Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ISU Alba are şapte autospeciale noi ce pot fi folosite şi la intervenţii pe teren cu acces dificil. Investiţii din fonduri europene


Publicat

Şapte autospeciale noi, dotate cu toate echipamentele necesare, au intrat în “curtea” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în urma unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Este vorba despre trei ambulanţe, din care două cu tracţiune 4×4 şi patru autospeciale de pompieri, două dintre ele pe şasiu de camionetă. În total, valoarea proiectului pentru judeţul Alba este de 3.238.352 lei, 55.289 lei fiind contribuţia Consiliului Judeţean.

Proiectul a urmărit scăderea timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul intervenţiei (cu autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă) în zonele rurale şi în zonele urbane, ccăderea timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor / asistenţă medicală la locul intervenţiei în zonele rurale şi urbane.

Echipamentele specifice achiziţionate în cadrul proiectului pot fi utilizate în îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, sociale şi de incendii chiar şi incendii la fondul forestier respectiv incendii izbucnite în zone cu acces limitat, precum şi tuturor riscurilor care presupun asistenţă medicală de urgenţă.

Luni, la sediul ISU Alba, au fost prezentate echipamentele achiziţionate, în prezenţa preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel şi a conducerii Inspectoratului.

Proiectul se numeşte „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, beneficiar fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, ai cărei membri sunt judeţele Regiunii Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Finanţarea a fost contractată prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenţie 3.3 – „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”.

Valoarea totală a proiectului este de 20.289.752,74 lei, din care finanţare nerambursabilă 15.765.115,77 lei. Pentru județul Alba, investiţia s-a cifrat la 3.238.352 lei, respectiv 2.557.288 lei grant, 55.289 lei contribuția CJ Alba şi 625.775 lei contribuţia bugetului de stat (TVA eligibil).

Rezultatele proiectului cu o durată de implementare de 27 de luni a fost dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Braşov. Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi ale structurilor SMURD din cadrul acestor inspectorate cu 16 ambulanţe de prim ajutor (tip B2), din care patru cu tracţiune 4×2 (una pentru judeţul Alba), iar 12 cu tracţiune 4×4 (două pentru judeţul Alba); două ambulanţe de terapie intensivă (tip C); 22 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, din care 19 de teren (două pentru judeţul Alba), iar trei pe şasiu camionetă (două pentru judeţul Alba) şi patru autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare.

De asemenea, au fost instruite 516 de persoane care vor utiliza aceste echipamente specifice, din care 68 la ISU Alba.

Caracteristicile tehnice ale autospecialelor:

Ambulanţă de prim ajutor tip B2, cu tracţiune 4×4: masa totală operaţională, complet echipată: 3.200 kg. Putere: 132 kw – 180 CP

Ambulanţă B2, cu tracţiune 4×2: ,masa totală operaţională, complet echipată: 3.500 kg; putere: 130 kw – 177 CP; carburant: motorină; instalaţie frânare: servoasistată, ABS

Principalele echipamente şi aparatură: targă principală / sistem de transport; targă rigidă tip lopată din aluminiu; saltea vacuum; atele vacuum; butelii de oxigen; balon de ventilaţie; aspirator de secreţii; rucsac medical; defibrilator semi-automat; kit cu pansamente; kit cu pansamente sterile de diferite mărimi pentru arşi tip „aquagel”; kit pentru membre amputate – container pentru replantare; echipamente de comunicaţii speciale.

Ambulanţă de terapie intensivă tip C: masa totală operaţională, complet echipată: 3.880 kg; putere: 140 kw – 190 CP; carburant: motorină; formula de tracţiune: 4×2, sistem de control al tracţiunii tip ESP, sistem antipatinare tip ASR; instalaţie frânare: servoasistată, ABS

Principalele echipamente şi aparatură: targă principală / sistem de transport; targă rigidă tip lopată din aluminiu; targă rigidă fixă; saltea vacuum; scaun de transport pacient pliabil prevăzut cu centură de fixare în două puncte; dispozitiv de tracţiune pentru fracturi de femur; dispozitiv de imobilizare a coloanei cervicale: gulere cervicale rigide; butelii de oxigen; balon de ventilaţie adult / copil; laringoscop cu mâner metalic; ventilator automat; dispozitiv de aspiraţie electric portabil; monitor / defibrilator; geantă metalică cu echipament complet de resuscitare; kit cu pansamente sterile; kit cu pansamente sterile de diferite mărimi pentru arşi tip hidrogel; kit pentru membre amputate – container pentru replantare; kit pentru naşteri; echipamente de comunicaţii speciale.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare: masa totală operaţională, complet echipată: 16.000 kg; putere: 213 kw – 290 CP; carburant: motorină; viteza maximă: 110 km/h; formula de tracţiune: 4×4; direcţie: servoasistată; cabină rabatabilă cu patru uşi: 1+5 locuri;  instalaţie frânare: servoasistată, ABS; capacitatea rezervorului de apă: 4000 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 240 litri, troliu cu telecomandă şi comandă pe fir.

Principalele echipamente şi aparatură: agregat de pompare cu 2 trepte de presiune; tun de refulare apă şi spumă; turbopompă de alimentare cu apă; aparate de respirat cu aer comprimat cu presiune pozitivă (cu o butelie) având greutatea maximă de 14 kg; aparat de protecţie respiratorie cu aducţiune de aer comprimat; dispozitiv portabil de stingere cu apă şi aer comprimat + butelie de rezervă; motopompă pentru ape murdare; echipament pentru salvare din puţuri, adâncimi, grote şi de la înălţimi; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de protecţie individual.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, de teren: masa totală operaţională, complet echipată: 2.850 kg; putere: 100 kw – 136CP; carburant: motorină; viteza maximă: 166 km/h; formula de tracţiune: 4×4; instalaţie frânare: servoasistată, ABS; direcţie: servoasistată; capacitatea rezervorului de apă: 200 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 20 litri; cabină cu patru uşi: 1+4 locuri; troliu cu telecomandă şi comandă pe fir.

Principalele echipamente şi aparatură de pe toate autospecialele: motopompă transportabilă cu accesorii; tambur cu furtun cu inserţie lungime 30 m; amestecător de linie; ţeavă generatoare de spumă; cazma, lopată, sapă de munte, lopeţi tip evantai cu coadă pentru incendii de vegetaţie uscată; dispozitiv individual pentru stins incendii; detector de gaz; motoferăstrău cu lanţ; unealtă combinată pentru descarcerare; topor târnăcop, toporaş cu port; trusă stabilire cauze de incendiu; echipament de protecţie individual; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de prim ajutor calificat. Aparatură suplimentară de pe câte 6 autospeciale: motoferăstrău cu disc pentru tăiat beton şi metale; generator de curent, cu 2 proiectoare şi trepied; cameră cu termoviziune. Aparatură suplimentară de pe 4 autospeciale: sistem video de transmitere în timp real a imaginilor de la locul intervenţiei.

Autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, pe şasiu camionetă: asa totală operaţională, complet echipată: 5.500 kg; putere: 125 kW – 170 CP; carburant: motorină; viteza maximă: 90 km/h; formula de tracţiune: 4×4; cabină cu patru uşi: 1+6 locuri; instalaţie frânare: servoasistată, ABS; direcţie: servoasistată; capacitatea rezervorului de apă: 500 litri; capacitatea rezervorului de spumă: 20 litri; troliu cu telecomandă şi comandă pe fir

Principalele echipamente şi aparatură: motopompă transportabilă; tambur cu furtun cu inserţie lungime 60m; amestecător de linie; cazma, cange, lopeţi, sapă de munte, furcă cu coadă, greblă pentru incendii de pădure; dispozitiv individual pentru stins incendii; foarfece pentru tăiat fier beton; generator de curent cu proiector şi trepied; motoferăstrău cu lanţ; unealtă combinată pentru descarcerare; topor târnăcop, toporaş; trusă stabilire cauze de incendiu; echipament pentru salvare din puţuri, adâncimi, grote şi de la înălţimi; echipament de protecţie individual; echipamente de comunicaţii speciale; echipament de prim ajutor calificat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Ludovic Orban: O parte dintre bugetari își vor pierde locurile de muncă din cauza digitalizării administrației

Publicat

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, la Digi 24, că o parte din bugetari își vor pierde locul de muncă. Nu imediat, dar este un proces inevitabil, consideră acesta, cauzat de digitalizarea administrației. 

„Asta oricum se petrece, Vine de la sine. Atâta timp cât introduci aplicații care scurtează fluxul de operațiuni, e evident că unii funcționari vor pleca.

Lucrul acesta se va petrece pe măsura timpului. La nivelul administrației centrale, timp de șapte ani de zile nu a existat nici o mișcare pentru digitalizare”, a declarat Orban.

Sursă: Stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Proiect gigant de remodelare a Blajului din fonduri europene. Prin ce schimbări va trece orașul în următorii 2 ani

Publicat

”Blajul s-a lansat pe drumul proiectelor europene în ideea de a deveni orașul de vis al blăjenilor, o adevărată perlă pe Valea Târnavelor” a scris pe contul său de Facebook, primarul Gheorghe Valentin Rotar. 

Acesta a detaliat pe contul său, planurile pentru următorii doi ani. Potrivit acestuia, orașul ar trebui să atingă un ”maxim al dezvoltării sale urbanistice”.

Este vorba despre realizarea unui sistem de poduri rutiere și pietonale pe Târnava Mare, care să faciliteze un acces simplu spre zona industrială și localitățile componente, dezvoltarea bazei de agrement de la Veza, prin amenajarea unei faleze pietonale pe malul Târnavei Mari, a unui cinematograf de vară, modernizarea complexului sportiv Vezași piste de biciclete.

De asemenea, în plane se mai regăsește remodelarea și modernizarea zonei centrale a municipiului – Bulevardul Republicii, străzile Astra și Timotei Cipariu, zona de blocuri –Eroilor, Gării, Andrei Mureșanu, crearea unei zone urbane la Fântâna Domnișoarei, inclusiv realizarea unui Centru Rezidențial pentru Persoane Vârstnice, regândirea traseelor transportului public de călători, în paralel cu construirea unor parcări supra sau subterane la intrările în municipiul Blaj, în vederea decongestionării traficului din municipiu, extinderea sistemului de semaforizare inteligentă, introducerea de autobuze electrice pentru transportul de călători, crearea unor zone pietonale permanente sau ocazionale și a unor trasee pentru biciclete și trotinete electrice, realizarea șoselei de ocolire a Blajului.

Primăria Blaj a lansat procedurile de achiziție pentru elaborarea documentelor de planificare strategică: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) – termen de depunere a ofertelor 14.07.2020 și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) – termen de depunere a ofertelor 17.07.2020.

Realizarea acestor proiecte se va face din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Capacitate Adminstrativă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numărul de îmbolnăviri rămâne ridicat: 416 cazuri de infectare cu coronavirus și 23 de decese în ultimele 24 de ore

Publicat

Până astăzi, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

De la începutul epidemiei, la nivel național, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința  publicului în cel mai scurt timp.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 92 de terase din Alba, controlate de polițiști. Acțiunea a vizat respectarea normelor din starea de alertă

Publicat

Polițiștii din Alba au verificat vineri 92 de terase și societăți comerciale, în cadrul unei acțiuni care a vizat modul în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă. Controalele, organizate sub autoritatea prefectului, vor continua.

Pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid 19, sub autoritatea prefectului, ieri, 3 iulie, 146 de polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști din cadrul poliției transporturi, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, I.S.C.T.R. și A.R.R. au acționat în zonele aglomerate din județul Alba și au verificat modul de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă.

Au fost vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, zonele publice în care au fost organizate diverse evenimente, zonele centrelor comerciale dar și mijloacele de transport în comun.
În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 92 de societăți comerciale, la una dintre ele fiind identificate nereguli privind respectarea măsurilor de diminuare a riscului de transmitere a noului coronavirus.

De asemenea, au fost constatate 12 abateri de natură contravențională privind fapte de tulburarea a ordinii și liniștii publice, care au fost sancționate în baza Legii 61/1991, iar în urma controalelor efectuate în trafic au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, sancționate în baza OUG 195/2002.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 22.275 lei.

Acțiunile de acest gen vor continua, acestea urmând a se desfășura cu efective suplimentare, în următoarele două săptămâni.

Sursă informații și video: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate