Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expediție spectaculoasă de scufundări, în peșterile din zona carstică Gârda – Arieșeni a Munților Apuseni


Publicat

Tauz (6)Zona carstică Gârda – Arieșeni din Munții Apuseni au fost gazda unei expediții susţinută de speologi din Finlanda, cu sprijinul colegilor din România, Polonia şi Ungaria. Aceştia au explorat izbucul Cotețul Dobreștilor, peștera Coiba Mare, cu „Lacul Morţii” şi izbucul Tăuz, încercând să descopere cele mai mari adâncimi.

Iniţiativa a aparţinut Clubului AKPP din Finlanda, fiind organizată de Călin Drăgan (GESS- România) și Adrian Pereț (Finlanda).

În această expediție, echipa din Finlanda a venit peste 2.000 de kilometri şi a transportat circa 2 tone de echipament necesare scufundărilor.

„Echipamentul pentru 3 oameni nu încape într-o dubă. Nu ca spațiu ci ca greutate” a declarat Adrian Pereț.

Scufundarea de peșteră este una dintre cele mai riscante activități. Este pe de o parte o activitate sportivă, dar pe de altă parte și o activitate științifică de explorare și documentare a peșterilor.

Riscul este determinat de faptul că înaintarea se face într-un spațiu închis iar ieșirea trebuie făcută exact pe același traseu. Din acest motiv se instalează un fir ghid, pentru a indică traseul în cazul frecvent în care se tulbură apa. Scufundarea la adâncimi mari (zeci de metri) este mai dificilă deoarece azotul se dizolvă în sânge și dacă se iese brusc la suprafață acesta se transformă în bule de gaz care înfundă vasele de sânge (apare boala de decompresie care poate duce la deces). Pentru adâncimi mari (sub 40 m) nu se folosește aer, ci un gaz în care se introduce Heliu. De asemenea scufundătorii de adâncime folosesc ”Rebreathere” – aparate de respirat cu circuit închis (pentru a folosi mai puține butelii și gaze de respirat). Pentru a se proteja de apa rece (circa 6 grade Celsius) se folosesc costume etanșe (dry suit) cu sisteme de încălzire electrice.

Coiba_Mare (7)„Cel mai de succes proiect în expediția din anul acesta a fost Cotețul Dobreștilor. Am putut să ajungem la sfârșitul explorărilor anterioare și să continuăm de acolo mai departe. Am prelungit firul ghid de la 70 m adâncime, până la 72 m, când galeria a început să meargă în sus. Lungimea totală de fir ghid nou a fost de 200 m. După o oră de decompresie, am ajuns într-o sală aerată, care nu a mai fost vizitată de nimeni înainte. Din păcate, sala aceasta este plină de prăbușiri, iar apa trece prin mici crăpături pe sub stânci. În timpul cât am stat în sală nu am putut vedea o continuare clară a peșterii. Pentru a putea continua ar trebui să se aducă echipament de scufundare de dimensiuni mai mici, ca să încapi să verifici pârâiașele mici de apă sau să aduci echipament pentru peșteră uscată, ca să vezi dacă peștera continuă în sus”, ne-a declarat Sami Paakkarinen (Finlanda).

Izbucul Cotețul Dobreștilor devenise cel mai adânc sifon din România în anul 1996 când Jean-Jacques Bolanz (Elveția) a atins adâncimea de 76 m, până în anul 2001 când Izbucul Tăuz i-a luat locul cu 87 m adâncime plonjat de Viktor Bolek (Polonia). Ulterior, Cotețul Dobreștilor a fost recartat de Jarek Kur (Polonia) până la adâncimea de 70 m. Atât Jean-Jacques Bolanz cât și Viktor Bolek au decedat din cauza unor accidente de scufundare în străinătate. În Izbucul Cotețul Dobreștilor s-au mai scufundat pe parcursul taberei Adrian Pereţ (Finlanda), Liviu Retegan – Cristian Irimieş (România) și Jarek Kur (Polonia), fără a ajunge însă în partea aerată postsifon. Coiba_Mare (12)

„Un alt proiect a fost o scufundare în peștera Coiba Mare. Ne-am pregătit o zi întreagă, transportând echipamentul în peșteră. De data aceasta mai mult decât anul trecut deoarece anul trecut am atins adâncimea de 93 m și tunelul continua. Ne-am pregătit pentru o adâncime de 135 m. Deci am avut puțin mai mult echipament cu noi anul acesta. În ziua scufundării totul a mers bine până la adâncimea de 10 m, unde firul ghid era îngropat în pietriș. Deși peștera și-a schimbat forma în acest ultim an, deci a fost adus de apă destul de mult pietriș, am reușit să găsim în 20-30 m firul ghid vechi și am putut continua. Dar următorul obstacol a fost determinat de bușteni. Bușteni care blocau complet galeria. Erau prinși de-a curmezișul, făcând galeria nepenetrabilă cu echipamentul pe care-l aveam. Deși am lucrat o vreme, nu am putut îdepărta buștenii, așa că a trebuit să ne întoarcem. Deci în Coiba Mare nu am avut de data aceasta succes”, a declarat Sami Paakkarinen (Finlanda).

Peștera Coiba Mare este peștera cu cea mai lată intrare din România si de asemenea cu cea mai adâncă galerie înecată din România – 93 m, record realizat de Sami Paakkarinen, Patrik Grönqvist (Finlanda) în anul 2014. Numele de ”Lacul Morții” dat sifonului terminal al peșterii Coiba Mare se datorează numărului mare de bușteni care se afla în derivă, pe suprafață, dar și la diverse nivele în această galerie scufundată. Acești bușteni acoperă în prezent în totalitate suprafața lacului, în așa fel încât pentru a se putea efectua scufundarea au trebuit împinși câţiva pentru a se face un spațiu prin care să se ajungă la apă.

O numeroasă echipă de speologi din România, Finlanda, Ungaria si Polonia au transportat cele peste 250 kg de echipament prin târâșuri, prin semisifoane, peste o cascadă de 7 m pentru ca doi scufundători să se poată scufunda.

”Sifoanele (galeriile scufundate) din România sunt foarte diferite de cele din alte părți ale lumii în care ne-am scufundat. Lucrul rău este vizibilitatea, care poate să devină foarte repede zero, cum s-a întâmplat din nefericire în Izbucul Tăuz”, ne-a declarat Patrik Grönqvist (Finlanda).

Scufundările în Izbucul Tăuz au fost anulate, din cauza vizibilității care tindea de la câțiva centimetri la zero. În această peșteră scufundată, la 4 octombrie 2002 un coleg speolog scufundător din Polonia pe nume Rafal Garski și-a pierdut viața. ”Bineînțeles că aceste piedici te fac să-ți dorești să revii și să încerci din nou. Cred că vom reveni anul viitor pentru a încerca să explorăm peșterile în care nu am avut acum succes, de exempu Izbucul Tăuz și Coiba Mare, care au perspective de explorare”, ne-a declarat Sami Paakkarinen (Finlanda).

”Pentru ca să se realizeze complexitatea unei asemenea operațiuni, practic am avut nevoie de suportul a 14 oameni ca să se scufunde doi”, ne-a declarat Adrian Pereț (Finlanda).

Echipa care a participat la activităţile taberei a fost formată din Liviu Retegan, Cristian Irimieş, Călin Drăgan, Cosmin Oşorhean, Florin Dodea, Claudiu Szabo, Christian Ciubotărescu, Gabriela Cocean, Anca Irimieş, Magdalena Drăgan – din România; Sami Paakkarinen, Patrik Grönqvist, Adrian Pereţ – din Finlanda; Jarek Kur din Polonia şi Andras Kuti din Ungaria.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Revelion 2022: Cazările la munte, în județul Alba, epuizate. Prețuri mai mari, din cauza scumpirilor. Oferte în afara țării

Publicat

Deși mai sunt încă 2 luni și jumătate până la noaptea dintre ani, ofertele pentru petrecerea Revelionului au început demult să apară.

Cei care își doresc un sejur la munte, au făcut o rezervare din timp.

Cu greu se mai găsește la această dată o cameră liberă, pentru cazare.

În zona Munților Șureanu și la Arieșeni, majoritatea proprietarilor de pensiuni spun că lista rezervărilor pentru finalul de an a fost incheiată chiar și din vară.

Prețurile au crescut chiar și cu 15%

În ceea ce privește prețurile, proprietarii de pensiuni spun că, din cauza scumpirilor și tarifele pentru cazare vor fi puțin mai mari.

La Șureanu, de exemplu, o cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă în jur de 300 de lei pe noapte. 

Același preț si la Arieșeni, cu acces la piscină inclus. Prețul include doar cazarea, fără cina festivă pentru noaptea dintre ani. 

Revelion la restaurant

Oferta petrecerilor de revelion la restaurantele din municipiul Alba Iulia  se lasă încă așteptată. Doar câteva dintre marile localuri au făcut publică propunerea pentru noaptea dintre ani.

Altele, așteaptă încă să vadă cum vor evolua lucrurile din punct de vedere epidemiologic dar și care sunt condițiile după care se poate organiza o astfel de petrecere.

Iată câteva dintre pachetele existente:

Cei de la Domeniile Martinutzi din Vințu de Jos propun în acest an pachete cu cazare de 3 sau 4 nopti, la prețul de 1800 de lei sejur/persoană, respectiv 2000 de lei sejur/persoană.

Pachetul include: cazare cu demipensiune(mic dejun și cină), cină festivă de revelion 2022.

Copiii 8-14 ani, 800 lei/loc in cameră cu părinții.

Copiii 0-6 ani beneficiază de gratuitate in cameră cu părinții.

Casa Dives din Pianu propune un sejur de minim 4 nopți.

Prețul pe noapte pentru o persoană este de 500 de lei camera dublă, 600 de lei un apartament/noapte.

Pachetul include: cazare, demipensiune (prima zi cină – ultima zi mic dejun), băuturi soft (, băuturi tradiționale, seară festivă de Revelion cu merinde si licori romanești, foc de tabară și vin fiert de Jidvei, degustare de virșlii de Pianu, ciubăr din lemn cu apă caldă, plimbare cu căruța in aerul tare al satului Transilvănean. Opțional dj sau formație cu muzică traditională. Copiii au 25 % reducere față de tariful de adult.  Copiii sub 5 ani sunt cazati gratuit cu părintii in pat.

Vila Vank Arieșeni propune un sejur de 4 nopți la prețul de 1350 de lei. Oaspeții vor fi aici așteptați cu bucate tradiționale românești, muzică live și dansuri tradiționale specifice zonei.

Revelion in afară țării.

Cea mai căutată destinație de către albaiulieni este Egiptul.

Potrivit directorului Eximtur Alba Iulia, Angelo Dicu, există charter direct spre această destinație din Cluj-Napoca. Prețurile pornesc de la 700 de euro.

Și Dubai rămâne printre destinațiile preferate ale albaiulienilor. Cine optează pentru o minivacanță de revelion în Dubai va avea de plătit pentru această destinație minim 900 de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RADARE de WEEKEND în ALBA: Locațiile în care Poliția monitorizează traficul rutier. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Poliţia Rutieră monitorizează traficul în judeţul Alba și în acest weekend. Oamenii legii atenționează șoferii să respecte regulile de circulație, ca să evite accidentele rutiere.

Conducătorilor auto le este recomandat să ţină cont de limitele de viteză, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi să manifeste respect în trafic.

Amplasarea radarelor în perioada 16-18.10.2021

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud– Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului,

strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale. Comisia juridică a Camerei Deputaților, aviz negativ proiectului de desființare

Publicat

Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.

Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.

Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.

România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.

Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).

Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.

Vezi detalii aici – VIDEO: Judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”. În total, peste 10.000 de lei

Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Ce valoare au pensiile speciale

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Articolul 210 precizează:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate