Actualitate
FOTO: Expoziţia de samovare de la Muzeul Naţional Unirii din Alba Iulia. Poveşti legate de exponatele de colecţie produse în spaţiul rusesc
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a găzduit miercuri deschiderea unei expoziții de samovare rusești, de colecție, unele dintre ele cu o vechime de aproximativ 200 de ani. Sunt expuse 75 de samovare aparținând colecționarului moldovean Petru Costin, produse în spațiul rusesc. Exponatele pot fi văzute timp de o lună, în spaţiul de la muzeu.
Samovarul este un recipient folosit pentru încălzirea apei pentru ceai, dar a devenit un puternic simbol al culturii ruseşti. Istoria apariţiei lor în spaţiul rusesc nu este nici acum foarte clară. Unii specialişti consideră că primele samovare ruseşti au fost produse la Tula de fraţii Lisitsyn în anul 1778. O altă variantă leagă introducerea lor în Rusia de cadourile oferite de khanii Mongoliei ţarilor ruşi.
O ultimă ipoteză asociază samovarul cu ţarul Petru cel Mare care l-ar fi adus în urma unei călătorii în Olanda.
”Cei mai mari producători de samovare din Rusia au fost frații Matașev din Tula. Cert este că acești oameni au reușit să aducă producția de samovare la rangul de artă în metal și, ce este și mai interesant și cu atât mai lăudabil, faptul că au reușit să producă acest samovar pe o scară foarte mare. Adică la un moment dat produceau milioane de samovare pe an la un preț foarte redus, adică toată lumea își permitea sau mă rog, majoritatea își permitea să dețină un samovar. Undeva pe la 1850 puteau vinde un samovar, ca să aibă și profit cu 7 ruble, când au realizat producția au introdus mașini cu aburi, noutate pentru Rusia, care au fost puțin mai în spate din punctul acesta de vedere față de Vestul Europei”, a declarat Marius Cristea, reprezentantul muzeului care s-a ocupat de această expoziţie.
De asemenea, Cristea a spus că au fost expuse samovare din toate epocile în care s-au produs acestea, după cum era de așteptat, comunismul a afectat puțin tradiția samovarului. Se vede din construcția lor, acestea sunt mai simple, mai puțin artistice și mai mult orientate spre util.
Pe lângă rolul casnic, samovarul este considerat ”un loc de întâlnire” pentru ruși. Când spun de fapt ”hai să stăm la un samovar”, înseamnă de fapt o invitație la socializare, la comuniune. Practic, acesta este principalul atuu al samovarului. În România nu există această tradiție, dar se păstrează în Asia, Turcia și Tările Nordice.
Un alt obicei interesant pe care îl aveau rușii era participarea la concursuri, adică fiecare își lua samovarul și mergea la concurs. Erau premiați atât proprietarii, cât și producătorii, aceștia din urmă fiind premiați pentru frumusețea samovarului, pentru ptoducție, pentru accesibilitatea pe care o oferea publicului. Proprietarii se mândreau cu niște samovare excepționale.
Prezent la eveniment, colecționarul Petru Costin a spus că este o onoare pentru el șă își expună colecția de samovare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și speră că nu se va opri aici și vor mai exista și alte evenimente la fel de frumoase.
La eveniment au participat colecționarul Petru Costin, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, vicepreședintele raionului Ialoveni, Anatolie Melenciuc și bineînțeles, gazda, directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.
Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ostafi Florea
miercuri, 06.08.2014 at 23:23
Am dori si la Bucuresti o astfel de expozitie, chiar cu protestele de rigoare ale ambasadei…. ,si nu numai. Spatiul rus este atat de asmanator si usor de asimilat de catre romani, incat este pacat de Dumnezeu sa ascultam de glasul urii, care nici macar nu e a noastra, decat de cel al dorintei de frumos si al respectului pentru om.