Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

FOTO: Începe reconstrucția bisericii din Apuseni, mutată din cauza iazului de la Valea Șesei. Finanțare de la Cupru Min Abrud

Publicat


b

Cupru Min Abrud și Muzeul Astra Sibiu au anunțat punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vința, județul Alba, strămutată cu sprijinul companiei.

O ceremonie s-a desfășurat la sediul Muzeului Astra, a anunțat compania din Abrud. Cupru Min estesingura companie de stat din România care a salvat o biserică.

Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia.

Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică.

Vezi și: Biserica de 250 de ani din Vința, demontată din calea apelor acide. Operațiune complexă pentru strămutarea din Apuseni, la Sibiu

”Extinderea barajului Valea Șesei a dus la creșterea nivelului iazului de decantareal companiei. Apele tehnologice au ajuns la biserica Sf. Arhanghel Mihail, din satul Vința, comuna Lupșa.

În această situație CupruMin, în cooperare cu Raluca Prelipceanu (publicist şi iconar), a încheiat rapid un acord cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Fundaţia ”ProPatrimonio”, pentru salvarea monumentului.

m

Compania a realizat pe cheltuiala proprie și cu contribuție logistică (autovehicule și oameni) mutarea la Sibiu a bisericii” au transmis reprezentanții firmei de stat.

Operațiunile finanțate de Cupru Min înseamnă extragerea și transferul picturii murale, demontarea și transportul zidăriei bisericii lăcașului din Vința.

Biserica zidită în piatră se află pe locul unei foste biserici din lemn. Lăcașul are o vechime de circa 250 ani, data construcției nefiind stabilită exact. Pe clopotul din turlă este înscris anul 1775.

p

Valoarea bisericii o dă particularitatea picturilor sale, de două tipuri: murală și pe lemn. Maestrul Simion Silaghi Sălăgeanu din Abrud este autorul picturilor realizate între 1819 și 1821 și conservate în condiții remarcabile.

”Salvarea bisericii s-a poticnit de faptul că nu este inclusă în lista monumentelor istorice. Această operațiune ne arată că poate exista o excelentă cooperare între 2 instituții ale statului român și o instituție religioasă, pentru salvarea patrimoniului național”, se mai precizează într-un comunicat al Cupru Min Abrud.

Foto: Cupru Min Abrud


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURI la Serviciul de Ambulanță Alba, primării, școli și alte instituții publice din județ. Condiții

Publicat

birou gol

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba – șofer autosanitară I – Stația Centrală Alba […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Atac mortal în Apuseni: Un berbec a omorât un bătrân, într-o comună din Alba

Publicat

Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani și-a pierdut viața, duminică seara, în comuna Sohodol. A fost atacat de un berbec, în apropierea locuinței. Potrivit IPJ Alba, din primele date, bărbatul se afla cu turma de oi în apropierea gospodăriei. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Drumul turistic din Alba, pe care șoferii își pot rupe mașinile. Aventuri între Roica și Mogoș

Publicat

Drumul județean DJ 107K, între Roica, Întregalde și Mogoș, intră din nou în atenția localnicilor și turiștilor. Asta după ce unii dintre vizitatori renunță să-și continue drumul, în ciuda peisajelor pitorești, pentru că-și rup mașinile pe acest tronson. Cel puțin așa susține un cititor Alba24. ”Drum județean, în comuna Întregalde, de la Roica spre Mogoș. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Crimele de la Săpoca: În noaptea masacrului, în pat cu atacatorul a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere în spital

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică, în contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, unde un pacient a ucis patru persoane internate şi a rănit alte nouă, că în unitatea medicală s-a produs un lung şir de erori umane şi această tragedie putea fi evitată, notează Romania24.ro. „Din păcate (…) s-a produs […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate