Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion” semnată de Iulia Gorneanu, la Alba Iulia. Importanța semnelor cusute şi tradiția românească

Publicat


IMG_5255Miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”, care se înscrie în campania „Artă contra drog”. Expoziția este semnată de Iulia Gorneanu și înainte să ajungă la Alba Iulia a fost prezentată și la Târgu Mureș.

Evenimentul este inclus într-un turneu al artistului Grigore Leşe în Transilvania şi Banat şi fiind considerat o iniţiativă de integrare a unor piese vestimentare etnice în ținute urbane.

La expoziţie a participat şi doctorul de suflete”, Grigore Leşe care în seara aceasta, de la ora 19.30 va susţine concertul „Hori de primăvară” la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar şi elevi de la şcoli din Alba Iulia.

Expoziţia marchează o campanie Anti drog, care îi vizează în special pe tineri, sloganul acestei campanii fiind unul sugestiv „Arta contra drog”: Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase.

S-a discutat şi despre importanța semnelor cusute, tradiție și cum prin veșmintele tradiționale putem descoperi istoria neamului românesc.

Veșmânt țărănesc de la arhaic la fashion

„Veșmântul tradițional constituie o secvență a memoriei colective iar purtarea lui, o manifestarea spirituală ce străbate timpul, prin care se poate descoperi istoria mitică a unui neam. Toate semnele-simbol țesute sau cusute pe costumul țărănesc, dincolo de ornament, oglindesc starea social-statutară a femeii, trăirile ei, vârsta, apartenență la un anumit clan, mândria, prestigiul în comunitate. Această formă de mesaj – transmisă prin limbajul țesografic – este mult anterioară oricărei forme de scriere.

Avem nevoie mai mult ca niciodată de poveștile, legendele și semnele noastre, de limba bătrână. Avem nevoie să aflăm și să înțelegem ritualurile moșilor noștri, credințele lor despre lumea văzută și cea nevăzută. În fiecare zi pierdem cuvinte, muzici, pierdem căsuțele albastre, jocurile copilăriei, leacul plantelor, sacralitatea dansurilor, obiceiurile de peste an, pierdem dimensiunea magică a sufletului și a lumii.

Doar împreună putem recupera acest patrimoniu țărănesc, neprotejat de nici o lege. Haideți să ne propunem să salvăm, fiecare după puterea lui, o casă bătrânească, o fotă, o zadie, un brâu sau o ie. Salvând un obiect țărănesc, salvezi o frântură de Românie. Și nu uita, vâlnicul, fota, covorul, betele, ia, poate au fost făcute de străbunica ta”, spune de Iulia Gorneanu.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Un adolescent din Cugir, trimis din nou în judecată pentru tâlhărie. A bătut un bărbat și i-a furat banii din buzunar

Publicat

politie mascati

Un tânăr din Cugir își ”petrece” adolescența prin sălile de judecată și în închisoare. S.M., a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, după ce a bătut și furat 1.300 de lei din buzunarul unui bărbat. Tânărul are pe numele său mai multe dosare penale pentru furt și tâlhărie, ba chiar și condamnări. Potrivit procurorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Facebook Pay, nou sistem de plată online pe rețeaua socială, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp

Publicat

Facebook a lansat, marți, în SUA, Facebook Pay, un sistem de plăți online pe rețeaua socială de bază, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp. Compania lui Mark Zuckerberg spune că Facebook Pay oferă „o experiență de plată convenabilă, sigură și consecventă”. Utilizatorii folosesc deja plățile prin aplicațiile Facebook pentru a face cumpărături, donații și a-și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Publicat

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că situaţia determinată de blocarea prin sentinţă judecătorească a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, în punctul de lucru de la Oarda de Sus, este exclusiv problema antreprenorului. Asta după ani întregi în care instituția a ignorat apelurile oamenilor și i-a lăsat ”exclusiv” în grija constructorului. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate