Actualitate
FOTO: Modernizarea Câmpiei Libertăţii de la Blaj. Stadiul lucrărilor, înainte de intrarea în iarnă. Investiţie de 3,4 milioane lei
La Blaj continuă lucrările de modernizare pentru obiectivul Câmpia Libertății. Aleile încep să prindă contur, unele au fost deja amenajate parţial cu piatră cubică. La finalul lucrărilor, Câmpia Libertății va deveni un spațiu public de promenadă, cu bănci, cișmele și alei, iar Ansamblul „Gloria” şi cele 26 de busturi de bronz ale paşoptiştilor vor fi iluminate arhitectural.
În imagini se poate vedea stadiul lucrărilor la începutul lunii noiembrie, cu câteva săptămâni înainte de intrarea şantierului, pe timp de iarnă, în conservare.
În această perioadă, sunt amenajate aleile pietonale şi efectuate intervenţii pentru crearea infrastructurii pentru rețelele de apă, canalizare și electricitate. Autorităţile speră ca reabilitarea Câmpiei Libertăţii să fie finalizată până în vara anului viitor.
Câmpia Libertăţii este în şantier pe toată suprafaţa, accesul publicului fiind interzis în zonă, de acum patru luni.
Lucrările de reabilitare au început la 1 iulie și sunt efectuate de o firmă din Târgu Mureș, durata execuției fiind de un an. Proiectul a fost întocmit de o firmă din Alba Iulia, iar valoarea lucrărilor se ridică la 3,4 milioane lei.
Dalele din zona Ansamblului „Gloria” au fost scoase, iar aleile existente au fost săpate în adâncime, atât pentru a permite amplasarea stratului pe care vor fi pietruite, cât şi pentru crearea şi extinderea infrastructurii de apă, canalizare și electricitate.
Aleile carosabile de pe laturile de Vest şi Est vor fi amenajate cu piatră cubică, iar cele pietonale cu plăci de bazalt. Se va amplasa mobilier urban (bănci, cişmele, stâlpi de iluminat etc.), iar Ansamblul „Gloria” şi cele 26 de busturi de bronz ale paşoptiştilor vor fi iluminate arhitectural, Ministerul Culturii nedorind să se facă şi alte modificări la partea de patrimoniu. Autorităţile au ţinut cont şi de partea estetică şi au decis ca împrejmuirea Câmpiei Libertății să fie realizată din lemn de stejar, în timp ce canalul colector al apelor menajere de la blocurile din zonă va fi mascat cu un pod de lemn masiv, ce va fi împodobit cu jardiniere. Toată zona verde de pe Câmpia Libertăţii va fi nivelată şi însămânţată cu gazon.
Una dintre cele mai importante lucrări vizează proiectul de punere în valoare a Câmpiei Libertăţii începând cu anul 2018. Vor fi amenajate 6 puncte de alimentare cu energie electrică, pe toată suprafaţa, care vor fi folosite pentru montarea scenelor, aparaturilor sau accesorilor necesare pentru organizarea de evenimente în aer liber. Autorităţile blăjene au în plan demararea unui proiect de valorificare a potenţialului turistic, cultural şi istoric al Câmpiei Libertăţii, ce constă în organizarea de festivaluri, evenimente, concerte, care să le completeze pe cele existente în prezent, purtându-se deja discuţii în acest sens. În plus, Câmpia Libertăţii va fi şi un loc de relaxare, pentru iubitorii de linişte şi plimbări în aer liber.
„Acest obiectiv de investiţii merită făcut, mai ales că şi Blajul, cu Câmpia Libertăţii şi Piaţa 1848, va fi cuprins în marele proiect derulat de Consiliul Judeţean Alba şi de Primăria Alba Iulia privind aniversarea, pe 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Ştim cu toţii că în 1918 la Blaj a funcţionat Consiliul Naţional Român, iar Câmpia Libertăţii a găzduit Marea Adunare de la 1848, care a pus bazele formării statului naţional român. Popunerea a venit chiar de la Consiliul Judeţean Alba şi de la Primăria Alba Iulia, ca şi Blajul să fie prins în acest proiect destul de important, atât din punct de vedere al reabilitării infrastructurii culturale şi istorice, cât şi din punct de vedere al evenimentelor”, declara primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, la începutul lucrărilor.
foto, sursă: Nicu Goga, radioblaj.caritas-blaj.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News