Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Ieri despre alaltăieri. Cuvinte peste generații”: Studenții din Alba, în vizită prin sate pentru a descoperi termeni și obiecte vechi


Publicat

Un grup de studenţi filologi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au participat în săptămâna 1-6 iulie la proiectul „Ieri despre alaltăieri. Cuvinte peste generaţii”, organizat sub forma unor ateliere itinerante în Reţeaua expoziţiilor etnografice din judeţul Alba. Aceștia au vizitat mai multe comunități pentru  a descoperi termeni și obiecte vechi și a cunoaște, astfel, această parte din patrimoniul cultural al județului.

Studenţii au vizitat aşezăminte culturale ale comunităţilor din județ, pentru a asimila informaţii utile unui viitor specialist, principalul obiectiv al proiectului vizând descoperirea glosarului de termeni vechi din comunităţile inventariate şi povestea unui obiect pentru fiecare expoziţie.

Alături de custozii expoziţiilor din: Cenade, Cetatea de Baltă, Biia, Sîncel, Jidvei, Daia Română, Cut, Deal, Gîrbova, Roşia de Secaş, Şpring, Şard, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Stremţ, Pianu de Jos, Şugag, Săsciori, Săliştea, Blomir, Fărău, Lopadea Nouă, Hopârta, Unirea, Livezile, Rădeşti, Vidra, Mogoş, Bucium, Ciuruleasa, Vadu Moţilor, Ocoliş, Sălciua, Gârda şi Horea, în cele 6 spaţii de desfăşurare a activităţilor – Şard, Sîncel, Deal, Pianu de Jos, Fărău şi Vidra, studenţii au descoperit diversitatea vocabularului, a patrimoniului şi poveştile obiectelor: de la o casă veche, la o masă, un leagăn, un canapei, la fedeleş, crestău, oală de sarmale, strecurătoare, fragment apeduct, hurdoi, îmblăci, mai, spată, vârtelniţă, râşniţă de seminţe, ie, surţ, faţă de pernă, perdea, desagi, la vioară, fluier, fotografie veche, lacăt, opinci, şaitroc, icoană şi veşmânt preoţesc. Echipați cu o hartă a zonelor etnografice ale judeţului şi bibliografia necesară cercetării, studenţii au putut descoperi în fiecare zi istoria obiectului precum şi a donatorului, animată de cuvintele specifice comunităţii.

„Se poate afirma, fără rezerve, că întreaga acţiune a fost un succes. Asta în condiţiile în care s-a încheiat doar faza de colectare a informaţiilor. Proiectul va continua în toamnă cu realizarea catalogului de prezentare a poveştilor culese şi a glosarului de termeni vechi, pregătite tot de studenţi cu ajutorul partenerilor. Nu în ultimul rând, ţinând cont că studenţii sunt în vacanţă şi au participat voluntar la acest proiect, cu atât mai mult acest efort colectiv a dat naştere unei adevărate echipe de lucru bine închegate, capabilă să lucreze eficient, alături de custode, muzeograf şi bibliotecar, fără a uita să se bucure de frumuseţea locurilor.

Demarat ca un proiect intergeneraţional care face legătura între adulţi, vârstnici şi tineri, s-a evidenţiat aspectul că persoanele în vârstă sunt atât surse, cât şi resurse ale învăţării, fiind necesară integrarea acestora ca cetăţeni activi în comunităţile locale. Vârstnicii cu bagajul de informaţii deţinut, alături de custozi, au fost incluşi în acest proiect deoarece ne-am simţit provocaţi să reacţionăm împotriva unor prejudecăţi: pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cunoştinţele, abilităţile şi competenţele lor se uzează moral. Proiectul din contră a combătut ideea că persoanele în vârsta îşi pierd relevanţa din punct de vedere cultural; prin participarea şi responsabilizarea la una dintre activităţile proiectului persoanele în vârsta au fost implicate activ în procesul cultural şi educaţional. Proiectul fiind astfel reprezentativ pentru conceptul de „seniori” care devin ei înşişi resursa de învăţare şi formatori. Vârstnicii au fost atât actori cât şi creatori de conţinut, dezvoltându-şi anumite competenţe-cheie, au fost ghizii-vârstnici pentru viitorii cercetători”, a explicat coordonatoarea proiectului, Anamaria Grigoruț.

Activităţile proiectului au animat spaţiul expoziţional dar au oferit şi posibilitatea stabilirii unui contact cu mediul ştiinţific care formează noile generaţii, „pepiniera” specialiştilor care îşi vor îndrepta atenţia, în anii următori, spre aceste obiective cu care au început să aibă contact începând din anul 2012.

Proiectul „Ieri despre alaltăieri a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Tradition Group, Biblioteca judeţeană Lucian Blaga Alba şi Reţeaua expoziţiilor etnografice din judeţul Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Polițiștii din Sebeș, vizitați de preșcolarii Grădiniței nr. 3. Micuții, învățați cum să circule corect

Publicat

Peste 40 de preșcolari i-au vizitat miercuri, 16 iunie, pe polițiștii din Sebeș și au învățat, de la aceștia, cum să circule corect. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 16 iunie, Poliția Municipiului Sebeș a primit vizita a peste 40 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 Sebeș, activitate organizată de cadrele didactice, împreună cu polițiștii din Sebeș, în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Poliţiştii le-au explicat, celor mici, regulile de circulaţie rutieră, regulile de comportament antivictimal și au răspuns curiozităților legate de munca de poliție.

Copiii au putut observa modul de funcționare al semnalelor acustice și luminoase cu care sunt dotate echipajele de poliție, componența unei truse criminalistice și au înțeles semnificația semnelor de circulație care se adresează pietonilor și semnificația semnalelor polițiștilor care dirijează traficul rutier.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, a împlinit 99 de ani

Publicat

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, a împlinit, miercuri, 16 iunie, venerabila vârstă de 99 de ani.

Acesta s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu.

Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.

„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește Ioan Cerghedean. Cu ranița în spate și înarmați, jandarmi urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”.

Pe durata serviciului său, alături de camarazii săi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă. Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive. S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.

Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoți cu familiile lor. Își dorește să împlinească vârsta de 100 de ani, mărturisindu-ne că această dorință l-ar face tare fericit. Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale.

La aniversarea veteranului de război, alături de Cercul Militar Alba Iulia, au participat, miercuri, subprefectul județului Alba, Andrei Vincze, reprezentanții structurilor asociative (ANCMRR – Filiala Gemina – colonel Nicolae Panduru, AMVVD – Filiala Alba – colonel Daniel Ioan Albu), iar din partea Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice, dl ing. Olimpiu Turcu, care i-au adresat urări de bine și i-au înmânat daruri, diplome și un tort.

La mulți ani sănătoși și frumoși veteranului de război, Ioan Cerghedean!

text, foto: Petruța Pop

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Renate Weber a fost REVOCATĂ de Parlament din funcția de Avocat al Poporului. Cine ar putea să îi ia locul

Publicat

Renate Weber a fost revocată miercuri de Parlament din funcția de Avocat al Poporului. Majoritatea senatorilor și deputaților au votat pentru revocare.

Tot miercuri, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber cu voturile PNL, USR PLUS şi UDMR.

Parlamentarii PSD și AUR au părăsit sala în momentului votului. „Asistăm la o execuție”, au declarat social-democrații. De altfel, social democrații au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

„Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul”, a declaratt Renate Weber în fața parlamentarilor.

Ludovic Orban a declarat în cursul dimineții că îi reproşează acesteia încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.

În urmă cu o zi, președintele PSD Marcel Ciolacu i-a luat apărarea Renatei Weber.

”Eu nu cred că s-a întâmplat aşa ceva vreodată. Au făcut numirile la TVR, la Radio, acum vor Avocatul Poporului.

Să nu creadă că eu, mâine, după ce vor forţa schimbarea Avocatului Poporului, în afară de faptul că vom contesta la CCR, cum am făcut şi cu numirile de la Radio, TVR, nu voi vorbi cu comisarii europeni şi nu o să mă adresez Comisiei Europene că fac un atac frontal asupra statului de drept.

PSD şi-a recâştigat credibilitatea în faţa Comisiei Europene şi vom continua aceste demersuri.

Au schimbat şi CNA-ul astăzi”, a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

Cine i-ar putea lua locul

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au discutat și au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Surse: Hotnews.ro, agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Cîțu, întâlnire cu ”ușile închise” la Alba Iulia, cu liderii PNL din județ. Programul oficial al vizitei premierului

Publicat

Premierul Florin Cîțu va efectua joi, 17 iunie o vizită de lucru în județul Alba. Este pentru prima dată când premierul Cîțu ajunge în județul Alba, însă cel mai probabil vizita acestuia nu este o coincidență cu faptul că se află în  plină campanie pentru șefia PNL. 

Punctul cel mai important al vizitei efectuate de Florin Cîțu va fi o întâlnire cu mai mulți primari liberali din Alba și cei mai importanți oameni din partid. Discuția va fi una cu ”ușile închise”. Mai exact presa nu va avea acces la întâlnire.

Oficial, programul premierului Cîțu arată astfel:

La ora 14.30 va vizita centrul mobil de vaccinare anti-COVID-19 situat pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. După, la ora 15.00, premierul Cîțu va susține o conferință de presă, pe ”Traseul celor trei fortificații” din Cetatea Alba Carolina.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate