Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO | „Fun to Fly” la Râpa Roșie: Acrobaţii cu aeromodele și pasiune pentru off-road. Povestea lui „Bombonel”, făcut pentru festival

YouTube video

Publicat

Trei zile de adrenalină și „cai putere” pe cer, asta îi așteaptă la Râpa Roșie pe iubitorii de aeromodelism și automodelism în acest sfârșit de săptămână. În acest fel se marchează și deschiderea oficială a sezonului de zbor. Cea de-a XIII-a ediție a festivalului „Fun to fly – Râpa Roșie” a debutat joi, 1 mai, dar vineri, pasionații de modelism încă își mai făceau apariția în zonă cu „marile zburătoare”, dar și cu automodele off-road. Au venit din toate colțurile țării la festivalul cu tradiție de la Râpa Roșie. Chiar dacă este un hobby pe care cei de pe margine îl privesc cu interes, pentru cei care îl practică implică și cheltuieli care ajung la zeci de mii de lei. Și totuși merită să vezi mirarea de pe fețele altora, atunci când îți arăți măiestria într-ale pilotajului.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Citește și Alba24 și Agenţia „Vacanța” premiază ideile care pot dezvolta turismul în județul Alba. Câștigătorul pleacă în Grecia!

Pentru Ionuț Bornoiu, din București pasiunea pentru aeromodele a început din clasa II-a. Atunci și-a dat seama că își dorește să învețe să manevreze un aeromodel și după ani și ani de exersare se descurcă destul de bine. L-am întrebat de unde a învățat să controleze comenzile și ne-a spus că totul a fost posibil „cu ajutorul instructorului și de la concursurile la care am participat, iar acum sunt la Clubul Sportiv Sportul Studențesc din București și mai particip și acolo la concursuri. Încet, încet se învață nu e greu”.

Se pricepe chiar și la realizarea unei astfel de frumuseți. „Bombonel” este aeromodelul pe care Ionuț l-a făcut de la zero, special pentru „Fun to Fly” de la Râpa Roșie. „În afară de motor și servomecanismele pentru comenzi, totul e făcut de la zero. Pe acesta l-am făcut pe repede, ca să fie gata pentru Râpa Roșie și a fost gata cam într-o lună. Nu este un model foarte complicat”, spune tânărul.

Tot ce a fost necesar practic pentru realizarea unui astfel de aeromodel a cumpărat de la magazine specializate și spune că piesele „ajung să coste și până la 2.000 de lei, depinde și de scara avionului, pentru că la unul mai mic pot să coste și mai puțin”.

Despre „Bombonel” ne-a povestit că este un aeromodel care „se făcea înainte și la cluburile copiilor (n.r – de aeromodelism) și este puțin modificat. Are și o aripă cu un unghi diedru mai mic, un tren de aterizare modificat. Cumva modificat de mine, pentru cerințele mele”.

Ionuț a mai participat la festival și anul trecut, atunci și-a făcut și debutul cu o altă „zburătoare” și ne-a mărturisit „că este frumos aici, ne place și mai venim și la anul dacă se organizează”.

YouTube video

Adrian Avram este din Deva, iar la festivalul „Fun to Fly – Râpa Roșie” a venit cu un automodel off-road, de 3 cai putere și spune că are un relanti aproximativ ca al unei mașini. Microbul modelismului l-a prins încă din copilărie și spune că are „toate categoriile de auto, camion, autobuz, în afară de tramvai. Sunt inginer electronist de meserie”.

„Îmi plac motoarele în general de toate felurile și de asta mi-am și ales o mașină cu motor de 30 de cm cubi, cu benzină, carburator, face și zgomot comparativ cu cele electrice”, a mai spus posesorul automodelului off-road.

A mărturisit că, dacă lucrurile merg bine, poate că își va achiziționa și un aeromodel. Pentru automodelul de la festival a spus că a scos din buzunar 3.000 de lei.

YouTube video

Și cum pasiunea pentru anumite lucruri începe încă de când ești copil, la Râpa Roșie și cei mici au fost bucuroși să vadă „marile zburători” traversând cerul, mulți dintre ei spunând părinților că își doresc un avion. Dar s-au mulțumit și cu cele de jucărie pe care le puteau lansa singuri, fără comenzi.

În schimb, cei care au venit hotărâți să își cumpere un aeromodel au avut oferte, una și una. De la 30 -40 de lei până la 600- 3.000 de lei sau chiar câteva mii costă aeromodelele expuse la festival. În funcție de motor, model, dar și alte caracteristici prețul poate fi unul convenabil pentru iubitorii de aeromodele.

Președintele Clubului Sportiv Archaeopteryx Alba Iulia, Ovidiu Bora a spus că este „cel mai vechi festival de modelism din România postdecembristă și probabil cu cea mai numeroasă participare”.

„În fiecare ne întâlnim de 1 Mai Muncitoresc să deschidem sezonul de zbor, într-un cadru mai deosebit, în zona Râpa Roșie – Sebeș. Zburăm, grătărim, facem ce știm noi să facem, să zburăm, se ne simțim bine. Anul acesta avem o participare destul de numeroasă, având în vedere condițiile meteo, nu au fost bune până ieri (n.r – joi), dar de astăzi (n.r – vineri) lucrurile au devenit propice zborului”, a mai spus Bora.

Până vineri după-amiaza la Râpa Roșie au ajuns 250 de piloți, dar până la finalul festivalului mai sunt așteptați și alți posesori de aeromodele din țară.

În cazul în care vântul va fi potrivit, doritorii se vor putea bucura și de zboruri cu parapanta.

Sub cerul traversat de „marile zburătoare”, iubitorii naturii și activităților în aer liber se vor delecta până duminică cu grătare, impresii și cunoștințe noi în domeniul zborului. Astfel că acei care încă nu și-au făcut curaj să plece de acasă din cauza vremii, mai au la dispoziție două zile să vadă cu ochii lor atmosfera la festivalul de modelism de la Râpa Roșie.

În cei 13 ani de existență, festivalul „Fun to Fly – Râpa Roșie” a consacrat Râpa Roșie și Sebeșul pe harta aeromodelismului din România și din Europa. Cea mai mare întâlnire de modelism din România este organizată de Clubul Sportiv Archaeopteryx Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei Sebeş și al Consiliului Județean Alba.

 

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate