Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ISU Alba are şapte autospeciale noi ce pot fi folosite şi la intervenţii pe teren cu acces dificil. Investiţii din fonduri europene


Publicat

Şapte autospeciale noi, dotate cu toate echipamentele necesare, au intrat în “curtea” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în urma unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Este vorba despre trei ambulanţe, din care două cu tracţiune 4×4 şi patru autospeciale de pompieri, două dintre ele pe şasiu de camionetă. În total, valoarea proiectului pentru judeţul Alba este de 3.238.352 lei, 55.289 lei fiind contribuţia Consiliului Judeţean.

Proiectul a urmărit scăderea timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul intervenţiei (cu autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă) în zonele rurale şi în zonele urbane, ccăderea timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor / asistenţă medicală la locul intervenţiei în zonele rurale şi urbane.

Echipamentele specifice achiziţionate în cadrul proiectului pot fi utilizate în îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, sociale şi de incendii chiar şi incendii la fondul forestier respectiv incendii izbucnite în zone cu acces limitat, precum şi tuturor riscurilor care presupun asistenţă medicală de urgenţă.

Luni, la sediul ISU Alba, au fost prezentate echipamentele achiziţionate, în prezenţa preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel şi a conducerii Inspectoratului.

Proiectul se numeşte „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, beneficiar fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, ai cărei membri sunt judeţele Regiunii Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Finanţarea a fost contractată prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenţie 3.3 – „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”.

Valoarea totală a proiectului este de 20.289.752,74 lei, din care finanţare nerambursabilă 15.765.115,77 lei. Pentru județul Alba, investiţia s-a cifrat la 3.238.352 lei, respectiv 2.557.288 lei grant, 55.289 lei contribuția CJ Alba şi 625.775 lei contribuţia bugetului de stat (TVA eligibil).

Rezultatele proiectului cu o durată de implementare de 27 de luni a fost dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Braşov. Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi ale structurilor SMURD din cadrul acestor inspectorate cu 16 ambulanţe de prim ajutor (tip B2), din care patru cu tracţiune 4×2 (una pentru judeţul Alba), iar 12 cu tracţiune 4×4 (două pentru judeţul Alba); două ambulanţe de terapie intensivă (tip C); 22 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, din care 19 de teren (două pentru judeţul Alba), iar trei pe şasiu camionetă (două pentru judeţul Alba) şi patru autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare.

De asemenea, au fost instruite 516 de persoane care vor utiliza aceste echipamente specifice, din care 68 la ISU Alba.

Caracteristicile tehnice ale autospecialelor:

Ambulanţă de prim ajutor tip B2, cu tracţiune 4×4: masa totală operaţională, complet echipată: 3.200 kg. Putere: 132 kw – 180 CP

Ambulanţă B2, cu tracţiune 4×2: ,masa totală operaţională, complet echipată: 3.500 kg; putere: 130 kw – 177 CP; carburant: motorină; instalaţie frânare: servoasistată, ABS

Principalele echipamente şi aparatură: targă principală / sistem de transport; targă rigidă tip lopată din aluminiu; saltea vacuum; atele vacuum; butelii de oxigen; balon de ventilaţie; aspirator de secreţii; rucsac medical; defibrilator semi-automat; kit cu pansamente; kit cu pansamente sterile de diferite mărimi pentru arşi tip „aquagel”; kit pentru membre amputate – container pentru replantare; echipamente de comunicaţii speciale.

Ambulanţă de terapie intensivă tip C: masa totală operaţională, complet echipată: 3.880 kg; putere: 140 kw – 190 CP; carburant: motorină; formula de tracţiune: 4×2, sistem de control al tracţiunii tip ESP, sistem antipatinare tip ASR; instalaţie frânare: servoasistată, ABS

Principalele echipamente şi aparatură: targă principală / sistem de transport; targă rigidă tip lopată din aluminiu; targă rigidă fixă; saltea vacuum; scaun de transport pacient pliabil prevăzut cu centură de fixare în două puncte; dispozitiv de tracţiune pentru fracturi de femur; dispozitiv de imobilizare a coloanei cervicale: gulere cervicale rigide; butelii de oxigen; balon de ventilaţie adult / copil; laringoscop cu mâner metalic; ventilator automat; dispozitiv de aspiraţie electric portabil; monitor / defibrilator; geantă metalică cu echipament complet de resuscitare; kit cu pansamente sterile; kit cu pansamente sterile de diferite mărimi pentru arşi tip hidrogel; kit pentru membre amputate – container pentru replantare; kit pentru naşteri; echipamente de comunicaţii speciale.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare: masa totală operaţională, complet echipată: 16.000 kg; putere: 213 kw – 290 CP; carburant: motorină; viteza maximă: 110 km/h; formula de tracţiune: 4×4; direcţie: servoasistată; cabină rabatabilă cu patru uşi: 1+5 locuri;  instalaţie frânare: servoasistată, ABS; capacitatea rezervorului de apă: 4000 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 240 litri, troliu cu telecomandă şi comandă pe fir.

Principalele echipamente şi aparatură: agregat de pompare cu 2 trepte de presiune; tun de refulare apă şi spumă; turbopompă de alimentare cu apă; aparate de respirat cu aer comprimat cu presiune pozitivă (cu o butelie) având greutatea maximă de 14 kg; aparat de protecţie respiratorie cu aducţiune de aer comprimat; dispozitiv portabil de stingere cu apă şi aer comprimat + butelie de rezervă; motopompă pentru ape murdare; echipament pentru salvare din puţuri, adâncimi, grote şi de la înălţimi; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de protecţie individual.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, de teren: masa totală operaţională, complet echipată: 2.850 kg; putere: 100 kw – 136CP; carburant: motorină; viteza maximă: 166 km/h; formula de tracţiune: 4×4; instalaţie frânare: servoasistată, ABS; direcţie: servoasistată; capacitatea rezervorului de apă: 200 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 20 litri; cabină cu patru uşi: 1+4 locuri; troliu cu telecomandă şi comandă pe fir.

Principalele echipamente şi aparatură de pe toate autospecialele: motopompă transportabilă cu accesorii; tambur cu furtun cu inserţie lungime 30 m; amestecător de linie; ţeavă generatoare de spumă; cazma, lopată, sapă de munte, lopeţi tip evantai cu coadă pentru incendii de vegetaţie uscată; dispozitiv individual pentru stins incendii; detector de gaz; motoferăstrău cu lanţ; unealtă combinată pentru descarcerare; topor târnăcop, toporaş cu port; trusă stabilire cauze de incendiu; echipament de protecţie individual; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de prim ajutor calificat. Aparatură suplimentară de pe câte 6 autospeciale: motoferăstrău cu disc pentru tăiat beton şi metale; generator de curent, cu 2 proiectoare şi trepied; cameră cu termoviziune. Aparatură suplimentară de pe 4 autospeciale: sistem video de transmitere în timp real a imaginilor de la locul intervenţiei.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, pe şasiu camionetă: asa totală operaţională, complet echipată: 5.500 kg; putere: 125 kW – 170 CP; carburant: motorină; viteza maximă: 90 km/h; formula de tracţiune: 4×4; cabină cu patru uşi: 1+6 locuri; instalaţie frânare: servoasistată, ABS; direcţie: servoasistată; capacitatea rezervorului de apă: 500 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 20 litri; troliu cu telecomandă şi comandă pe fir

Principalele echipamente şi aparatură: motopompă transportabilă; tambur cu furtun cu inserţie lungime 60m; amestecător de linie; cazma, cange, lopeţi, sapă de munte, furcă cu coadă, greblă pentru incendii de pădure; dispozitiv individual pentru stins incendii; foarfece pentru tăiat fier beton; generator de curent cu proiector şi trepied; motoferăstrău cu lanţ; unealtă combinată pentru descarcerare; topor târnăcop, toporaş; trusă stabilire cauze de incendiu; echipament pentru salvare din puţuri, adâncimi, grote şi de la înălţimi; echipament de protecţie individual; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de prim ajutor calificat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Moment emoționant oferit de reprezentanta permanentă a Finlandei pe lângă UE. Ce a cântat de Ziua României, alături de soț

Publicat

Moment impresionant de Ziua Națională a României, oferit de reprezentantul permanent al Finlandei pe lângă Uniunea Europeană, ambasador Marja Rislakki, care a interpretat melodia „Ciobănaş cu trei sute de ori” şi a urat „La mulţi ani, România!” într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale, pe pagina de Facebook Romania in EU / România în UE.

„Cel mai bun lucru la sărbătoarea noastră sunt prietenii noştri! Un dar extrem de încântător primit de la reprezentanta permanentă din cadrul Reprezentanţei Permanente a Finlandei la UE, ambasador Marja Rislakki, cu ocazia #RONationalDay, care cu siguranţă va ajunge la inima oricărui român: Ciobănaş cu 300 de oi”, se arată în mesajul publicat marţi.

„O performanţă de excepţie a colegei mele, ambasadoarea Finlandei la UE, şi a soţului său! Multumesc Marja şi Pekka!, a scris ambasadorul Luminiţa Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a României, Luminiţa Odobescu a amintit, „devotamentul, dârzenia şi încrederea în destinul României” al celor care „au făcut posibil acest moment unic” din istoria ţării.

„A o sărbători înseamnă, în primul rând, a aduce un omagiu celor care au făcut posibil acest moment unic în istoria noastră, prin devotamentul, dârzenia şi încrederea lor în destinul României. Şi înseamnă, totodată, propria noastră promisiune făcută viitorului, speranţei, fără de care nicio împlinire nu ar fi posibilă”, a transmis Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Sursă: Stirile TVR

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Imaginile tristeții în Cetatea din Alba Iulia, de Ziua Națională. Orașul, pentru prima dată pustiu de 1 Decembrie

Publicat

Sub frigul pătrunzător, câțiva muncitori înghețați măturau de zor zona dintre Catedrala Încoronării și Monumentul Centenarului. Lângă ei, cineva făcea probe de microfon pentru un mic eveniment programat pe parcursul zilei. 

La ora 8 dimineața, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia era, pentru prima dată din 1990 încoace, pustie de 1 Decembrie.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Mulțimile de oameni veniți din toate colțurile țării, soliile din regiunile istorice, steagurile tricolore și bucuria sărbătorii naționale sunt doar imagini ale anilor trecuți. Imaginile prezentului sunt imaginile tristeții unui oraș care trece prin epidemia de coronavirus, în cea mai importantă zi din an.

Comercianții aflați pe esplanada din zona statuii lui Mihai Viteazul pregătiseră deja vinul fiert și ceaiul fierbinte, dar în Piața Cetății nu era nimeni.

Alba Iulia, 1 Decembrie 2020

Un bărbat sosit la Alba Iulia cu gândul că îl va vedea pe președintele Iohannis, căuta pe cineva să îi facă o fotografie în ”Cetatea Marii Uniri” și a găsit cu greu o femeie care trecea prin zonă.

Un alt bărbat a venit doar pentru a hrăni porumbeii, care l-au înconjurat imediat. În total, trei oameni îndurând cele – 5 grade Celsius.

Autoritățile locale au votat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ridicarea carantinei instituite în oraș în ultimele 2 săptămâni, din cauza incidenței crescute a cazurilor de COVID.

Pe parcursul nopții însă, autoritățile centrale au întors decizia și au hotărât carantină pentru alte 7 zile.

Decizia a fost anunțată de dimineață, în jurul orei 6,00.

Pe parcursul zilei, autoritățile au pregătit un program, însă în contextul carantinei, este puțin probabil ca oamenii din oraș să poată participa, în condițiile în care vor putea ieși din casă doar cu declarație.

Citește și: Ziua Națională la Alba Iulia. PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020. Ceremonie militară în cadru restrâns, evenimente online

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO-COLAJ: 1 Decembrie 2016 – 2019, la Alba Iulia: Spectacol de artificii, ONLINE, de Ziua Națională a României

Publicat

Din cauza epidemiei de coronavirus, Ziua Națională a României din acest an a fost o sărbătoare atipică de 1 Decembrie, la Alba Iulia.

În orașul Marii Uniri sărbătoarea nu a fost cu fast, cum eram obișnuiți din anii precedenți.

Fără paradă militară, fără masă populară, fără concerte în Piața sau șanțurile Cetății și … fără focuri de artificii.

Mai mult, autoritățile au prelungit măsura carantinării municipiului pentru încă șapte zile. Astfel că toate evenimentele care au rămas în programul din acest au fost transmise online, pe rețelele de socializare.

Pentru că spectacolul de artificii cu care erau obșnuiți albaiulienii la finalul Zilei Naționale a fost anulat, am creat un colaj video cu spectacolele din anii precedenți, 2019, 2018, 2017 și 2016 pe care vă invităm să îl urmăriți.

La mulți ani români, la mulți ani România! 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

„Bonus de pandemie” de 1.000 de euro, pentru angajaţii din Germania ai unei companii cu două fabrici în județul Alba

Publicat

Una dintre cele mai mari companii, cunoscute la nivel internaţional, care deţine două dintre fabrici în județul Alba, a anunţat că va acorda un „bonus de pandemie” de 1.000 de euro angajaţilor săi.

Producătorul auto Daimler AG va acorda angajaţilor germani „bonus de pandemie” de 1.000 de euro pentru a compensa costurile economice şi personale, cum ar fi obligativitatea purtării măştii şi lucrul de acasă, transmite Reuters.

„Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), 2020 a fost un an extrem de dificil. În timpul acestei perioade extraordinare, compania s-a putut întotdeauna baza pe flexibilitatea şi disponibilitatea forţei de muncă”, a afirmat directorul Departamentului de resurse umane al Daimler, Wilfried Porth.

Aproximativ 160.000 de angajaţi din Germania sunt eligibili pentru a beneficia de bonus, a anunţat marţi compania.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie Star Transmision și Star Assembly, la Cugir şi la Sebeş.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate