Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Eveniment de sensibilizare: Proiectul „Enclose” – Servicii logistice eficiente din punct de vedere energetic pentru oraşe istorice europene mici şi medii


Publicat

Recent, la Alba Iulia s-a organizat evenimentul de sensibilizare a factorilor interesați, ca activitate eligibilă a proiectului „Enclose”. Pentru implementarea acestuia, Municipiul Alba Iulia colaborează cu 15 parteneri, orașe istorice europene, în vederea identificării de soluţii de eficientizare a transportului de mărfuri în zonele istorice și adiacente acestora, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. Aplicabilitatea directă în zona de referință a proiectului este Bulevardul Transilvaniei și conexiunile acestuia cu perimetrul Cetății Alba Carolina.

La eveniment au fost invitați să participe atât reprezentanți ai administrației publice locale, Agenției Locale a Energiei Alba, Societății de Transport Public, cât și locuitori și reprezentanți ai celor care își desfășoară activitatea pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia sau care sunt afectați de procesele logistice desfășurate în zonă – agenți economici, curieri, asociațiile de proprietari, organizații neguvernamentale, școli, etc. Printre invitați s-au aflat, de asemenea, reprezentanţi ai Municipiului Lucca (Italia), reprezentanţi ai Poştei Norvegiene şi reprezentanţi ai companiei MemEx Srl, din Livorno (Italia), firmă de consultanţă renumită pentru gestiunea eficientă a proceselor logistice și eficientizarea planurilor de mobilitate urbană în oraşele partenere.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat proiectele dezvoltate în Municipiul Alba Iulia în ultimii ani, inițiativele locale care au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării durabile a orașului şi problemele cu care se confruntă Municipiul Alba Iulia în gestiunea proceselor logistice, cu accent pe zona de referință a proiectului. Totodată, orașele partenere din Italia și Norvegia au prezentat exemple de bune practici care și-au dovedit de-a lungul timpului utilitatea și care ar putea fi preluate și adaptate nevoilor de dezvoltare ale Municipiului Alba Iulia.

Bulevardul Transilvaniei a devenit studiu de caz în discuțiile dintre participanți, s-a discutat despre problemele cu care se confruntă transportatorii din punctul de vedere al aprovizionării zonelor de interes și despre nemulțumirile cetățenilor care sunt afectați de prezența mașinilor de capacitate mare în cartierul unde aceștia locuiesc.

Printre soluțiile de logistică propuse a fi aplicate în zona de referinţă se numără regulamente care presupun semne de circulaţie pentru reglementarea accesului maşinilor de mare capacitate între anumite intervale orare în zona de interes, dar şi activităţi de încurajare a utilizării mijloacelor de transport a mărfurilor mai puţin poluante, cum ar fi cargo-biciclete sau alte mijloace de transport ecologice. Deoarece este necesară implicarea cetăţenilor în luarea deciziei publice, o campanie de conştientizare va avea loc în zona de referinţă, prin care toţi factorii interesaţi vor fi invitaţi să-şi exprime punctul de vedere şi să propună soluţii care ar putea răspunde nevoilor celor care-şi desfăşoară activitatea pe Bulevardul Transilvaniei. Această campanie are ca scop şi sensibilizarea tuturor celor care pot adopta o atitudine mai responsabilă vis a vis de protecţia mediului înconjurător.

„Teoria conform căreia în România nu reuşim să atragem fonduri europene, a fost demult dezminţită la Alba Iulia de investiţiile care în ultimii ani au transformat oraşul nostru într-o destinaţie europeană de excelenţă. Mă bucur nespus că reuşim în continuare să dezvoltăm proiecte care-şi demonstrează utilitatea în Alba Iulia, proiectele transnaţionale fiind o oportunitate de a folosi expertiză şi resurse europene fără nici un efort financiar din partea administraţiei publice locale, pentru o dezvoltare inteligentă, văzută prin ochii specialistului. Mulţumim pe această cale oaspeţilor noştri din Italia şi Norvegia care au participat la eveniment, şi sperăm că acest proiect se va materializa prin soluţii care să contribuie la eficientizarea transportului de mărfuri în zona Bulevardului Transilvaniei, soluţii care apoi să poată fi multiplicate şi în alte zone cu caracteristici asemănătoare zonei de referinţă din proiect”, a precizat Voicu Paul, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

„Prin acest eveniment am creat un cadru legitim la care să participe toţi cei care ar putea oferi soluţii de reglementare pentru infrastructura logistică locală privind atât tranzitul, cât şi parcările transportului de marfă pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia și vecinătăți, dar nu doar. Măsurile identificate reprezintă un prim pas în dezvoltarea unui Plan de Logistică Urbană Sustenabilă a Municipiului Alba Iulia, care se va traduce în direcţii strategie şi proiecte care vor putea fi finanţate în cadrul viitoarelor alocări bugetare 2014-2020 ale Comisiei Europene, reducând astfel o parte din costurile suplimentare din bugetul propriu pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice care să fundamenteze viitoarele cereri de finanţare,” a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al Municipiului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate