Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Flori de colț, în Cheile Râmețului. Prezența lor este o raritate la o altitudine așa joasă

Publicat

Floarea de colț, numită și floarea reginei, a fost surprinsă recent de un albaiulian în Cheile Râmețului. Potrivit acestuia, Cheile Râmețului este zona cu cea mai joasă altitudine din țară unde crește această plantă.

Floarea de colț (Leontopodium alpinum) este o plantă protejată, reprezentativă pentru zona alpină. Are o tulpină de până la 30 de centimetri, întreaga plantă este acoperită cu perișori fini, care îi asigură protecție, iar frunzele sale, inconfundabile, au un aspect deosebit, ”lânos”, fiind dispuse în formă de stea. O putem găsi înflorită între lunile iulie și septembrie.

Floarea de colț a fost declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege. Floarea de colț este protejată în rezervații naturale din Piatra Craiului, Munții Bucegi, Ciucaș sau Retezat. În Austria și Germania este un simbol național.

În popor este numită și floarea reginei, floarea doamnei. În tradiția românească o semnificație aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune că, pentru a-și dovedi dragostea și curajul, tinerii colindau zonele stâncoase ale munților pentru a culege flori de colț și a le oferi iubitelor.

În limbajul florilor, ea înseamnă puritate și curățenie.

Botanistul Alexandru Borza a făcut, pentru prima dată, în 1911, un studiu amănunţit al florii de colţ, el fiind cel căruia i se datorează declararea acesteia ca „monument al naturii”, ocrotită de lege încă din 1933, în rezervaţii naturale, potrivit reprezentanților Arii Naturale Protejate Alba.

sursa foto: Iuli Stef

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax