Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Ieri despre alaltăieri. Cuvinte peste generații”: Studenții din Alba, în vizită prin sate pentru a descoperi termeni și obiecte vechi

Publicat

Un grup de studenţi filologi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au participat în săptămâna 1-6 iulie la proiectul „Ieri despre alaltăieri. Cuvinte peste generaţii”, organizat sub forma unor ateliere itinerante în Reţeaua expoziţiilor etnografice din judeţul Alba. Aceștia au vizitat mai multe comunități pentru  a descoperi termeni și obiecte vechi și a cunoaște, astfel, această parte din patrimoniul cultural al județului.

Studenţii au vizitat aşezăminte culturale ale comunităţilor din județ, pentru a asimila informaţii utile unui viitor specialist, principalul obiectiv al proiectului vizând descoperirea glosarului de termeni vechi din comunităţile inventariate şi povestea unui obiect pentru fiecare expoziţie.

Alături de custozii expoziţiilor din: Cenade, Cetatea de Baltă, Biia, Sîncel, Jidvei, Daia Română, Cut, Deal, Gîrbova, Roşia de Secaş, Şpring, Şard, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Stremţ, Pianu de Jos, Şugag, Săsciori, Săliştea, Blomir, Fărău, Lopadea Nouă, Hopârta, Unirea, Livezile, Rădeşti, Vidra, Mogoş, Bucium, Ciuruleasa, Vadu Moţilor, Ocoliş, Sălciua, Gârda şi Horea, în cele 6 spaţii de desfăşurare a activităţilor – Şard, Sîncel, Deal, Pianu de Jos, Fărău şi Vidra, studenţii au descoperit diversitatea vocabularului, a patrimoniului şi poveştile obiectelor: de la o casă veche, la o masă, un leagăn, un canapei, la fedeleş, crestău, oală de sarmale, strecurătoare, fragment apeduct, hurdoi, îmblăci, mai, spată, vârtelniţă, râşniţă de seminţe, ie, surţ, faţă de pernă, perdea, desagi, la vioară, fluier, fotografie veche, lacăt, opinci, şaitroc, icoană şi veşmânt preoţesc. Echipați cu o hartă a zonelor etnografice ale judeţului şi bibliografia necesară cercetării, studenţii au putut descoperi în fiecare zi istoria obiectului precum şi a donatorului, animată de cuvintele specifice comunităţii.

„Se poate afirma, fără rezerve, că întreaga acţiune a fost un succes. Asta în condiţiile în care s-a încheiat doar faza de colectare a informaţiilor. Proiectul va continua în toamnă cu realizarea catalogului de prezentare a poveştilor culese şi a glosarului de termeni vechi, pregătite tot de studenţi cu ajutorul partenerilor. Nu în ultimul rând, ţinând cont că studenţii sunt în vacanţă şi au participat voluntar la acest proiect, cu atât mai mult acest efort colectiv a dat naştere unei adevărate echipe de lucru bine închegate, capabilă să lucreze eficient, alături de custode, muzeograf şi bibliotecar, fără a uita să se bucure de frumuseţea locurilor.

Demarat ca un proiect intergeneraţional care face legătura între adulţi, vârstnici şi tineri, s-a evidenţiat aspectul că persoanele în vârstă sunt atât surse, cât şi resurse ale învăţării, fiind necesară integrarea acestora ca cetăţeni activi în comunităţile locale. Vârstnicii cu bagajul de informaţii deţinut, alături de custozi, au fost incluşi în acest proiect deoarece ne-am simţit provocaţi să reacţionăm împotriva unor prejudecăţi: pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cunoştinţele, abilităţile şi competenţele lor se uzează moral. Proiectul din contră a combătut ideea că persoanele în vârsta îşi pierd relevanţa din punct de vedere cultural; prin participarea şi responsabilizarea la una dintre activităţile proiectului persoanele în vârsta au fost implicate activ în procesul cultural şi educaţional. Proiectul fiind astfel reprezentativ pentru conceptul de „seniori” care devin ei înşişi resursa de învăţare şi formatori. Vârstnicii au fost atât actori cât şi creatori de conţinut, dezvoltându-şi anumite competenţe-cheie, au fost ghizii-vârstnici pentru viitorii cercetători”, a explicat coordonatoarea proiectului, Anamaria Grigoruț.

Activităţile proiectului au animat spaţiul expoziţional dar au oferit şi posibilitatea stabilirii unui contact cu mediul ştiinţific care formează noile generaţii, „pepiniera” specialiştilor care îşi vor îndrepta atenţia, în anii următori, spre aceste obiective cu care au început să aibă contact începând din anul 2012.

Proiectul „Ieri despre alaltăieri a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Tradition Group, Biblioteca judeţeană Lucian Blaga Alba şi Reţeaua expoziţiilor etnografice din judeţul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax