Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Imagini de arhivă din timpul construcției Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Turnul clopotniță, înconjurat de schele


Publicat

Catedrala Încoronării din Alba Iulia este primul lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918. Lăcașul de cult ortodox a fost ridicat special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în 15 octombrie 1922.

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă pe 28 martie 1921, iar lucrările propriu-zise de înălțare a Catedralei au durat aproximativ 9 luni.

Aruncarea în aer a unei părți a zidului vestic al Cetăţii (23 mai 1921) Foto: Samoilă Mârza

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în 28 martie, a doua zi de Paști a anului 1921. În iunie biserica era înălțată la roșu, iar în august se încheiau lucrările la clopotniță. La 8 septembrie a fost montată crucea mare de pe turlă, iar la începutul lunii următoare au fost instalate clopotele.

La 1 decembrie 1921 au fost ridicate schelele, iar următoarele zece luni au fost dedicate realizării frescei. În 8 octombrie 1922, ceremonia de sfințire a fost oficiată de patru arhierei, în frunte cu mitropolitul Nicolae al Ardealului.

Șantierul Catedralei Încoronării (9 mai 1921) Foto: Samoilă Mârza

Povestea bisericii de încoronare

La 1921, lui Victor G. Ștefănescu i-a fost încredințată proiectarea și conducerea lucrărilor de construcție la noua biserică din Alba Iulia. El se consacrase deja ca exponent al stilului neobrâncovenesc și se remarcase ca arhitect principal al complexului monumental din Parcul Carol, care a adăpostit în 1906 Expoziția Generală Românească.

Nedispunând de planul bisericii mitropolitane de la sfârșitul secolului al XVI-lea, el a stilizat și a modernizat arhitectura bisericii domnești din Târgoviște, sfințită în 1585, sub domnia lui Petru Cercel, fratele lui Mihai Viteazul.

În consecință, Catedrala Încoronării are un plan în cruce greacă, asemenea bisericilor domnești sau episcopale ale ortodoxiei. Pridvorul se sprijină pe stâlpi și coloane cu capiteluri compozite. Pronaosul sprijină două turle mai mici, cu rol decorativ.

Șantierul Catedralei Încoronării (5 septembrie 1921) Foto: Samoilă Mârza

Turla principală, aflată deasupra naosului, este susținută de patru stâlpi octogonali, placați cu marmură roșie. Absida semicirculară se închide în partea superioară printr-o semicalotă.

Decorația în relief a naosului (rozete, frunze de acant), cât și cea exterioară (brâul în torsadă, forma ancadramentelor) constituie adaptări ale ornamenticii stilului brâncovenesc.

Șantierul Catedralei Încoronării (3 iunie 1921) Foto: Samoilă Mârza

Turnul clopotniţă, înalt de peste 50 de metri, domină în prezent, alături de turnul Catedralei Catolice, perspectiva oraşului văzut din depărtare.

Acesta este însă cu aproximativ trei metri mai scund decât cel catolic.

Șantierul Catedralei Încoronării (25 august 1921) Foto: Samoilă Mârza

Pictura catedralei aparține lui Costin Petrescu. Provenind dintr-o familie care a dat mai mulți zugravi de biserici, el s-a perfecționat frecventând școli de belle arte în București, Viena, München și Paris, fiind recunoscut în plan european ca un maestru al frescei.

Pictura Catedralei Încoronării a fost prima sa lucrare de anvergură, în realizarea căreia a preluat tradiția picturală bizantină. Capodopera sa rămâne însă marea frescă de la Ateneul Român (1933-1938).

Pictorul Costin Petrescu lucrând la „Intrarea Domnului în Ierusalim”, parte a frescei catedralei încoronării (1922)

Atât mozaicurile din lunetele celor patru nișe ale pridvorului, cât și icoanele catapetesmei aparțin pictorului Dumitru Ion Norocea. Pentru mozaicuri, el a adus materiale din Italia. Catapeteasma propriu-zisă și întreg mobilierul au fost realizate de sculptorul Constantin Mihail Babic.

Locașul de cult are o suprafață de 750 mp, iar turla atinge înălțimea de 40 m.

Catedrala Încoronării (1930) Foto: Arthur Bach

Biserică de încoronare și monument al Unirii, destinată să primească și încoronările viitoare ale dinastiei române, construcția centrală este încadrată de o incintă patrulateră ce trimite la spațiul unei mânăstiri.

Inspirată mai mult de ideea națională decât de cea monahală, clopotnița, cu cei 58 de metri ai săi, este menită să domine întreg peisajul înconjurător. De fapt, în forma sa inițială, nu avea crucea în vârf, ci un catarg de pe care trebuia să fluture tricolorul.

Catedrala Încoronării (1930) Foto: Arthur Bach

Colțul sud-estic al incintei, clădire etajată, avea funcția de reședință regală. În celălalt colț, nord-estic, o structură similară cuprindea sălile unui proiectat muzeu al Unirii. Cele două spații sunt unite, pe latura estică, de unul dintre cele mai importante elemente arhitectonice: o galerie maiestuoasă prin înălțime și decoruri, accesibilă dinspre curte prin două scări monumentale.

Parte a ansamblului architectonic sunt și pavilioanele amplasate în jurul curților interioare. În galeriile ce străjuiesc curtea interioară pot fi văzute piese arheologice din perioada romană și până în secolul al XVIII-lea. Piesele au rămas din anii când Muzeul orașului a funcționat în aripa estică a ansamblului.

Catedrala Încoronării (1930) Foto: Arthur Bach

Catedrala Încoronării – Catedrala Reîntregirii

Încă de la început, cei care i-au inițiat construcția vorbeau despre „biserica de încoronare”. Din 1929, întreg ansamblul arhitectonic a intrat în folosința Episcopiei Armatei. Devenind principalul locaș de cult al unui episcop, s-a justificat și schimbarea denumirii în Catedrala Încoronării.

Regele Ferdinand şi regina Maria în vizită pe şantierul Catedralei Încoronării (27 aprilie 1921) Foto: Samoilă Mârza

Statutul de „catedrală” s-a consolidat în 1975, an în care a fost reînființată Episcopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, ridicată la rangul de arhiepiscopie în 1998.

O largă circulație o are însă și denumirea de „Catedrala Reîntregirii”, bazată pe confuzia cultivată cu „reîntregirea” națională de la 1918.

În realitate, termenul de „reîntregire” purcede din faptul că în catedrală a avut loc, la 21 octombrie 1948, adunarea națională bisericească ce a luat act de desființarea de statul comunist a Bisericii Române Unite.

„Reîntregirea” ar fi însemnat preluarea de către Biserica Ortodoxă Română a patrimoniului și a unei părți a clerului bisericii suprimate.

Cel mai important eveniment care a fost organizat aici a fost cel al Încoronării din 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialităţi şi personalităţi politice din întreaga lume, ceea ce reflecta prestigiul României la acea dată.  Încoronarea efectivă a avut loc în faţa turnului clopotniţă, sub un baldachin somptuos.

La moment au participat 20.000 de ţărani veniţi din întreaga ţară, iar 40.000 de militari, de la toate armele, au realizat parada trupelor. În mesajul adresat asistenței, Regele Ferdinand a subliniat  importanţa actului ce simboliza „unirea tuturor ţărilor locuite de români”. Putem spune că actul Unirii din 1918 a fost finalizat la nivel oficial, dar și festiv prin Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia.

sursa: (edu.kindergraff.ro, Valer Moga – expert în reconstituiri istorice, Facebook)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

”Tic, tac… un român a murit până ai terminat de citit.” Epidemiologul Octavian Jurma: Familii întregi ucise într-o săptămâna..

Publicat

Epidemiologul Octavian Jurma susţine că nu toți românii vor simți beneficiile creșterii economice, pentru că zeci de mii de români nu vor mai fi în viață să le simtă: „Tic, tac, un român a murit până ai terminat de citit”

„Nu, nu toți românii vor simți beneficiile creșterii economice. Pentru că zeci de mii de români nu vor mai fi în viață să le simtă chiar dacă ar fi adevărate.

Înainte de a simți beneficiile economice, cel puțin 200.000 de români vor simți gheara morții sfârtecând plămânii și trupul lor lăsându-i cu sechele pe viață.

Cel puțin 20.000 nu vor mai simți nimic în decembrie. De sărbători doar absența lor va fi simțită de cei dragi. Copii lăsați fără părinții. Părinți lăsați fără copii. Mămici ucise cu copilul lor în burtă. Elevi și profesori uciși în numele educației. Familii întregi ucise într-o săptămâna…

De ce? Pentru ce? Ce beneficii economice justifică risipă această inumană de viață? De ce suntem singură țară din lume care își ucide cetățenii pentru bani?”, se întreabă epidemiologul.

Octavian Jurma spune că sunt singurele răspunsuri pe care le mai așteaptă de la Guvern, de la Parlament și de la președinte: „Ei ne-au cerut votul că să guverneze în numele nostru spre binele nostru și vreau să știu unde e binele românilor care mor acum în cadența de metronom, câte unul la fiecare 4 minute.

Tic, tac, un român a murit până ai terminat de citit. Fiecare vorba aruncată în vânt este o viață aruncată în vânt. Fiecare zi amânată sunt 400 de vieți curmate”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate LOTERIA vaccinării, a treia extragere. Care sunt numerele câștigătoare

Publicat

Au fost anunțate rezultatele la a treia extragere de la Loteria vaccinării, de duminică, 17 octombrie.

Numele câștigătoare sunt: 

– 1 534 176 – Marele premiu de 100.000 lei.

– Cele 80 de premii în valoare de 10.000 lei sunt cuprinse între 1.534.177 și 1.534.257.

La această extragere au participat numerele de ordine din intervalul 1.344.171 – 1.627.567, corespunzătoare participanţilor care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 15 octombrie, la orele 12:00.

La cea de-a treia extragere săptămânală se acordă 80 de premii a câte 10.000 de lei şi un premiu de 100.000 de lei.

La celelalte două extrageri ale loteriei vaccinării, numerele câștigătoare au fost:

 • săptămâna 1 – număr câștigător 100.000 lei: 083577 / numere câștigătoare 10.000 lei: 083578 – 083657
 • săptămâna 2 – număr câștigător 100.000 lei: 0659367 / numere câștigătoare 10.000 lei: 0659368 – 0659447

Loteria de vaccinare se desfășoară până în 31 decembrie 2021 şi constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

 • 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână;
 • 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună;
 • 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acţiunii.

Premiile de la loteria de vaccinare

La Loteria de vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, după cum urmează:

 • 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10.000 lei + 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300.000 lei);
 • 3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni în valoare de 100.000 lei);
 • 2 premii la finalul Loteriei Programului Naţional de Vaccinare, în valoare de 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 şanse de câştig, respectiv posibilitatea de a câştiga 4 premii:

 • 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei
 • 1 premiu de 300.000 lei
 • 1 premiu de 500.000 lei
 • premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

În total, sunt premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Sumele virate către Compania Naţională „Loteria Română” – S.A. necesare pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare vor fi asigurate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Cum se face înscrierea la loteria vaccinării

Înscrierea participanților în aplicație se realizează dupa generarea certificatului digital al UE privind COVID-19 astfel:

 • Accesare site https://certificat-covid.gov.ro;
 • Autentificare: se introduce adresa de e-mail;
 • Verificare e-mail: link de autentificare;
 • Accesare e-mail primit de la platforma “Certificate COVID”;
 • Accesare buton “Autentificare”
 • Identificare certificate de vaccinare al persoanei pentru care se va inregistra participarea la loterie;
 • Accesare buton “Vizualizare certificate”
 • Selectare optiune “De acord cu regulamentul și condițiile de participare”;
 • Selectare optiune “De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si C.N.L.R.”;
 • Selectare opțiune “Participă la loteria de vaccinare”

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Măsurile guvernului pentru protejarea populaţiei: Amânarea plății facturilor, TVA redus la electricitate și gaze pentru IMM-uri

Publicat

contor curent

Guvernul interimar ia în calcul o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei şi a IMM-urilor, în contextul creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale şi al apropierii iernii.

Florin Cîțu a anunțat că luni va fi anunțată o formă finală a mai multor amendamente ce vizează măsuri pentru gestionarea facturilor mari la energie.

Plafonarea prețului, amânarea plății facturilor, reducerea TVA de la 19% la 5% pentru IMM-uri sunt amendamente ce vor fi aduce legii de aprobarea a OUG pentru compensarea facturilor, aflată la Parlament.

Singura soluție a  guvernului demis. Nu mai poate adopta ordonanțe de urgență

Iarna se apropie, iar facturile la gaze și energie cresc de la o lună la alta, dar soluțiile pentru a ține sub control scumpirile sunt încă în analiza guvernului interimar.

Florin Cîțu a precizat că ia în discuție amânarea plății facturilor, alături de plafonarea prețurilor și de reducerea temporară la 5% a TVA pentru energie în cazul IMM-urilor. Dar, indiferent de varianta aleasă, măsura trebuie trimisă la Parlament, ca să fie adoptată prin lege.

Florin Cîțu a anunțat că guvernul interimar ia în calcul modificarea proiectului de lege privind ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor la energie cu noi propuneri.

E analizată, de exemplu, amânarea plății facturilor, după modelul amânării ratelor la credite de anul trecut.

Experții contestă însă măsura propusă și amintesc că amânarea taxelor în contextul închiderii economiei, anul trecut, a adus costuri suplimentare tuturor contribuabililor.

Dumitru Chisăliță: „Nu poţi să plăteşti 800 acum şi să plăteşti la vară 10.000 de lei, 20.000 de lei. Scopul este să ajutăm consumatorul, nu să-l fentăm, îl fentăm două-trei-patru luni şi vine după aceea tăvălug.

Vă daţi seama ce o să însemne în situaţia în care jumătate din România n-o să plătească facturile pentru că furnizorul trebuie să ia de undeva bani, face împrumuturi, împrumuturile acelea înseamnă costuri, costurile respective se răsfrâng asupra celorlalţi consumatori”.

Ministrul interimar al Energiei spune însă că va exista un mecanism de compensare.

Guvernul are în vedere și alte măsuri pentru consumatorii casnici și non-casnici, recomandate, de altfel, și de Comisia Europeană.

Plafonarea prețurilor și reducerea TVA la energie pentru IMM-uri la 5%, timp de 6 luni

Pentru că nu mai are puteri depline și nu mai poate emite ordonanțe de urgență, Guvernul depinde de votul în Parlament pentru a implementa oricare dintre aceste măsuri.

Iar asta, în condițiile în care compensarea facturilor ar urma să se aplice de la 1 noiembrie.

„Forma exactă a amendamentelor va fi prezentat la comisii. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de şase luni de zile, sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA de la 19 la 5% pentru IMM-uri în această perioadă.

Dacă nu am fi avut această creştere economică, dacă nu am fi avut mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm, pentru că, de exemplu, reducere de TVA înseamnă o gaură la deficitul bugetar, chiar pe cinci luni de zile.

Ar însemna o creştere a deficitului. Ne interesează această perioadă în iarnă, când facturile sunt mai mari”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu: nu este ca la un credit la bancă, e vorba de a amâna o perioadă aceste facturi

Ați văzut și anul trecut, când am început cu amînarea ratelor la credite. Tot așa am început, nu aveam o formulă inițială cea mai bună. Am mers pe o formulă maximă, apoi am revenit.

Încercăm, nimeni nu a făcut acest lucru până acum, dar este între soluțiile pe care le propune și Comisia Europeană și o luăm în calcul. Formula finală o vom vedea luni”, a declarat premierul.

Premierul a spus că oamenii care vor opta pentru amanarea plății facuturilor nu vor avea costuri suplimentare. „Nu, nu, nu, nu este ca la un credit la bancă și așa mai departe, nu există dobândă, e vorba de a amâna o perioadă aceste facturi.

Bineînțeles că, pentru companiile respective (furnizorii de energie și gaze – n.r.), această amânare reprezintă sigur un cost. Și atunci ne gândim cumva la o compensare și pentru companiile respective, să nu trebuiască să plătească impozite o perioadă și așa mai departe.

Există un efect în lanț pe care încercăm să îl identificăm și apoi să îl atenuăm”, a punctat Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii care promovează teorii nevalidate științific trebuie suspendați. Anunțul Președintelui Colegiului Medicilor

Publicat

reteta retete medici medic

Președintele Colegiului Medicilor susține suspendarea tuturor medicilor care prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific.

„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, transmite Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Acesta adaugă că, deși mulți medici sunt de părere că astfel de decizii trebuiau luate până acum, prerogativele CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie.

„Apreciez că în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, situație excepțională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.

Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă. Sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice”, spune președintele Colegiului Medicilor din România, conform RO Vaccinare.

Daniel Coriu spune că a auzit teorii precum „Pandemia nu există”, „Este o banală răceală”, „Prin vaccin ne cipează” sau „Vaccinul ne omoară”, iar rezultatul este că România a ajuns pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2: „Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate