Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fotografia Încoronării Regelui Ferdinand la Alba Iulia, expusă la Muzeul Naţional al Unirii

Publicat

20171003_164310 Fotografia originală care surprinde momentul în care regele Ferdinand și-a așezat singur pe cap coroana de oțel, la 15 octombrie 1922, ca suveran al României Mari, a fost prezentată marți, în cadrul mini-expoziției exponatul lunii octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Fotografia originală, aflată în colecțiile muzeului albaiulian, surprinde chiar momentul în care regele Ferdinand își așează singur pe cap coroana de oțel primită chiar din mâinile președintelui Adunării Deputaților, Mihail Pherekyde.

„Exponatul pe care îl propunem pentru această lună, când se împlinesc 95 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia, este o poză făcută exact în momentul în care regele își așează singur coroana pe cap”, a declarat marți, la vernisajul mini-expoziției, directorul general muzeului, Gabriel Rustoiu.

La rândul său, istoricul Tudor Roșu a menționat că în colecțiile muzeului se găsesc aproape o sută de fotografii făcute în octombrie 1922, eveniment care ”a fost acoperit foarte bine, spre deosebire de 1 Decembrie 1918, când doar Fortuna a făcut să se afle un fotograf printre participanți”, scrie Agerpres.

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari în data de 15 octombrie 1922, ceremonie la care au asistat peste 30.000 de persoane, în condițiile în care populația orașului era de doar 10.000-11.000 de locuitori, reprezintă unul din evenimentele de referință petrecute la Alba Iulia.

În fața reprezentanților tuturor provinciilor românești, a armatei și a clerului, a corpului diplomatic și a trimișilor speciali ai unor state, a avut loc atunci un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populară, scrie Agerpres.

Regele Ferdinand a moștenit coroana de la Carol I, care a purtat-o la încoronarea sa, ca prim rege al României, în 1881, ea fiind realizată din oțel provenit dintr-un tun turcesc capturat la Plevna, în timpul Războiului de Independență din 1877-1878. În ceea ce privește coroana Reginei Maria, aceasta a fost făcută din aur masiv, în Franța, și cântărea în jur de două kilograme, fiind încrustată cu pietre prețioase, iar pe lateral cu două pandantive. Coroana a fost executată special pentru încoronarea din 1922, iar modelul a fost inspirat din iconografia bisericească și din coroana soției domnitorului Neagoe Basarab, pe baza picturii de la Biserica Domnească din Curtea de Argeș.

Prin intermediul presei și al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, cuprinde și imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922.

Citește și Povestea Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria: Retrăieşte unul din cele mai importante momente ale istoriei aşa cum a fost acum 9 decenii

Sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax