoparte pentru lecturi, iar pe de altă parte pentru studiu individual. Am pregătit o micro-expoziție cu o parte din aceste cărți, completată cu instrumente, cu aparatură de secol XVII-XVIII. De asemenea, am pregătit o sală în care oaspeții vor fi invitați să își petreacă, în calitate de cercetători, orele libere între conferințe.
Un moment important pentru noi este acela că pentru prima oară Universitatea din București vine în spațiul bibliotecii cu un asemenea proiect. Printre profesorii și participanții cu lucrări în conferință iată și noul director al Bibliotecii Naționale a României, domnul prof. Octavian Gordon”, a transmis Doina Hendrc Biro, directorul Bibliotecii Batthyaneum Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy este o instituție cunoscută pe scena internațională, un seminar pentru cercetători și studenți înființat în 2001 de Vlad Alexandrescu și Dana Jalobeanu (Universitatea din București). Acest eveniment se desfășoară în fiecare an, în luna iulie, în diferite locuri din România (București, Bran, Malancrav, Tescani, iar acum la Alba Iulia).
„Biblioteca Națională, prin această filială de la Alba Iulia și anume Biblioteca Batthyaneum, este gazda acestui seminar de filisofie foarte cunoscut deja nu numai în mediul românesc, ci și în cel european și chiar și peste hotare. Considerăm că această ocazie trebuie folosită pentru a arăta o parte din bunul pe care îl avem noi aici și pe care oamenii ar putea să îl guste, dar în cantități mici, <ca să nu se îmbete>. Dorim o deschidere a Bibliotecii Naționale, prin această Bibliotecă Batthyaneum, către comunitatea internațională științifică și dorim ca prin acest lucru să devenim umpic mai râvniți de către cercetătorii din întreaga lume”, a declarat directorul Bibliotecii Naționale a României, Octavian Gordon.
Formatul seminarului este deja unul tradițional, îmbinând sesiuni paralele de discuții pe text, cu prezentări și conferințe magistrale. Fiecare zi a evenimentului va avea o temă specifică. Astfel, prima zi va fi dedicată studiului matematicii în perioada modernă, în cea de-a doua se vor investiga metafizica și teologia, cea de-a treia va fi destinată logicii și artei gândirii, urmând ca în ultima zi să fie aduse în discuție texte de filosofie morală și fizică.
„Evenimentul care începe astăzi la Alba Iulia este un eveniment aflat la cea de-a XVI-a ediție, o instituție deja celebră în lumea filizofică eropeană. Am început ca un grup informal în 2001 și am continuat de atunci în fiecare an, cu colaborarea Universității din Princeton. Evenimentul a devenit o instituție pentru că de la an la an a crescut și a devenit foarte cunoscut pe plan internațional, astfel încât el se desfășoară și se pregătește cu mult timp înainte. Începe undeva la sfârșitul lunii ianuarie printr-o anunțare publică, prin care cei care vor să vină în fiecare vară trimit proiecte, proiecte de lucrări și rezumate, are loc o selecție foarte dură.
În ultimii cinci ani selecția a fost un proces tot mai complicat, deoarece tot mai multă lume a vrut să vină să ia parte la acest seminar despre care se scrie în revistele de specialitate din domeniul istoriei filosofiei moderne”, a transmis Dana Jalobeanu, IRH-ICUB, Universitatea din București.
„Un rol determinant în modelarea cunoașterii în perioada modernă timpurie l-a avut metoda de diseminare a științei. În cadrul rețelelor europene de răspândire a cunoașterii – Biblioteca Battyaneum a avut de la început un statut aparte. În prezent este un important centru de conservare al cărții din Europa de Est, inclusiv pentru sursele bibliografice pe care le deține, ignorate de cercetarea internațională în istoria și filosofia științei. Cu ocazia seminarului, o parte din aceste lucrări, ediții extrem de rare de opere teologice, filosofice, matematice și științifice, toate din secolele XV-XVIII – probabil unice în România, vor fi expuse într-un spațiu amenajat și se vor afla la îndemâna participanților, pe toată durata manifestărilor. Aceste resurse, împreună cu expertiza participanților la eveniment, pot determina descoperiri în înţelegerea contextului știinţific și filosofic al Europei în secolele XVI-XVIII”, a transmis profesorul Ovidiu Babeş de la Universitatea din Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ECONOMIE
Rectificarea bugetară 2022: Partidele din Coaliție au reîmpărțit bugetul. Cine primește și cine pierde cei mai mulți bani

Prima rectificare bugetară din acest an prevede mai puțini bani pentru unele ministere și mai mulți pentru altele.
Alocarea banilor a fost discutată în interiorul Coaliției de guvernare și a fost realizată pe criterii politice, mai degrabă decât pe criterii obiective, potrivit unor surse apropiate partidelor.
Ministerele și alte instituții au cerut în total 91 miliarde lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a aprobat o majorare a bugetului de stat de 24,6 miliarde lei.
Administrația Prezidențială a primit mai puțin decât a cerut: 15,45 de milioane de lei, față de 16,46 de milioane de lei.
Potrivit știripesurse.ro, o parte dintre ministere primesc mai mulți bani, dar altele vor avea bugetele diminuate. Printre acestea, MAI, Ministerul Educației și Ministerul Culturii.
Mai mulți bani primește Ministerul Transporturilor, cel al Turismului și ministerele Agriculturii. Proiectelor Europene, Muncii și Administrației.
Cine primește mai puțini bani:
Ministerul Afacerilor Interne: – 625,3 milioane lei
Ministerul Educației: – 543,0 milioane lei
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: – 484,4 milioane lei
Ministerul Culturii: – 290,3 milioane lei
Ministerul Finanțelor: – 144,6 milioane lei
Ministerul Afacerilor Externe: – 67,1 milioane lei
Cine primește mai mulți bani:
Secretariatul General al Guvernului: + 231,545 milioane lei
Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului: +1.106,1 milioane lei
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: +5.100,1 milioane lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: +2.719,7 milioane lei
Ministerul Sănătății: +2.642,8 milioane lei
Ministerul Energiei: +2.482,6 milioane lei
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: +2.000,0 milioane lei
Ministerul Justiției: + 864,4 milioane lei
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: + 716,3 milioane lei
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: + 649,2 milioane lei
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: +648,3 milioane lei
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: +203,5 milioane lei
Ministerul Economiei: +125,6 milioane lei
Ministerul Sportului: +33,7 milioane lei, per sold
Ministerul Apărării Naționale nici nu primește dar nici nu pierde bani la rectificarea bugetară.
EDUCAȚIE
Cum începe școala în septembrie. Precizările ministrului Sănătății despre desfășurarea cursurilor din toamnă

Elevii încep școala din 5 septembrie, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări despre reguli în contextul în care numărul cazurilor COVID a crescut în ultima perioadă.
Potrivit ministrului, școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii, din toată țara.
Nu vor mai exista închideri ale școlilor generalizate. În județele în care numărul de paturi destinate bolnavilor COVID va fi ocupat în procent de 75, „pentru o scurtă perioadă de timp școlile vor fi închise”, până când indicatorul scade sub această valoare.
„Trebuie să acționezi chirurgical, dacă se poate spune așa, oprești școala, oprești transmiterea, două-trei săptămâni după care reiei cursurile, și nu în toată țara, ci strict într-un județ unde ai un număr mare de cazuri în spital”, a explicat Rafila, potrivit edupedu.ro.
Acesta a mai spus că numărul de infecții nu mai este un indicator, nu se mai pune problema de școală online, ci doar de ”închiderea (școlilor – n.r.) pentru o perioadă extrem de limitată”, la peste 75% grad de ocupare al paturilor din spital, până la scăderea acestuia.
Masca de protecție
Ministrul a mai spus că purtarea măștii de protecție rămâne o recomandare.
”Vor fi aceleași recomandări la care insistăm și eu sunt bucuros să constat în viața de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spații închise, chiar și în mijloacele de transport în comun; am văzut, chiar și în piețe mai aglomerate, persoane care poartă mască și o poartă corect. Asta este soluția, chiar dacă acum e puțin mai dificil, vă dați seama: e vară, e greu de purtat mască, dar cred că dacă insistăm și oamenii înțeleg că este într-adevăr pentru protecția proprie sau a comunității, a colectivității în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderență la utilizarea măștii, decât la impunerea utilizării măștii într-un moment în care nervii sunt destul de întinși și în care gradul de acceptabilitate al unei măsuri care pare coercitivă cred că este destul de redus”, a spus Rafila.
În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de COVID a fost în creștere, observându-se o stagnare în ultimele zile.
CÂMPENI
VIDEO: Mai multe străzi din Câmpeni, INUNDATE după o ploaie torențială. Cum arăta centrul orașului

Mai multe străzi din Câmpeni au fost inundate luni după-amiază, în urma unor averse torențiale. În doar câteva minute, niveul apei, în zona centrală era destul de ridicat.
Mărturie stau mai multe video-uri postate în mediul on line. Mai exact, video-urile au fost realizate de un bărbat pe străzile Avram Iancu și Moților.
În imagini se poate observa cum circulația a fost îngreunată din cauza nivelului de apă destul de ridicat. Cel mai probabil canalizarea nu a făcut față debitului de apă.
Reaminim că meteorologii au emis o avertizare meteo, de tipul COD PORTOCALIU, pentru mai multe localități din zona de munte, din Alba.
CITEȘTE ȘI: UPDATE Noi localități din Alba, sub COD PORTOCALIU de furtuni. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate
EVENIMENT
UPDATE Noi localități din Alba, sub COD PORTOCALIU de furtuni. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate

Meteorologii au emis luni, 8 august, avertizări Cod Portocaliu de furtuni valabile în mai multe zone din județul Alba.
Update 2: Între orele 15:00 – 16:00 sunt vizate localitățile Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Lopadea Nouă, Stremț, Mirăslău, Livezile și Rădești.
Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.
Update 1: Între orele 14:00 – 15:00 au fost vizate localitățile Zlatna, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Întregalde, Ocoliș, Râmeț și Ponor și zona de munte de peste cota 1800 m.
Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.
Știrea inițială
Până la ora 13:00, în județul Alba a fost vizată zona de munte de peste cota 1800 m și zona localităților Cugir, Șugag.
Potrivit ANM, între orele 12:10 – 13:00, se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.
sursa: meteoromania.ro