Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lexiconul de la Buda şi incunabulele tipărite la Veneţia, volume reprezentative ale expoziţiei „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”

Publicat

Joi, cu ocazia „Zilei Arhivelor Naţionale ale României” la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a avut loc vernisajul expoziţiei „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”. Cel mai vechi exemplar prezentat este un incunabul din 1492, iar cel mai nou din 1825, un lexicon în patru limbi – română, latină, maghiară şi germană. Sunt expuse 13 volume, opt de carte străină şi cinci de carte românească.

Şeful Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru a spus că aceste volume sunt nişte cărţi cu o valoare deosebită, dedicate unui public larg.

Una dintre cărţile la care s-a muncit cel mai mult, respectiv 30 de ani, este Lexiconul de la Buda, apărut în 1825, în numele său complet Lesicon românescu-latinescu-ungurescu-nemţescu. Este primul dicţionar cvadrilingv al limbii române, capodoperă a Şcolii Ardelene. Un astfel de lexicon mai deţine şi Muzeul Naţional al Unrii din Alba Iulia. Acesta a fost tipărit la Buda, Blaj şi Bucureşti.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot vedea în original cărţi de patrimoniu tipărite pe teritoriul Ţărilor Române, dar şi în mari centre culturale europene, în secolele XV-XVII. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt două incunabule tipărite la Veneţia, în anii 1492 şi 1495.

Potrivit şefului Serviciului Judeţean, incunabulul este un exemplar dintr-o carte tipărită, poate fi chiar o singură pagină, care fost tipărit în primii ani ai introducerii tiparului.

Alte cărţi expuse mai sunt cele religioase sau octoihul, care cuprinde cântările fiecărei zile din săptămână pe opt tonuri. Missale este o altă carte de rugăciuni şi cântece bisericeşti catolice scrisă în limba română cu litere chirilice, pe care cei interesaţi o pot vedea în cadrul expoziţiei.

Evenimentul a fost marcat şi de acordarea unei diplome pentru merite deosebite, păstrarea, protejarea şi punerea în valoare a documentelor deţinute de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale timp de două decenii de activitate, ca restaurator, Mărioarei Vlad.

Pentru că data de 31 octombrie este „Ziua Arhivelor Naţionale ale României”, Serviciul Judeţean de Arhive Alba a adunat în decursul celor peste 60 de ani de activitate, 8 kilometri şi jumătate de documente, vechi de 500 de ani. Cel mai vechi document din cadrul instituţiei datează din 1838 şi cel mai recent este din 2005.

Arhivele Naţionale ale României au fost înfiinţate prin Regulamentele Organice din 1831/1832. La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), ultima zi din octombrie fiind cunoscută ca „Ziua Arhivelor Naţionale ale României”.

Expoziţia este organizată de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Arhiviştilor „Ioan Pleşa” Alba Iulia. Va putea fi vizitată gratuit până la data de 30 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax