Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO: Lucrări în valoare de 16 milioane lei, realizate în proporție de 14% în Cetatea Alba Carolina. În februarie ar trebui sa fie gata

Publicat

Contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni, proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a ajuns, în noiembrie, la un stadiu de realizare de 14%. Din informațiile furnizate de Primăria Alba Iulia, până acum s-au realizat lucrări de cercetare arheologică, preconsolidare și curățare a zidăriei.

Vestigiile prevăzute pentru a fi puse în valoare sunt situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro).

Acesta este obiectul contractului, potrivit Primăriei Municipiului Alba Iulia:

„Prin încheierea Actului adiţional nr. 3/2012 la contractul de finanţare nr. 887/15.09.2010 a fost asigurat suportul financiar pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”. Pentru executarea lucrărilor de punere în valoarea a vestigiilor arheologice-sit Roman Principia, Drum Roman şi Zid Medieval – Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat procedura de licitaţie publică deschisă şi s-a semnat contractul de achiziţie publică nr. 49904/17.06.2013 cu Corint SRL Sântimbru în calitate de lider al asocierii a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare având ca obiect Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”- proiectare, execuţie şi asistenţă tehnică – la valoarea de 16.507.213,58 lei fără TVA şi durata de 8 luni calendaristice cu începere din data de 09.07.2013, conform ordinului de începere a contractului”.

La jumătatea perioadei de execuție, lucrările au avansat, în medie, până la 14,32%, astfel: Sit Principia – 13,15%; Drum Roman – 47,08%; Zid medieval – 0%.

La Situl Roman – Principia, ce aparţine castrului Legiunii a XIII-a Gemina amplasat în zona parc Custozza la limita de sud a străzii N. Iorga s-au efectuat lucrări de cercetare arheologică pe laturile de sud şi est ale amplasamentului, trasare constructie de protectie a vestigiilor arheologice, săpătură fundaţie ax 2 (spre strada N. Iorga), armare fundație, lucrări specifice pentru amenajare lapidarium, respectiv reîntregirea – elementelor sculpturale ce se execută în atelier.

La Drumul Roman, amplasat pe axul Porţii Castrului în zona străzii Mihai Viteazul, s-a continuat cercetarea arheologică, preconsolidarea zonelor cu solziri la zidăria de piatră, curăţarea uscată a zidăriei de piatră, stoparea proceselor biologice, înlăturarea murdăriei şi a crustelor negre la zidăria de piatră, consolidarea fisurilor, clivajelor în stratificație a pietrei, întregirea şi completarea zidăriei de piatră, confecționarea şi montarea plombelor la zidăria de piatră. În ambele amplasamente se pot observa lucrări de protejare a elementelor de sit.

Până în prezent, la Zidul Medieval, din apropierea statuii lui Mihai Viteazul, cel de-al treilea vestigiu prevăzut pentru punere în valoare, lucrările nu au început.

În cele patru luni care au mai rămas până la termenul de finalizare a proiectului, prevăzut prin contract, mai trebuie realizate 86% din lucrări, mai precis:

Sit Principia : realizare structura metalică, reîntregire ziduri existente, amenajare lapidarium, restaurare ziduri din piatră, realizare gradene, realizare pasarelă, amenajare suprafață hypocaust şi tezaur, realizare instalații climatizare-încălzire, instalații electrice, drenaj.

Drum Roman: amenajare pavaj roman, marcare drum roman, restaurare ziduri existente, reîntregire ziduri, realizare zid de sprijin, instalații electrice, drenaj.

Zid Medieval – zona grupului sanitar, adiacentă clădirii Ierihon, strada Mihai Viteazul; conservare vestigii medievale, realizare compartimentări şi instalații interioare grup sanitar.

Primăria Municipiului Alba Iulia a refuzat să furnizeze informații referitoare la plăți, un eventual calendar al lucrărilor.

Este, deci, foarte posibil să petrecem încă o vară în șantier, în Cetatea Alba Carolina, în ritmul în care avansează lucrările. Termenul prevăzut în contract pentru finalizarea proiectului (primăvara lui 2014) pare din ce în ce mai puțin verosimil, mai ales că următoarele luni nu vor oferi condiții potrivite realizării lucrărilor din Cetate. Lucrările se desfășoară afară iar în următoarele patru luni, lucrările vor fi îngreunate de frig și îngheț.

Vedeți mai jos fotografii cu stadiul lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor din Cetate, la 1 noiembrie 2013:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate