Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: O firmă din Alba, înființată anul trecut, vrea să exploateze halda fostei mine de aur de la Haneș – Almașu Mare

Publicat

O firmă din Alba vrea să exploateze rocile din halda fostei mine de aur de la Haneș – comuna Almașu Mare. Recent, societatea a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu. 

Potrivit memoriului tehnic, cantitatea de roci andezitice ce urmează să fie excavată pentru sortare este estimată la circa 250.000 – 300.000 de metri cubi.

După finalizarea proiectului, terenul urmează să fie ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil, se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea rocilor andezitice din halda Haneș, ecologizarea terenurilor, recuperarea și recondiționare materii prime și materiale, localitatea Alamașu Mare”.

Firma, înființată anul trecut

Potrivit memoriului de prezentare, beneficiarul – Explore Eco Mining SRL, o firmă cu sediul social în localitatea Almașu Mare și înregistrată la Registrul Comerțului în anul 2020, intenționează desfășurarea activităților de exploatare a rocilor din halda Haneș, respectiv ecologizarea și recuperarea de materii prime.

Conform informațiilor furnizate de beneficiar, suprafața totală a amplasamentului este de 39.767 mp.

Potrivit Termene.ro, în firmă este asociat și un jurnalist local din Alba, Radu Ciobotea, alături de Ofelia Crișan.

 

Radu Ciobotea mai este asociat într-o altă firmă din domeniul minier, Gold Green Exploration, împreună cu Thomas Michael Maier (cetățean german) și cu Virgil Marian Rus.

Perimetrul de exploatare temporară „Halda Haneș”, de care este interesată firma, este de 23.000 mp, iar halda propriu-zisă ocupă o suprafață de cca. 4.500 mp.

Adâncimea de exploatare este cota terenului natural (a versantului stâng al văii Almașului) pe care au fost depozitate rocile andezitice rezultate din lucrările miniere din zăcământul Haneș.

Aceste cote variază între +687,66 m pe secțiunea din extremitatea nordică și +674,07 m pe secțiunea din extremitatea sudică a haldei.

Metoda de exploatare utilizată este exploatarea cu felii orizontale până la cota naturală a terenului, prin încărcarea rocilor andezitice cu excavatorul în basculante și transportarea la locurile de punere în operă (stație de sortare), respectiv refacerea și consolidarea drumurilor.

Cantitatea de roci andezitice (produs rezidual minier) depozitate în haldă au fost evaluată, prin metoda secțiunilor transversale, la circa 300.000 mc (750.000 t).

Potrivit documentului citat, exploatarea se va face din aval spre amonte, pe firul văii Almașului și pe taluzul de pe malul stâng al pârâului.

Se va avea în vedere curățirea albiei pârâului Almașului și a taluzului de pe malul stâng, de rocile andezitice depozitate.

Încărcarea materialului haldat se va face fără a deranja unghiul de taluz al malului stâng și fără modificarea adâncimii, traseului și pantei pârâului Almașului.

Taluzul de pe malul stâng al pârâului Almașului va fi curățat de blocurile de andezite, fără a se modifica unghiurile versantului văii, existente înainte de formarea haldei.

Pentru exploatarea rocilor andezitice din perimetrul „halda Haneș” nu sunt necesare lucrări de deschidere și pregătire.

Suprafața haldei nu este acoperită cu sol vegetal, iar accesul este asigurat prin drumul de exploatare, paralel cu valea Almașului, care pleacă din centrul localității Almașu Mare și ajunge la zona galeriilor care deschid zăcământul Haneș.

Clădirile existente nu vor fi dezafectate, iar una dintre acestea va fi amenajată pentru birou, magazii și vestiare pentru personalul angajat.

Imediat ce vor fi finalizate lucrările de extracție a materialului depus în haldă, până la nivelul cotelor inițiale ale taluzului de pe malul stâng al văii Almașului, vor fi pregătite lucrările de refacere a mediului, care constau din creșterea stabilității taluzurilor, refacerea stratului de sol vegetal și plantarea cu specii de arbori și arbuști din flora spontană locală.

Lucrările de exploatare, încărcare și transport pentru valorificarea produsului minier rezidual depozitat în halda Haneș nu vor produce deșeuri, care să necesite programe speciale pentru gestionarea acestora. Concentratul fin decantat va fi comercializat.

Valoarea investiției propuse va fi de aproximativ 250.000 de euro.

Perioada de implementare propusă a proiectului analizat este de aproximativ 5 ani. Se preconizează finalizarea proiectului în anul 2026.

Beneficiarul proiectului estimează că va excava pentru sortare o cantitate de aproximativ 250.000 – 300.000 mc de material din haldă.

Capacitatea maximă de procesare a stației de sortare este de 100 to/zi.

Fluxul tehnologic presupune următoarele:

 • Excavarea materialului din haldă – materialul haldat va fi excavat cu ajutorul unui excavator și încărcat într-o autobasculantă.
 • Transportul materialului excavat se va face cu autobasculanta, urmând să fie descărcat în proximitatea stației de sortare;
 • Sortarea și spălarea materialului se va face cu ajutorul stației de sortare/spălare mobile.
 • În urma procesului de sortare/spălare vor rezulta agregate sortate cu granulometrii 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16; 16-25; 25-63; respectiv mai mari de 63 mm. Agregatele sortate se vor utiliza în scop propriu al proiectului.
 • Apa necesară sortării va fi prelevată din pârâul Haneș ce trece prin vecinătatea amplasamentului;
 • Apa utilizată pentru sortare va fi filtrată cu ajutorul unui covor filtrant ce va reține aluviunile grele;
 • Apa tehnologică va fi trecută printr-un bazin decantor (în care se va sedimenta debitul solid), iar dacă este necesar va fi amendată cu var în vederea corecției de pH;
 • După decantare apa tehnologică epurată va fi deversată în emisarul natural;
 • După procesarea întregului material din haldă, terenul va fi ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil. Se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc.

Despre Galeria Mina Haneș 

Halda Haneș este un depozit de rezidual minier construit din roci heterogene nesortate rezultate din lucrările miniere subterane desfășurate în Galeria Mina Haneș.

Galeria Haneș are o lungime de aproximativ 1.800 m și conține următoarele formațiuni geologice: 0-460 m conglomerate de Fata Baii; 460-560 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 560-970 m formațiune vulcano – sedimentară andezitică; 970-1.120 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 1.120 -1.440 m formațiuni marnoasa marina; 1.440 – 1.800 m conglomerate.

În Mina Haneș s-au desfășurat lucrări miniere pentru extragerea minereurilor complexe până în anul 2006 când prin hotărâre de guvern s-a decis închiderea definitivă a minei.

Proiectul propus de Explore Eco Mining SRL nu prevede desfășurarea de activități care să interacționeze cu Mina Haneș închisă.

Câte firme au licență de exploatare în Alba

Potrivit siteului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, mai multe firme din Alba şi Hunedoara deţin licenţe de exploatare a aurului aluvionar în Munţii Apuseni şi în zona de vărsare a râului Arieş în Mureş eliberate de agenție.

După închiderea exploatărilor miniere care scoteau aurul prin metodele clasice, afacerea aurului aluvionar a cunoscut o oarecare dezvoltare în ultimii ani.

În Alba, s-au acordat licențe în perimetrele Roșia Poieni, Sântimbru, Poiana Aiudului, Geomal, Roșia Montană, Baia de Arieș, Războieni și Ocna Mureș, pentru diferite substanțe: de la argilă comună până la sare, aur și argint.

Companiile și instituțiile care au licențe sunt: Cupru Min SA Abrud, 3 Fan Construct, Baumit Romania, Primăria comunei Livezile, ”Minvest” Deva, Roșia Montană Gold Corporation și Societatea Națională a Sării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

18 august: 269 de pacienți COVID-19, internați la ATI. Numărul cazurilor noi, anunțate la 24 de ore, în scădere

Publicat

Autoritățile sanitare transmit că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.485 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 2.015 mai puține față de ziua anterioară. 1.019 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.542 cu 159 mai puține față de ziua anterioară.

De asemenea, la ATI sunt internate 269 persoane, cu 5 mai puține față de ziua anterioară.

Din cei 269 pacienți internați la ATI, 235 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 462 fiind internați în secții, cu 10 mai puțini față de ziua anterioară și 5 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

24 de decese

În intervalul 17.08.2022 (10:00) – 18.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 24 decese (15 bărbați și 9 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 24 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 7 erau vaccinați.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 99 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 18 august

Publicat

Au fost înregistrate 99 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), joi, 18 august.

Comparativ, marți erau 33 de cazuri noi. În județ sunt, în total, 1.502 cazuri active (1.540 anterior).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 57.492 cazuri confirmate, 54.552 persoane vindecate, 1.301 decese.

În același interval au fost procesate 486.805 teste, din care 362.252 PCR și 124.553 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 390 testări: 93 PCR (70 la DSP și 23 la spitalul județean) și 297 teste rapide.

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

 • Alba Iulia – 27 cazuri (+11 cazuri reinfectare)
 • Aiud – 11 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Cugir – 9 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Sebeș – 5 cazuri
 • Blaj – 4 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Ocna Mureș – 4 cazuri
 • Câmpeni – 3 cazuri
 • Teiuș – 1 caz
 • Zlatna – 1 caz (+1 caz reinfectare)

Mediul rural

 • Ighiu – 3 cazuri
 • Unirea – 2 cazuri
 • Berghin – 1 caz
 • Ciugud – 1 caz
 • Cricău – 1 caz
 • Gârbova – 1 caz
 • Horea – 1 caz reinfectare
 • Jidvei – 1 caz (+1 caz reinfectare)
 • Livezile – 1 caz
 • Mirăslău – 1 caz
 • Noșlac – 1 caz
 • Ohaba – 1 caz
 • Roșia de Secaș – 1 caz
 • Șona – 1 caz
 • Stremț – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 4,03 (anterior 4,13).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL BLAJ 7.61 157
MUNICIPIUL ALBA IULIA 7.12 547
MUNICIPIUL AIUD 4.99 125
ORAŞ CUGIR 4.46 113
ORAŞ TEIUŞ 3.92 28
ORAŞ OCNA MUREŞ 3.04 42
MUNICIPIUL SEBEŞ 3.01 99
ORAŞ ZLATNA 2.7 21
ORAŞ CÂMPENI 2.67 19
ORAŞ ABRUD 2.52 13
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.07 4
Rural    
VALEA LUNGĂ 7.71 24
ŞONA 6.19 27
RÂMEŢ 6.01 3
CRĂCIUNELU DE JOS 5.62 12
CRICĂU 5.62 11
ÎNTREGALDE 5.47 3
RIMETEA 5.11 5
BUCERDEA GRÂNOASĂ 4.42 10
MIHALŢ 4.33 14
CUT 3.97 5
ARIEŞENI 3.92 6
ROŞIA MONTANĂ 3.73 10
OHABA 3.43 2
ALMAŞU MARE 3.37 4
CIUGUD 3.01 10
SÂNTIMBRU 2.98 9
VINŢU DE JOS 2.72 15
DAIA ROMÂNĂ 2.56 8
IGHIU 2.39 17
RĂDEŞTI 2.38 3
ŞPRING 2.36 6
BLANDIANA 2.27 2
NOŞLAC 2.21 4
SĂLCIUA 2.2 3
HOREA 2.11 4
GALDA DE JOS 2.04 9
OCOLIŞ 2.03 1
FĂRĂU 2.01 3
SĂSCIORI 2.01 13
DOŞTAT 1.98 2
LUNCA MUREŞULUI 1.97 5
CETATEA DE BALTĂ 1.96 6
SÂNCEL 1.93 5
CENADE 1.9 2
ROŞIA DE SECAŞ 1.9 3
JIDVEI 1.89 10
HOPÂRTA 1.75 2
LIVEZILE 1.74 2
ŞIBOT 1.72 4
UNIREA 1.66 8
LOPADEA NOUĂ 1.61 4
CÂLNIC 1.55 3
METEŞ 1.47 4
BUCIUM 1.46 2
LUPŞA 1.42 4
PIANU 1.4 5
POŞAGA 1.13 1
BERGHIN 1.06 2
MIRĂSLĂU 1.02 2
CIURULEASA 0.89 1
SĂLIŞTEA 0.85 2
STREMŢ 0.83 2
VADU MOŢILOR 0.79 1
AVRAM IANCU 0.71 1
ŞUGAG 0.7 2
BISTRA 0.67 3
VIDRA 0.67 1
CERGĂU 0.62 1
SOHODOL 0.61 1
ALBAC 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
GÂRBOVA 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
MOGOŞ 0 0
POIANA VADULUI 0 0
PONOR 0 0
SCĂRIŞOARA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua în ALBA: Șase candidați eliminați din examen, la proba la alegere. Prezență de 80%

Publicat

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua: peste 280 de candidați din Alba au susținut proba la alegere în funcție de profil și specializare. Șase dintre aceștia au fost eliminați din examen.

Potrivit datelor comunicate de inspector școlar general adjunct IȘJ Alba, Dan Cherecheș, la a treia probă scrisă – cea la alegere în funcție de profil și specializare – au fost 360 candidați înscriși, 288 prezenți, iar șase au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Cei mai mulți dintre candidați au susținut proba la Biologie, Anatomie, Geografie sau Logică.

Cazurile de candidați eliminați de la proba la alegere au fost înregistrate la centrul de examen Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud (4), respectiv Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia (2).

Miercuri, 17 august, la proba obligatorie a profilului au fost prezenți 225 de candidați (din 288 înscriși), 58 au absentat și șase candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă. Aceștia au fost de la centrul de examen Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.

Marți, la proba de Română, au fost 339 de candidați înscriși, 284 prezenți (249 la profil real și 35 la profil umanist), 52 absenți și șapte au fost eliminați din examen. Dintre candidații eliminați, șase au fost la centrul de examen de la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, iar unul de la centrul din Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Candidații prinși copiind sau cu telefoane /căști sau alte gadget-uri asupra lor, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, potrivit metodologiei. Aceștua nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Reguli la examen

La examen, se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise.

Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice care vizează organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

Apoi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile şi menţiunea că au luat cunoştinţă de faptul că nerespectarea regulilor menţionate are drept consecinţă măsurile menţionate.

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea august-septembrie

 • 18-25 iulie: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 17 august: Proba obligatorie a profilului – prova E.c) – proba scrisă
 • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 19 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
 • 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal
 • 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, prins la volan cu permisul suspendat. Unde l-au oprit polițiștii rutieri

Publicat

Un tânăr din Cugir s-a ales cu dosar penal după ce a condus un autoturism, în timp ce avea permisul suspendat. A fost oprit de polițiști, pe o stradă din Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 17 august, în jurul orei 17.40, poliţiştii rutieri din Sebeș au depistat un tânăr de 28 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din Sebeș, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax