Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: O firmă din Alba, înființată anul trecut, vrea să exploateze halda fostei mine de aur de la Haneș – Almașu Mare


Publicat

O firmă din Alba vrea să exploateze rocile din halda fostei mine de aur de la Haneș – comuna Almașu Mare. Recent, societatea a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu. 

Potrivit memoriului tehnic, cantitatea de roci andezitice ce urmează să fie excavată pentru sortare este estimată la circa 250.000 – 300.000 de metri cubi.

După finalizarea proiectului, terenul urmează să fie ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil, se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea rocilor andezitice din halda Haneș, ecologizarea terenurilor, recuperarea și recondiționare materii prime și materiale, localitatea Alamașu Mare”.

Firma, înființată anul trecut

Potrivit memoriului de prezentare, beneficiarul – Explore Eco Mining SRL, o firmă cu sediul social în localitatea Almașu Mare și înregistrată la Registrul Comerțului în anul 2020, intenționează desfășurarea activităților de exploatare a rocilor din halda Haneș, respectiv ecologizarea și recuperarea de materii prime.

Conform informațiilor furnizate de beneficiar, suprafața totală a amplasamentului este de 39.767 mp.

Potrivit Termene.ro, în firmă este asociat și un jurnalist local din Alba, Radu Ciobotea, alături de Ofelia Crișan.

 

Radu Ciobotea mai este asociat într-o altă firmă din domeniul minier, Gold Green Exploration, împreună cu Thomas Michael Maier (cetățean german) și cu Virgil Marian Rus.

Perimetrul de exploatare temporară „Halda Haneș”, de care este interesată firma, este de 23.000 mp, iar halda propriu-zisă ocupă o suprafață de cca. 4.500 mp.

Adâncimea de exploatare este cota terenului natural (a versantului stâng al văii Almașului) pe care au fost depozitate rocile andezitice rezultate din lucrările miniere din zăcământul Haneș.

Aceste cote variază între +687,66 m pe secțiunea din extremitatea nordică și +674,07 m pe secțiunea din extremitatea sudică a haldei.

Metoda de exploatare utilizată este exploatarea cu felii orizontale până la cota naturală a terenului, prin încărcarea rocilor andezitice cu excavatorul în basculante și transportarea la locurile de punere în operă (stație de sortare), respectiv refacerea și consolidarea drumurilor.

Cantitatea de roci andezitice (produs rezidual minier) depozitate în haldă au fost evaluată, prin metoda secțiunilor transversale, la circa 300.000 mc (750.000 t).

Potrivit documentului citat, exploatarea se va face din aval spre amonte, pe firul văii Almașului și pe taluzul de pe malul stâng al pârâului.

Se va avea în vedere curățirea albiei pârâului Almașului și a taluzului de pe malul stâng, de rocile andezitice depozitate.

Încărcarea materialului haldat se va face fără a deranja unghiul de taluz al malului stâng și fără modificarea adâncimii, traseului și pantei pârâului Almașului.

Taluzul de pe malul stâng al pârâului Almașului va fi curățat de blocurile de andezite, fără a se modifica unghiurile versantului văii, existente înainte de formarea haldei.

Pentru exploatarea rocilor andezitice din perimetrul „halda Haneș” nu sunt necesare lucrări de deschidere și pregătire.

Suprafața haldei nu este acoperită cu sol vegetal, iar accesul este asigurat prin drumul de exploatare, paralel cu valea Almașului, care pleacă din centrul localității Almașu Mare și ajunge la zona galeriilor care deschid zăcământul Haneș.

Clădirile existente nu vor fi dezafectate, iar una dintre acestea va fi amenajată pentru birou, magazii și vestiare pentru personalul angajat.

Imediat ce vor fi finalizate lucrările de extracție a materialului depus în haldă, până la nivelul cotelor inițiale ale taluzului de pe malul stâng al văii Almașului, vor fi pregătite lucrările de refacere a mediului, care constau din creșterea stabilității taluzurilor, refacerea stratului de sol vegetal și plantarea cu specii de arbori și arbuști din flora spontană locală.

Lucrările de exploatare, încărcare și transport pentru valorificarea produsului minier rezidual depozitat în halda Haneș nu vor produce deșeuri, care să necesite programe speciale pentru gestionarea acestora. Concentratul fin decantat va fi comercializat.

Valoarea investiției propuse va fi de aproximativ 250.000 de euro.

Perioada de implementare propusă a proiectului analizat este de aproximativ 5 ani. Se preconizează finalizarea proiectului în anul 2026.

Beneficiarul proiectului estimează că va excava pentru sortare o cantitate de aproximativ 250.000 – 300.000 mc de material din haldă.

Capacitatea maximă de procesare a stației de sortare este de 100 to/zi.

Fluxul tehnologic presupune următoarele:

  • Excavarea materialului din haldă – materialul haldat va fi excavat cu ajutorul unui excavator și încărcat într-o autobasculantă.
  • Transportul materialului excavat se va face cu autobasculanta, urmând să fie descărcat în proximitatea stației de sortare;
  • Sortarea și spălarea materialului se va face cu ajutorul stației de sortare/spălare mobile.
  • În urma procesului de sortare/spălare vor rezulta agregate sortate cu granulometrii 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16; 16-25; 25-63; respectiv mai mari de 63 mm. Agregatele sortate se vor utiliza în scop propriu al proiectului.
  • Apa necesară sortării va fi prelevată din pârâul Haneș ce trece prin vecinătatea amplasamentului;
  • Apa utilizată pentru sortare va fi filtrată cu ajutorul unui covor filtrant ce va reține aluviunile grele;
  • Apa tehnologică va fi trecută printr-un bazin decantor (în care se va sedimenta debitul solid), iar dacă este necesar va fi amendată cu var în vederea corecției de pH;
  • După decantare apa tehnologică epurată va fi deversată în emisarul natural;
  • După procesarea întregului material din haldă, terenul va fi ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil. Se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc.

Despre Galeria Mina Haneș 

Halda Haneș este un depozit de rezidual minier construit din roci heterogene nesortate rezultate din lucrările miniere subterane desfășurate în Galeria Mina Haneș.

Galeria Haneș are o lungime de aproximativ 1.800 m și conține următoarele formațiuni geologice: 0-460 m conglomerate de Fata Baii; 460-560 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 560-970 m formațiune vulcano – sedimentară andezitică; 970-1.120 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 1.120 -1.440 m formațiuni marnoasa marina; 1.440 – 1.800 m conglomerate.

În Mina Haneș s-au desfășurat lucrări miniere pentru extragerea minereurilor complexe până în anul 2006 când prin hotărâre de guvern s-a decis închiderea definitivă a minei.

Proiectul propus de Explore Eco Mining SRL nu prevede desfășurarea de activități care să interacționeze cu Mina Haneș închisă.

Câte firme au licență de exploatare în Alba

Potrivit siteului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, mai multe firme din Alba şi Hunedoara deţin licenţe de exploatare a aurului aluvionar în Munţii Apuseni şi în zona de vărsare a râului Arieş în Mureş eliberate de agenție.

După închiderea exploatărilor miniere care scoteau aurul prin metodele clasice, afacerea aurului aluvionar a cunoscut o oarecare dezvoltare în ultimii ani.

În Alba, s-au acordat licențe în perimetrele Roșia Poieni, Sântimbru, Poiana Aiudului, Geomal, Roșia Montană, Baia de Arieș, Războieni și Ocna Mureș, pentru diferite substanțe: de la argilă comună până la sare, aur și argint.

Companiile și instituțiile care au licențe sunt: Cupru Min SA Abrud, 3 Fan Construct, Baumit Romania, Primăria comunei Livezile, ”Minvest” Deva, Roșia Montană Gold Corporation și Societatea Națională a Sării.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Polițist din Alba, condamnat după ce a falsificat semnătura unui martor, într-un dosar de droguri. Ce pedeapsă a primit

Publicat

Un polițist din Blaj a fost condamnat de instanța de judecată pentru fals intelectual, după ce a falsificat semnătura unui martor, pe un proces verbal într-un dosar de consum de droguri. 

Fapta pentru care Dumitru M., agent de poliție al Poliției Municipiului Blaj, a fost condamnat s-a petrecut la jumătatea anului 2019, însă o condamnare în instanță a venit abia pe 9 iulie 2021.

De asemenea, în urma condamnării în instanță, motivarea magistraților a fost făcută public, motivare în care este detaliat cum polițistul din Blaj a falsificat semnătura martorului.

Mai mult de atât, după o expertiză criminalistică realizată în data de 9 martie 2020, de către IPJ Alba, în care s-a constatat că nu se poate stabili dacă semnătura de pe procesul verbal a fost făcută de către martorul în cauză, s-a dispus o soluție de renunțare la urmărirea penală față de polițist.

Însă, în data de 1 septembrie 2020, magistrații din Blaj au desființat soluția de renunțare la urmărirea penală și au dispus trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmării penale.

După o altă expertiză realizată la Cluj s-a stabilit că semnătura de pe procesul verbal nu a fost realizată de martorul din cauză.

Atunci, în urma expertizei din Cluj s-a pus în mișcare acțiunea penală față de polițist.

În cele din urmă polițistul a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Ce s-a întâmplat

”În drept, fapta inculpatului Dumitru M., care la data de 30.06.2019, în calitate de agent de poliție, a consemnat în mod neadevărat în procesul verbal de constatare a infracțiunii împrejurarea că martorul (…)., inițial martor asistent în cauză a fost prezent la data de 30.06.2019 la sediul Poliției municipiului Blaj, cu ocazia constatării de către organele de cercetare penală din cadrul acestei instituții a infracțiunii ce a făcut obiectul dos.nr.48/D/2019 ( o infracțiune de trafic de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept privind pe (…)),contrafăcând totodată semnătura acestuia, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual, prev. de art.321 alin.1 Cod penal”, se arată în motivarea instanței din Blaj.

Mai exact, în procesul verbal polițistul a scris că martorul în cauză a fost prezent la sediul poliției din Blaj și a falsificat semnătura pe document a bărbatului ce avea calitatea de martor.

Ce pedeapsă a primit

În urma acordului de recunoaștere încheiat între polițist și procuror, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe acesta, pentru infracțiunea de fals intelectual, la pedeapsa de 8 luni de închisoare cu amânare.

De asemenea a mai fost obligat la plata a 1300 de lei cu titlul cheltuieli judiciare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Vințu de Jos, REȚINUT de polițiști după ce l-ar fi amenințat cu acte de violență pe un consătean

Publicat

Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au reţinut un bărbat, care este cercetat pentru ameninţare și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Ar fi provocat un scandal și l-ar fi ameninţat, cu acte de violenţă, pe un consătean, în timp ce se afla pe o stradă, din comună.

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 iulie 2021, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de un bărbat de 34 de ani, din comuna Vinţu de Jos, care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ameninţare și tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În sarcina acestuia sa reținut faptul că, la data de 25 iulie 2021, în jurul orei 21.00, în timp ce se afla pe o stradă din comuna Vinţu de Jos, ar fi provocat scandal şi l-ar fi ameninţat, cu acte de violenţă, pe un bărbat, de 66 de ani, din comună, tulburând ordinea și liniștea publică.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 84 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. Două decese noi, 38 pacienți la ATI. Situația din 26 iulie

Publicat

Au fost înregistrate 84 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise luni, 26 iulie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt două decese noi, iar de 38 pacienți sunt internați la ATI.

Citește și ALBA: Niciun caz COVID nou, în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 26 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.082.376 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.291 depacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 84 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 34.270 depersoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 25.07.2021 (10:00) – 26.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 2 decese (1 bărbat și 1 femeie), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județul Constanța și Municipiul București.

Dintre acestea, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 60-69 ani și unul la categoria de vârstă 70-70 ani.

Ambele decese sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 316. Dintre acestea, 38 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrat 8.627.966 de teste RT-PCR și 1.765.016 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.087 de teste RT-PCR (1.678 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.409 la cerere) și 7.289 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 80 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 26 iulie a.c.

Pe teritoriul României, 704 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 464 depersoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.769 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 43 depersoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 196 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 25 iulie, 463 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 73.250 de lei”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Ilfov – 45220 – 11 – 0,10

Mun. București – 183971 – 25 – 0,07

Cluj – 57688 – 2 – 0,06

Satu Mare – 13049 – 3 – 0,06

Teleorman – 13737 – 0 – 0,05

Timiș – 54427 – 9 – 0,05

Arad – 23697 – 0 – 0,04

Bistrița – Năsăud – 11899 – 0 – 0,04

Constanța – 43014 – 10 – 0,04

Hunedoara – 22904 – 2 – 0,04

Iași – 42514 – 6 – 0,04

Bacău – 26120 –  – 1** – 0,03

Dolj – 26731 – 1 – 0,03

Maramureș – 20443 – 1 – 0,03

Prahova – 35499 – 1 – 0,03

Sibiu – 26526 – 0 – 0,03

Alba – 21285 – 1 – 0,02 (zero cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Argeș – 27488 – 0 – 0,02

Botoșani – 14203 –  – 1** – 0,02

Buzău – 12598 – 0 – 0,02

Călărași – 10071 – 2 – 0,02

Giurgiu – 11036 – 1 – 0,02

Harghita – 8295 – 0 – 0,02

Olt – 14637 – 2 – 0,02

Suceava – 24245 – 2 – 0,02

Tulcea – 8448 – 1 – 0,02

Vaslui – 16008 – 0 – 0,02

Vâlcea – 16455 – 0 – 0,02

Bihor – 29293 – 2 – 0,01

Brașov – 43698 – 2 – 0,01

Brăila – 13303 – 0 – 0,01

Caraș – Severin – 11495 – 0 – 0,01

Dâmbovița – 22518 – 1 – 0,01

Galați – 27678 – 2 – 0,01

Gorj – 9222 – 1 – 0,01

Ialomița – 10802 – 0 – 0,01

Mureș – 23992 – 1 – 0,01

Neamț – 19001 – 2 – 0,01

Sălaj – 10955 – 0 – 0,01

Vrancea – 10697 –  – 1** – 0,01

Covasna – 8559 – 0 – 0

Mehedinți – 8342 – 1 – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, vine în județul Alba pentru a vizita localitățile afectate de inundații

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, va ajunge marți, 27 iulie, în județul Alba pentru a vizita localitățile afectate de inundații. 

În prima parte a zilei, la sediul Prefecturii județului Alba, Barna Tánczos va avea o întâlnire cu autoritățile locale dar și județene care s-au confruntat direct cu problemele produse de inundații.

După întâlnirea din Alba Iulia, ministrul Tánczos va pleca pe teren, în localitățile afectate de inundații.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate