Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Exercițiu pentru prevenirea accidentelor la Peștera Hârtopul Bonchii din Alba. Acțiune de 8 ore, cu 62 de speologi din zece judeţe

Publicat

Salvaspeo Bonchii_1 (2) În perioada 10-12 octombrie, în Peștera Hârtopul Bonchii, salvatorii speologi  din Timiș, Brasov, București, Alba şi membrii serviciilor salvamont – salvaspeo din județele Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureș, Harghita au participat la un exercițiu în scopul prevenirii viitoarelor accidente, în peşeterile neamenajate. Astfel peștera a fost echipată ca și în cazul unui accident. În cadrul exercițiului au fost puse în practică toate cunoștiințele dobândite în Școala Națională Salvaspeo. La acțiunea de salvare au participat 62 de speologi și un reprezentant al comunității locale. Acțiunea a durat 8 ore, dintre care 2 ore și 40 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii.

Parcurgerea peștreilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri.

De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu de cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri prin apă, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni.

”Exercițiul desfășurat în peștera Hârtopul Bonchii a fost încununarea cunoștiințelor dobândite în cadrul Școlii Naționale Salvaspeo, desfășurate anual la Roșia. Peștera a fost aleasă datorită unui parcurs lung subteran având un parcurs activ (un râu subteran), diferite strâmtori, chiar și pasaje verticale.

Peștera este lungă de 6 km, caracterizată prin numeroase târâșuri prin apă, strâmtori, dar și prin săli mari, concreționate (n.r. cu formațiuni: stalactite, stalagmite etc), destinate speoturismului. În scopul prevenirii viitoarelor accidente am făcut acest exercițiu, prin care am echipat peștera pentru cazul unui accident. Peștera este un mediu ostil dar totuși foarte spectaculos”, a declarat Tudor Rus, Consilierul Tehnic Salvaspeo România care a organizat acest eveniment.

”Pentru comunicarea salvatorilor din peșteră cu Punctul de Comandă situat la exterior, s-au întins peste 2000 m de cablu telefonic. Pe toată durata exercițiului salvaspeo s-a menținut legătura dintre salvatorii din interiorul peșteriiși punctul de comandă situat la ieșirea din peșteră. În total au fost 10 echipe de salvatori dintre care 4 dintre echipe au fost cele care au evacuat targa de la locul unde s-a simulat producerea accidentului până la exterior”, a spus Adrian Sopincean, Consilier Tehnic Stagiar Salvaspeo România.

La exercițiu au participat membrii ai serviciilor salvamont – salvaspeo din județele Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureș, Harghita și salvatori speologi din Timiș, Brasov, București, Alba. Salvatorii sunt formați și acreditați profesional de Salvaspeo România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement