Actualitate
FOTO | „Job Shadow Day”: Elevii de la Colegiul HCC din Alba Iulia, în vizită la companii și instituții. Discuții despre viitoarea carieră
Elevi de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia au participat, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, la cea de-a XII-a ediție a „Job Shadow Day”, programul de orientare profesională pentru elevi. Cu această ocazie, 74 de elevi din clasele a XII-a, de la profilele matematică-informatică și filologie, au putut petrece o zi „în umbra” unui angajat din domeniul în care tinerii vor să profeseze.
Pe parcursul zilelor de luni, joi și vineri, 74 de elevi de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia au avut posibilitatea să participe la ședințe de training, numite „shadowing”, la şase de instituții din municipiu. În cadrul acestor întâlniri, elevii au încercat să răspundă la întrebări precum „ce vreau să devin când voi fi mare?”, „care este cea mai potrivită meserie pentru mine?” și „cum mă pregătesc să fac meseria dorită?”. Petrecând o zi la locul de muncă spre care se orientează, tinerii au avut șansa să observe care sunt principalele responsabilități și abilități necesare pentru profesia respectivă și să găsească mai ușor răspunsuri la întrebările legate de aceasta.
La rândul lor, angajatorii au putut afla mai multe detalii despre așteptările și pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.
Astfel, elevii, însoțiți de coordonatorul la nivel local – profesorul de informatică Ramona Humeniuc și coordonatorii la nivel de școală profesorul de matematică Valentina Rusu și profesorul de fizică Marin Roșca, au mers în shadowing, printre altele, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba (ISU Alba), Inspectoratul de Poliție al județului Alba (IPJ Alba), Complexul de Servicii Socio-Medicale „Maria Beatrice” Alba Iulia, la Centrul de recuperare medicală „Biomedica” Alba Iulia, dar și la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Citeşte şi FOTO: „Școala Altfel” la IPJ Alba. Elevii de la HCC au făcut cunoștință cu „criminalistica”, „forțele speciale” și alte specializări ale polițiștilor
Din discuțiile cu elevii, profesorii, dar și angajatorii, au putut constatata că cele mai dorite meserii de anul acesta sunt inginer IT, inginer de telecomunicații sau electronică, agent poliție, medic, dar și psiholog.
„Din ceea ce am simțit alături de elevi pot să declar că Ziua de Job Shadow a fost o experienţă unică pentru aceștia, în care au avut posibilitatea de a vedea în timp real ceea ce presupune o meserie posibil de urmat, cu avantajele şi dezavantajele ei. Cu numai câteva ore petrecute alături de un elev și cu mult suflet pus în activitățile din ziua respectivă, orice angajat, fie dintr-o companie privată sau instituție poate schimba destinul unui tânăr. Acest proiect este o oportunitate excepţională pentru elevi de a-şi forma o părere în legătură cu meseria lor de viitor și profit de ocazie pentru a mulțumi elevilor, profesorilor colegi, companiilor și institutiilor participante, părinților , tuturor celor care au înțeles beneficiile acestui program și au contribuit la finalizarea lui”, a declarat coordonatorul programului la nivel local, prof. Ramona Humeniuc.
„Cu siguranţă, a fost una din cele mai interesante experienţe din viaţa mea. Am participat la sedinţa demonstrativă oferită de serviciul SMURD Alba, având șansa de a lua contact profesional cu cel mai performant echipaj medical din județ și totodată, dorind să urmez în continuare Facultatea de medicină am fost în shadowing și la Centrul de recuperare medicală condus de d-na dr. Podar Elisabeta. Datorită participării la acest proiect Job Shadow, am avut ocazia să fac un pas în viitor”, este de părere elevul Solaris Corbuț, din clasa a XII-a A.
„Activitatea a fost una intensă, mi-a plăcut prezentarea diferitelor acţiuni desfăşurate de către pompieri, angajații SMURD și de către agenții de poliție. Deoarece sunt încă indecisă în privința meseriei pe care să o urmez în viitor am participat la mai multe zile Job Shadow Day. În urma acestor experienţe am învăţat să apreciez mai mult lucrurile bune din jurul meu şi libertatea pe care o avem, să conștientizez cât de importantă este apărarea vieții și sănătății populației, a mediului înconjurător. Mă bucur că am optat să particip la J.S.D și le mulţumesc profesorilor coordonatori şi reprezentanţilor de instituții pentru interesul acordat elevilor. Această activitate ne oferă posibilitatea de a ne gândi corect la meseria pe care vrem să o avem”, a spus eleva Raluca Roșu, din clasa a XII –a F.
Proiectul „Ziua de shadowing” se va încheia la sfârșitul lunii aprilie, cu o ceremonie derulată la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, la care sunt invitați să participe toți elevii și reprezentanții companiilor și instituțiilor implicate în Job Shadow Day 2014, ocazie cu care elevilor li se vor înmâna diplome de recunoaștere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News