Actualitate
FOTO: Modelul unei ambarcaţiuni preistorice, descoperită la Tărtăria, exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Muzeul Național al Unirii a prezentat marți, 1 septembrie, o piesă descoperită cu prilejul cercetărilor arheologice efectuate în anul 1989 pe teritoriul faimoasei aşezări neolitice de la Tărtăria. Este vorba despre modelul unei ambarcaţiuni preistorice, realizat din lut ars, din care se păstrează partea din faţă, respectiv prova. Piesa prezentată este, prin contextul său arheologic, cea mai veche reprezentare miniaturală cunoscută pe teritorul țării noastre.
„La o primă vedere piesa pare destul de modestă, atât ca dimensiuni cât și ca material, este lucrată din lut ars. În realitate este o descoperire cu semnificații deosebite și care este încă necunoscută specialiștilor. Piesa nu a fost încă publicată, nu a intrat în circuitul științific. A fost descoperită într-un loc faimos, așezarea neolitică de la Tărtăria, cunoscută mai ales pentru celebrele tăblițe cu scriere pictografică descoperite de arheologul Nicolae Vlasa”, a declarat conf. univ. dr. Horea Ciugudean, cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Asemenea modele miniaturale de ambarcaţiuni sunt cunoscute începând din neolitic si mai ales în epoca bronzului pe un vast teritoriu, din Orientul Apropiat până în Europa apuseană, ele oferind preţioase informaţii privind navigaţia în preistorie.
„Piesa este un model al unei ambarcațiuni, realizat din lut, minitural. Din păcate piesa este fragmentară, probabil este mai puțin de jumătate din piesa completă. Ceea ce se păstrează este ușor de identificat ca fiind prova unei ambarcațiuni, foarte probabil o barcă de tip monoxilă. Cele mai vechi ambarcațiuni cunoscute pe teritoriul Europei și din spațiul Asiatic sunt trunchiuri scobite de copaci, numite monoxile”, a mai transmis Horea Ciugudean.
Pe teritoriul României au fost descoperite câteva piese de acest gen în prejma Dunării, în aria culturii Gumelniţa, dar şi în Moldova, în arealul culturii Cucuteni. Piesa de la Tărtăria este însă cea mai veche descoperire de acest tip de pe teritoriul ţării noastre, ea fiind legată de locuirea aparţinând culturii Turdaş şi având în consecinţă o vechime de aproape 7000 de ani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News