EVENIMENT
FOTO: Incendiu la un cafe-bar din Bucerdea Grânoasă. ISU Alba intervine cu două autospeciale

Garda de Intervenție Blaj acționează vineri pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în care funcționa un cafe-bar în Bucerdea Grânoasă. La fața locului au fost trimise două autospeciale și o ambulanță SMURD.
Potrivit ISU Alba, incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime.
Se intervine pentru lichidarea ultimelor focare.
sursa foto: ISU Alba
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
Avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și furtuni, luni și marți, în Alba și alte județe din țară

Meteorologii au emis avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și furtuni, valabile luni și marți în județul Alba și alte județe din țară.
Cod Galben de caniculă – în județul Alba și alte județe din țară
Potrivit ANM, în zilele de luni, 4 iulie și marți, 5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.
Cod Portocaliu de caniculă, în cinci județe din vestul țării
În zilele de luni (4 iulie) și marți (5 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.
După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Cod Galben de furtuni – în județul Alba și alte județe din țară
Potrivit ANM, luni, 4 iulie, între orele 12:00 – 21:00 – vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului.
Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.
Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.
Cod Portocaliu de furtuni, instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii
Potrivit meteorologilor, luni, 4 iulie, între orele 12:00 – 21:00, în Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali vor fi averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65…75 km/h).
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.
sursa: meteoromania.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ACTUALITATE
SC VERONELLA SRL: Anunț public privind decizia etapei de încadrare

.C. VERONELLA S.R.L., titular al proiectului „Construire centrala fotovoltaica si racordarea la retea cu puterea instalată de 245,7 kWp, amplasată pe acoperis”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Construire centrala fotovoltaica si racordarea la retea cu puterea instalată de 245,7 kWp, amplasată pe acoperis”, propus a fi amplasat în str. Calea Alba Iulia nr. 18, sat Drambar, comuna Ciugud, jud. Alba.
Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba din Alba Iulia str. Lalelelor nr. 7B, în zilele de luni – joi, între orele 09.00 – 14.00 si vinery intre orele 09.00 – 13.00, precum și la următoarea adresă de internet apmab.anpm.ro.
Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Români, printre persoanele dispărute după prăbușirea ghețarului din Alpi. Avalanșa, un dezastru de neimaginat, a ucis șase oameni

Șase oameni au murit, nouă sunt răniți și 16 sunt dați dispăruți în Italia, după ce un ghețar din Alpi s-a prăbușit duminică. Printre cei dispăruți sunt și cetățeni români, potrivit autorităților italiene. Ghețarul s-a rupt din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă. În zona în care s-a produs tragedia, temperaturile au urcat până la 10 grade Celsius.
Bilanțul provizoriu a fost anunțat de agenția ANSA, care îl citează pe Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.
„Situația evoluează și este greu să spui cu certitudine ce ce s-a întâmplat”, a spus el.
Patru dintre cele șase victime au fost identificate. Este vorba despre trei cetățeni italieni și un ceh. Un bărbat și o femeie sunt încă neidentificați.
Printre cei dispăruți se află italieni, germani și cehi și români, potrivit Digi 24.
Cadavrele recuperate până acum au fost duse la u punct amenajat pe patinoarul orașului, unde va avea loc dimineața recunoașterea lor de către rude. La locul tragediei au ajuns o parte dintre rudele victimelor și celor dați dispăruți.
BREAKING NEWS : In a record temperature of 10°C at 3000m in altitude, a serac collapsed on the #Marmolada glacier (Dolomites), along the normal route to the Punta Rocca summit
The death toll is currently 6 and 8 injured#Italypic.twitter.com/0QMKkUGg5R— MONTAUD Andre pro (@MontaudPro) July 3, 2022
Avalanșa este „un dezastru de neimaginat, un carnagiu, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de curgerea gheții și a pietrelor, au spus anchetatorii pentru ANSA. Printre victime ar fi și ghizi.
Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost trimise în zonă să caute persoanele prinse sub zăpadă, bucăți de gheață și pietre.
Duminică seara,operațiunile au fost suspendate, pentru că există pericolul ca și alte bucăți din ghețar să se desprindă.
sursa foto: cnsas.it
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
16-17 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Spectacole de folclor, filme și foc de artificii. Concert Phoenix. PROGRAM

Tradiționalul Târg de Fete de pe Muntele Găina are loc în acest an în perioada 16-17 iulie. Evenimentul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 metri. Timp de două zile, organizatorii au pregătit expoziții, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare românești, concerte de muzică rock, focuri de artificii și petreceri în aer liber.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.
Cea mai veche menționare documentară a fost în anul 1816.
Pregătirile se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica dimineața se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul.
În decursul timpului, la acest târg au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități istorice importante precum împăratul austriac Franz Iosef I, primul ministru din perioada interbelică Ionel I.C. Brătianu și regele României, Ferdinand I.
Ediția 2022 aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial, transmit reprezentanții Centrului Cultural ”Augustin Bena” Alba, într-o postare pe Facebook.
Târgul de Fete de pe muntele Găina 2022: Program detaliat
16 iulie 2022 – Vârful Muntelui Găina
- ora 12.00 – Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ”Alba Tradițional”- 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj
- ora 13:00 – ”Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române
difuzare film - ora 14:00 – ”Cântec pentru făuritorii libertății” , susținut de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor: Alexandru Pal
Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț
spectacol folcloric extraordinar - ora 15:30 – ”Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă
”Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
”Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
difuzare film - ora 16:00 – ”Altarul Soarelui, ”Țara Moților” și ”Drama lui Avram Iancu”
difuzare film - ora 17:30 – Fanfara ”Transilvania” și ”Transilvania Junior”
spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică - ora 19:00 – ”Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă
”Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”
”Lespezile de piatră și Petru Popa”
difuzare film - ora 19:30 – ”Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea
spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑐𝑜𝑙 𝑑𝑒 𝑑𝑎𝑛𝑠𝑢𝑟𝑖 𝑎𝑛𝑡𝑖𝑐𝑒, 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑒 𝑠̗𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑚𝑝𝑜𝑟𝑎𝑛𝑒 - ora 21:30 – Concert extraordinar Phoenix
2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență Phoenix - ora 23:00 – ”Flaviu fără S” și discotecă în aer liber
- ora 00:00- Foc de artificii
17 iulie – Vârful Muntelui Găina
- ora 10:00 – Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române
Tulnicăresele din Avram Iancu
Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș - ora 10:30 – Cultură pentru cultură- Târgul meșterilor tradiționali ”Alba Tradițional”
50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj - ora 11:00 – Cultură pentru cultură – Muntele Găina unește tradițiile românești din Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj și Gorj
spectacol folcloric extraordinar
Suceava – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”
Gorj – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEȚULUI POLOVRAGI”
Sălaj – Ansamblul folcloric ,,MUGUR, MUGUREL”
Arad – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI”
Bihor – Ansamblul folcloric „DATINA” din Aleșd
Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ,,LELEȘANA” din Lelese
Clu j- Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. Cluj- Napoca
Alba – Ansamblul folcloric „TRADIȚII UIORENE” Ocna Mureș
Proiectul este implementat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu primăria comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
sursa: Facebook Centrul Cultural ”Augustin Bena” Alba
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News