Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion” semnată de Iulia Gorneanu, la Alba Iulia. Importanța semnelor cusute şi tradiția românească

Publicat

IMG_5255 Miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”, care se înscrie în campania „Artă contra drog”. Expoziția este semnată de Iulia Gorneanu și înainte să ajungă la Alba Iulia a fost prezentată și la Târgu Mureș.

Evenimentul este inclus într-un turneu al artistului Grigore Leşe în Transilvania şi Banat şi fiind considerat o iniţiativă de integrare a unor piese vestimentare etnice în ținute urbane.

La expoziţie a participat şi doctorul de suflete”, Grigore Leşe care în seara aceasta, de la ora 19.30 va susţine concertul „Hori de primăvară” la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar şi elevi de la şcoli din Alba Iulia.

Expoziţia marchează o campanie Anti drog, care îi vizează în special pe tineri, sloganul acestei campanii fiind unul sugestiv „Arta contra drog”: Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase.

S-a discutat şi despre importanța semnelor cusute, tradiție și cum prin veșmintele tradiționale putem descoperi istoria neamului românesc.

Veșmânt țărănesc de la arhaic la fashion

„Veșmântul tradițional constituie o secvență a memoriei colective iar purtarea lui, o manifestarea spirituală ce străbate timpul, prin care se poate descoperi istoria mitică a unui neam. Toate semnele-simbol țesute sau cusute pe costumul țărănesc, dincolo de ornament, oglindesc starea social-statutară a femeii, trăirile ei, vârsta, apartenență la un anumit clan, mândria, prestigiul în comunitate. Această formă de mesaj – transmisă prin limbajul țesografic – este mult anterioară oricărei forme de scriere.

Avem nevoie mai mult ca niciodată de poveștile, legendele și semnele noastre, de limba bătrână. Avem nevoie să aflăm și să înțelegem ritualurile moșilor noștri, credințele lor despre lumea văzută și cea nevăzută. În fiecare zi pierdem cuvinte, muzici, pierdem căsuțele albastre, jocurile copilăriei, leacul plantelor, sacralitatea dansurilor, obiceiurile de peste an, pierdem dimensiunea magică a sufletului și a lumii.

Doar împreună putem recupera acest patrimoniu țărănesc, neprotejat de nici o lege. Haideți să ne propunem să salvăm, fiecare după puterea lui, o casă bătrânească, o fotă, o zadie, un brâu sau o ie. Salvând un obiect țărănesc, salvezi o frântură de Românie. Și nu uita, vâlnicul, fota, covorul, betele, ia, poate au fost făcute de străbunica ta”, spune de Iulia Gorneanu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate