Actualitate
FOTO: Expoziţie de fotografie etnografică, în premieră la Târgul Naţional de Turism Rural Albac. Zestrea şi tradiţiile populare din judeţul Alba surprinse în imagini
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, cel mai important târg de turism rural din România, va cuprinde în acest an, în premieră, şi o expoziţie de fotografie etnografică ce surprinde portul popular, meşteşugurile, tradiţiile şi obiceiurile din lumea satului transilvănean.
Expoziţia, intitulată „Timp străvechi”, este realizată de Şcoala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi cuprinde fotografii realizate de profesorul Vasile Sârb alături de cursanţii clasei de „Arte vizuale moderne”: Alexandru Popa, Alin Chirilă, Anca Covaciu, Diana Popescu, Raul Knall, Ioan Sorin Popa, Augustin Hăprian, Horaţiu Muntean, Paula Ion, Andrei Constantin, Adrian Băcanu, Florin Beca şi Ruxandra Bogdan.
Instantaneele expuse sunt „culese” cu ajutorul aparatului de fotografiat din cadrul Festivalului „Cultură pentru Cultură” şi surprind portul popular, viaţa cotidiană, meşteşugurile tradiţionale, obiceiurile şi viaţa cotidiană a locuitorilor din satele judeţului Alba.
„Una dintre noutăţile ediţiei din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac este această expoziţie de fotografie etnografică. Sunt fotografii superbe care surprind imagini din Festivalul „Cultură pentru Cultură”, poate cel mai complex proiect al Consiliului Judeţean Alba şi al Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Expoziţia este dovada că festivalul nu se opreşte doar la etapele zonale popriu-zise ci merge mai departe încercând să valorifice şi să promoveze cât mai bine zestrea de tradiţii a judeţului Alba. Mai mult venim cu această zestre populară, surprinsă în imagini, şi o promovăm la târgul de turism deoarece ea dă unicitate turismului rural românesc” spune prof. Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
„Expoziţia cuprinde o mică parte din numeroasele instantanee pe care le-am realizat în ultimii doi ani împreună cu cursanţii clasei de „Arte vizuale moderne” şi au o importantă valoare artistică dar şi documentară. Sunt imagini alb negru care surprind portul popular, meşteşugurile tradiţionale, obiceiurile şi viaţa cotidiană a ţăranilor din satele Albei. Ne bucurăm că şi noi, pasionaţii de arte vizuale, reuşim să ne aducem aportul la promovarea valorilor tradiţionale ale judeţului şi la păstrarea acestora pentru generaţiile viitoare” spune Vasile Sârb, coordonatorul clasei de „Arte vizuale moderne” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni găzduieşte, sâmbătă şi duminică, în 3 – 4 septembrie 2016, Târgul Naţional de Turism Rural, cel mai important târg de turism rural din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a 12-a ediţie, este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi va reuni cererea şi oferta din turismul rural dar îşi propune totodată să promoveze şi gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic. La Albac vor avea loc în cele două zile expoziţii de oferte turistice din zone rurale, un târg al meşterilor populari, concerte în aer liber de muzică uşoară şi populară, o paradă a portului popular, demonstraţii de gastronomie şi de măiestrie în arta tradiţională a lemnului. Târgul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba.
Vezi şi 3-4 septembrie: Târgul Naţional de Turism Rural Albac 2016. Oferte de turism, demonstraţii meşteşugăreşti, spectacol folcloric. PROGRAM
Citeşte şi VIDEO: Zeci de meșteri populari și operatori de turism, prezenți în weekend la „Târgul Național de Turism Rural” de la Albac
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News