Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Ediţii rare ale unor cărţi din secolele XV-XVIII, de la Biblioteca Batthyaneum, prezentate la un seminar cu filosofi şi istorici reputaţi, la Alba Iulia

Publicat

IMG_0718 La Alba Iulia a început marți, 12 iulie, cea de-a 16-a ediţie a Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy, cea mai importantă manifestare culturală a acestei veri, un eveniment academic și filosofic organizat de Institutul de Cercetări Umaniste al Universității București, în colaborare cu Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României și cu Institutul Teologic Romano-Catolic.

Timp de patru zile, unii dintre cei mai reputați filosofi și istorici ai lumii vor dezbate și studia teme ale istoriei, științei și filosofiei moderne timpurii.

Tema din acest an a seminarului este “The Architecture of Reason: Laws, Axioms and Principles in early modern thought”, iar invitați precum Peter Anstey (IRH-ICUB & University of Sydney), Daniel Garber (Princeton University), Philippe Hamou (Universite Paris Ouest), Rob Iliffe (University of Oxford) sau Richard Serjeantson (University of Cambridge) vor putea considera aspecte ale gândirii moderne timpurii în cadrul deosebit de fertil al celor două importante biblioteci albaiuliene.

„Poate nu întâmplător, evenimentul coincide cu aniversarea a 275 de ani de la nașterea episcopului Batthyány, cel care a fondat această bibliotecă și cel care a adus în ea niște valori care prezintă interes pentru cercetători, filosofi sau nu, din foarte mari centre universitare din Europa, din Statele Unite ale Americii sau din Australia. În afară de susținerea propriu-zisă a lucrărilor cu care oaspeții au venit și s-au înscris în program, vor fi lecturi de texte, pe lucrări pe care noi le avem în bibliotecă.

IMG_0739 Am pregătit selecția a circa 150 de lucrări a peste 20 de filosofi pe care cercetătorii le vor avea la dispoziție pe deoparte pentru lecturi, iar pe de altă parte pentru studiu individual. Am pregătit o micro-expoziție cu o parte din aceste cărți, completată cu instrumente, cu aparatură de secol XVII-XVIII. De asemenea, am pregătit o sală în care oaspeții vor fi invitați să își petreacă, în calitate de cercetători, orele libere între conferințe.

Un moment important pentru noi este acela că pentru prima oară Universitatea din București vine în spațiul bibliotecii cu un asemenea proiect. Printre profesorii și participanții cu lucrări în conferință iată și noul director al Bibliotecii Naționale a României, domnul prof. Octavian Gordon”, a transmis Doina Hendrc Biro, directorul Bibliotecii Batthyaneum Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.

Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy este o instituție cunoscută pe scena internațională, un seminar pentru cercetători și studenți înființat în 2001 de Vlad Alexandrescu și Dana Jalobeanu (Universitatea din București). Acest eveniment se desfășoară în fiecare an, în luna iulie, în diferite locuri din România (București, Bran, Malancrav, Tescani, iar acum la Alba Iulia).

IMG_0706 „Biblioteca Națională, prin această filială de la Alba Iulia și anume Biblioteca Batthyaneum, este gazda acestui seminar de filisofie foarte cunoscut deja nu numai în mediul românesc, ci și în cel european și chiar și peste hotare. Considerăm că această ocazie trebuie folosită pentru a arăta o parte din bunul pe care îl avem noi aici și pe care oamenii ar putea să îl guste, dar în cantități mici, <ca să nu se îmbete>. Dorim o deschidere a Bibliotecii Naționale, prin această Bibliotecă Batthyaneum, către comunitatea internațională științifică și dorim ca prin acest lucru să devenim umpic mai râvniți de către cercetătorii din întreaga lume”, a declarat directorul Bibliotecii Naționale a României, Octavian Gordon.

Formatul seminarului este deja unul tradițional, îmbinând sesiuni paralele de discuții pe text, cu prezentări și conferințe magistrale. Fiecare zi a evenimentului va avea o temă specifică. Astfel, prima zi va fi dedicată studiului matematicii în perioada modernă, în cea de-a doua se vor investiga metafizica și teologia, cea de-a treia va fi destinată logicii și artei gândirii, urmând ca în ultima zi să fie aduse în discuție texte de filosofie morală și fizică.

IMG_0708 „Evenimentul care începe astăzi la Alba Iulia este un eveniment aflat la cea de-a XVI-a ediție, o instituție deja celebră în lumea filizofică eropeană. Am început ca un grup informal în 2001 și am continuat de atunci în fiecare an, cu colaborarea Universității din Princeton. Evenimentul a devenit o instituție pentru că de la an la an a crescut și a devenit foarte cunoscut pe plan internațional, astfel încât el se desfășoară și se pregătește cu mult timp înainte. Începe undeva la sfârșitul lunii ianuarie printr-o anunțare publică, prin care cei care vor să vină în fiecare vară trimit proiecte, proiecte de lucrări și rezumate, are loc o selecție foarte dură.

În ultimii cinci ani selecția a fost un proces tot mai complicat, deoarece tot mai multă lume a vrut să vină să ia parte la acest seminar despre care se scrie în revistele de specialitate din domeniul istoriei filosofiei moderne”, a transmis Dana Jalobeanu, IRH-ICUB, Universitatea din București.

Un rol determinant în modelarea cunoașterii în perioada modernă timpurie l-a avut metoda de diseminare a științei. În cadrul rețelelor europene de răspândire a cunoașterii – Biblioteca Battyaneum a avut de la început un statut aparte. În prezent este un important centru de conservare al cărții din Europa de Est, inclusiv pentru sursele bibliografice pe care le deține, ignorate de cercetarea internațională în istoria și filosofia științei. Cu ocazia seminarului, o parte din aceste lucrări, ediții extrem de rare de opere teologice, filosofice, matematice și științifice, toate din secolele XV-XVIII – probabil unice în România, vor fi expuse într-un spațiu amenajat și se vor afla la îndemâna participanților, pe toată durata manifestărilor. Aceste resurse, împreună cu expertiza participanților la eveniment, pot determina descoperiri în înţelegerea contextului știinţific și filosofic al Europei în secolele XVI-XVIII”, a transmis profesorul Ovidiu Babeş de la Universitatea din Bucureşti.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement