Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Fermele pedagogice și circuitele de aprovizionare, prezentate agricultorilor din Alba. Fermierii, sfătuiți să se asocieze

Publicat

Fermierii și micii producători agricoli din Alba s-au întâlnit luni cu reprezentanții Asociației Agricole AFRODA Alba și Consiliului Județean Alba, pentru a discuta despre noul concept de „fermă pedagogică” și despre circuitele produselor agricole pe piață.

Luni, la sediul Consiliului Județean Alba, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Asociației Agricole AFRODA Alba și micii fermieri și producători agricoli din Alba. Printre subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii de luni s-au numărat fermele pedagogice și circuitele produselor agricole pe piața românească.

Fermele pedagogice sunt structuri de primire în scop pedagogic și de petrecere a timpului liber unde vizitatorii – în special copii și tineri din sistemul școlar, dar şi adulți – pot participa direct la activitățile fermei și le sunt prezentate animale și culturi.

Fermele pedagogice sunt de două tipuri: ferme de animație și expoatații agricole.

Fermele de animație sunt ferme urbane sau periurbane, cu sau fără producție agricolă comercializată, create pentru a primi în special copii, cu posibilitatea de extindere a publicului (tineri, adulți, persoane cu dizabilități). Aceste structuri se creează în ferme deținute de fermieri, în care există livezi, vii, grădini de zarzavaturi, ferme de oi, vaci, crescătorii de iepuri, păsări sau animale mici.

Un alt tip de ferme pedagogice sunt exploatațiile agricole, numite și ferme de animație educative, ferme de primire sau ferme deschise. Acestea sunt axate în principal pe producție și permit copiilor să descopere, prin intermediul animalelor și culturilor, muncile pământului și circuitele produselor destinate consumului. În acest fel, se încurajează consumul de produse proaspete și sănătoase.

Printre principalele obiective ale acestor ferme, se numără:

– crearea de surse suplimentare de venit pentru fermieri

– contribuția la dezvoltarea locală

– inițierea în economia agricolă

– întărirea legăturii oraș- sat

– responsabilizarea individului

Totodată, în cadrul acestei întâlniri, s-a specificat și faptul că fermierii care doresc să-și facă o fermă de animație trebuie să fie înregistrați ca PFA, SRL sau în orice altă formă juridică, pentru a putea emite facturi și pentru a avea o activitate fiscală, de vreme ce, pentru vizitarea fermelor, se percepe o taxă modică.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost prezentate și câteva informații și fotografii despre diferite activități dintr-o fermă din Franța, care ar putea servi drept model și pentru micii producători ai județului Alba.

Exemplu de prezentare de fermă, după modelul francez

Vă invităm să vă petreceți timpul la ferma X, din localitatea Y, județul Z, unde puteți hrăni, îngriji animalele, să călăriți, dar și să preparați brânză sau pâine, să culegeți via sau fructe din livadă.

Datele de prezentare mai conţin informaţii despre animalele din fermă (cai, vaci, oi etc), culturi (fructe, legume etc), alte activități (prepararea gemurilor, conservelor de legume, siropurilor), programul de vizită (luni-vineri, între orele…), preț (gustare inclusă, program echitație etc), particularități (curte, livadă, vie, pășune, iaz etc), posibilitatea de primire (număr maxim de persoane), adresa, modalități de promovare (internet, pliante etc).

Al doilea subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri s-a referit la produsele alimentare locale și circuitele de aprovizionare. În următoarea perioadă de programare a politicii de dezvoltare rurală (2014-2020) se pune accentul îndeosebi pe dezvoltarea agriculturii familiale și valorificarea resurselor naturale locale, care sunt garanții pentru menținerea activității agricole în județul Alba.

În ceea ce privește produsele agricole, acestea sunt distribuite prin așa-numitele circuite, care pot fi scurte, foarte scurte sau lungi. Circuitele foarte scurte sunt circuitele în cadrul cărora nu intervine niciun intermediar, producătorul agricol vânzându-și produsele direct la consumatorul final, în piețele publice (volante), la domiciliul acestora, magazinul producătorului sau pe internet. Circuitele scurte cuprind existența unui singur intermediar între fermier și consumator, și circuitele lungi, care cuprind mai mulți intermediari care preiau produsele de la consumatori, le stochează și apoi le vând.

Printre avantajele acestor circuite, se numără: creșterea încrederii consumatorilor în furnizorii de produse agroalimentare, păstrarea controlului asupra comercializării, reducerea cheltuielilor de distribuție, contactul direct dintre producător și consumator, facilitarea cunoașterii pieșei de către consumator, controlul asupra prețului, menținut în limite rezonabile și garantarea calității produselor vândute.

Câteva din concluziile menționate la sfârșitul întâlnirii s-au referit la faptul că ferma pedagogică reprezintă un model funcțional în țările din UE, care poate fi transpus și adaptat cu succes și în România, fiind o noutate pentru fermele din țara noastră, care determină creșterea veniturilor agricultorilor din zonă. Totodată, cele două subiecte abordate, ferma pedagogică și circuitele produselor constituie pentru fermieri o provocare nouă de a învăța și de a pune accent p o meserie cu totul nouă pentru ei, aceea de comerciant și nu doar de simplu fermier, producător și/sau procesator.

De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean Alba, participanți la întâlnire cu micii producători agricoli, au declarat că fermierii beneficiază de tot sprijinul autorităților în desfășurarea activităților agricole, în mod deosebit în fabricarea produseor tradiționale, care pot deveni un brand al județului. În același timp, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Florin Roman îi încurajează pe fermieri să se asocieze, acest lucru crescând șansele ca produsele tradiționale să fie mai bine vândute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate