Connect with us
Advertisement

Abrud

FOTO: Începe reconstrucția bisericii din Apuseni, mutată din cauza iazului de la Valea Șesei. Finanțare de la Cupru Min Abrud

b

Publicat

Cupru Min Abrud și Muzeul Astra Sibiu au anunțat punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vința, județul Alba, strămutată cu sprijinul companiei.

O ceremonie s-a desfășurat la sediul Muzeului Astra, a anunțat compania din Abrud. Cupru Min estesingura companie de stat din România care a salvat o biserică.

Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia.

Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică.

Vezi și: Biserica de 250 de ani din Vința, demontată din calea apelor acide. Operațiune complexă pentru strămutarea din Apuseni, la Sibiu

”Extinderea barajului Valea Șesei a dus la creșterea nivelului iazului de decantareal companiei. Apele tehnologice au ajuns la biserica Sf. Arhanghel Mihail, din satul Vința, comuna Lupșa.

În această situație CupruMin, în cooperare cu Raluca Prelipceanu (publicist şi iconar), a încheiat rapid un acord cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Fundaţia ”ProPatrimonio”, pentru salvarea monumentului.

m

Compania a realizat pe cheltuiala proprie și cu contribuție logistică (autovehicule și oameni) mutarea la Sibiu a bisericii” au transmis reprezentanții firmei de stat.

Operațiunile finanțate de Cupru Min înseamnă extragerea și transferul picturii murale, demontarea și transportul zidăriei bisericii lăcașului din Vința.

Biserica zidită în piatră se află pe locul unei foste biserici din lemn. Lăcașul are o vechime de circa 250 ani, data construcției nefiind stabilită exact. Pe clopotul din turlă este înscris anul 1775.

p

Valoarea bisericii o dă particularitatea picturilor sale, de două tipuri: murală și pe lemn. Maestrul Simion Silaghi Sălăgeanu din Abrud este autorul picturilor realizate între 1819 și 1821 și conservate în condiții remarcabile.

”Salvarea bisericii s-a poticnit de faptul că nu este inclusă în lista monumentelor istorice. Această operațiune ne arată că poate exista o excelentă cooperare între 2 instituții ale statului român și o instituție religioasă, pentru salvarea patrimoniului național”, se mai precizează într-un comunicat al Cupru Min Abrud.

Foto: Cupru Min Abrud

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement