Actualitate
FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Tehnic Apulum au câștigat Marele Premiu la concursul de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”
Concursul de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, aflat în acest an la cea de-a doua ediție, a ajuns vineri la etapa finală. Patru echipe s-au confruntat în lupta pentru marele premiu, încercând să dea cele mai bune și mai rapide răspunsuri la cele 40 de întrebări de istorie și cultură generală despre Alba Iulia, pregătite de istoricii de la Muzeul Național al Unirii.
Marii câștigători ai ediției 2013 a concursului „Alba Iulia, Cealaltă Capitală” sunt elevii de la Colegiul Tehnic Apulum, coordonați de prof. Ioan Dorin Popescu. Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” pregătiți de prof. Daniela Cetean, locul al treilea a fost ocupat de Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” de care s-a ocupat prof. pr. Nicolae Bolea, iar elevii de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, pregătiți de prof. Paraschiva Fărcaș, campionii concursului de anul trecut, au primit mențiune.
După cele 40 de întrebări, punctajul final i-a adus la egalitate pe elevii de la Colegiul Tehnic Apulum și pe cei de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, cu câte 4 puncte, ceea ce a dus la proba de baraj, formată încă un set de 10 întrebări. Și după această probă, echipele au ajuns la egalitate și, pentru a încheia concursul au fost nevoiți să răspundă la o ultimă întrebare decisivă:
Așa cum s-a întâmplat și la prima ediție a concursului, moderatorul a fost istoricul Liviu Zgârciu, costumat în Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia, după Marea Unire. Iată câteva dintre întrebările din concurs: „Pe ce suport (material) este scris celebrul Codex aureus, aflat în colecția bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia?”, „În ce an a fost descoperită principia castrului roman de la Apulum?”, „În ce an s-a mutat reședința județului Alba de la Aiud la Alba Iulia?”.
La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, care a deschis concursul răspunzând la prima întrebare adresată de moderator: „Ce ziar apărea la Alba Iulia în 1922, la scurt timp înainte de încoronarea Refilor Ferdinand și Maria?” – „Ziarul Vestea”. Elevii au fost susținuți de profesorii care i-au pregătit și câțiva colegi de clasă.
Juriul a fost compus din istoricul Tudor Roșu și Diana Roman din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia, „păziți” de doi membrii ai Gărzii Romane de la Apulum.
Premiile puse în joc au fost de 5.000 lei (locul I), 3.500 lei (locul II), 2.500 lei (locul III) şi 1.000 lei (locul IV), oferite de Primăria Municipiului Alba Iulia și, potrivit regulamentului concursului, se împart egal între cei patru elevi din echipă și profesorul care i-a pregătit.
Vedeți AICI cum s-a desfășurat etapa semifinalelor concursului „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
toma
vineri, 05.04.2013 at 21:43
Felicitari copii. Felicitari domnului profesor Popescu, Colegiul Tehnic Apulum.
dany
sâmbătă, 06.04.2013 at 14:57
cum putem face rost si de celelalte filmari? (care au mai fost facute bineinteles:)