Economie
FOTO: O firmă din Alba, înființată anul trecut, vrea să exploateze halda fostei mine de aur de la Haneș – Almașu Mare
O firmă din Alba vrea să exploateze rocile din halda fostei mine de aur de la Haneș – comuna Almașu Mare. Recent, societatea a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu.
Potrivit memoriului tehnic, cantitatea de roci andezitice ce urmează să fie excavată pentru sortare este estimată la circa 250.000 – 300.000 de metri cubi.
După finalizarea proiectului, terenul urmează să fie ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil, se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc.
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea rocilor andezitice din halda Haneș, ecologizarea terenurilor, recuperarea și recondiționare materii prime și materiale, localitatea Alamașu Mare”.
Firma, înființată anul trecut
Potrivit memoriului de prezentare, beneficiarul – Explore Eco Mining SRL, o firmă cu sediul social în localitatea Almașu Mare și înregistrată la Registrul Comerțului în anul 2020, intenționează desfășurarea activităților de exploatare a rocilor din halda Haneș, respectiv ecologizarea și recuperarea de materii prime.
Conform informațiilor furnizate de beneficiar, suprafața totală a amplasamentului este de 39.767 mp.
Potrivit Termene.ro, în firmă este asociat și un jurnalist local din Alba, Radu Ciobotea, alături de Ofelia Crișan.
Radu Ciobotea mai este asociat într-o altă firmă din domeniul minier, Gold Green Exploration, împreună cu Thomas Michael Maier (cetățean german) și cu Virgil Marian Rus.
Perimetrul de exploatare temporară „Halda Haneș”, de care este interesată firma, este de 23.000 mp, iar halda propriu-zisă ocupă o suprafață de cca. 4.500 mp.
Adâncimea de exploatare este cota terenului natural (a versantului stâng al văii Almașului) pe care au fost depozitate rocile andezitice rezultate din lucrările miniere din zăcământul Haneș.
Aceste cote variază între +687,66 m pe secțiunea din extremitatea nordică și +674,07 m pe secțiunea din extremitatea sudică a haldei.
Metoda de exploatare utilizată este exploatarea cu felii orizontale până la cota naturală a terenului, prin încărcarea rocilor andezitice cu excavatorul în basculante și transportarea la locurile de punere în operă (stație de sortare), respectiv refacerea și consolidarea drumurilor.
Cantitatea de roci andezitice (produs rezidual minier) depozitate în haldă au fost evaluată, prin metoda secțiunilor transversale, la circa 300.000 mc (750.000 t).
Potrivit documentului citat, exploatarea se va face din aval spre amonte, pe firul văii Almașului și pe taluzul de pe malul stâng al pârâului.
Se va avea în vedere curățirea albiei pârâului Almașului și a taluzului de pe malul stâng, de rocile andezitice depozitate.
Încărcarea materialului haldat se va face fără a deranja unghiul de taluz al malului stâng și fără modificarea adâncimii, traseului și pantei pârâului Almașului.
Taluzul de pe malul stâng al pârâului Almașului va fi curățat de blocurile de andezite, fără a se modifica unghiurile versantului văii, existente înainte de formarea haldei.
Pentru exploatarea rocilor andezitice din perimetrul „halda Haneș” nu sunt necesare lucrări de deschidere și pregătire.
Suprafața haldei nu este acoperită cu sol vegetal, iar accesul este asigurat prin drumul de exploatare, paralel cu valea Almașului, care pleacă din centrul localității Almașu Mare și ajunge la zona galeriilor care deschid zăcământul Haneș.
Clădirile existente nu vor fi dezafectate, iar una dintre acestea va fi amenajată pentru birou, magazii și vestiare pentru personalul angajat.
Imediat ce vor fi finalizate lucrările de extracție a materialului depus în haldă, până la nivelul cotelor inițiale ale taluzului de pe malul stâng al văii Almașului, vor fi pregătite lucrările de refacere a mediului, care constau din creșterea stabilității taluzurilor, refacerea stratului de sol vegetal și plantarea cu specii de arbori și arbuști din flora spontană locală.
Lucrările de exploatare, încărcare și transport pentru valorificarea produsului minier rezidual depozitat în halda Haneș nu vor produce deșeuri, care să necesite programe speciale pentru gestionarea acestora. Concentratul fin decantat va fi comercializat.
Valoarea investiției propuse va fi de aproximativ 250.000 de euro.
Perioada de implementare propusă a proiectului analizat este de aproximativ 5 ani. Se preconizează finalizarea proiectului în anul 2026.
Beneficiarul proiectului estimează că va excava pentru sortare o cantitate de aproximativ 250.000 – 300.000 mc de material din haldă.
Capacitatea maximă de procesare a stației de sortare este de 100 to/zi.
Fluxul tehnologic presupune următoarele:
- Excavarea materialului din haldă – materialul haldat va fi excavat cu ajutorul unui excavator și încărcat într-o autobasculantă.
- Transportul materialului excavat se va face cu autobasculanta, urmând să fie descărcat în proximitatea stației de sortare;
- Sortarea și spălarea materialului se va face cu ajutorul stației de sortare/spălare mobile.
- În urma procesului de sortare/spălare vor rezulta agregate sortate cu granulometrii 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16; 16-25; 25-63; respectiv mai mari de 63 mm. Agregatele sortate se vor utiliza în scop propriu al proiectului.
- Apa necesară sortării va fi prelevată din pârâul Haneș ce trece prin vecinătatea amplasamentului;
- Apa utilizată pentru sortare va fi filtrată cu ajutorul unui covor filtrant ce va reține aluviunile grele;
- Apa tehnologică va fi trecută printr-un bazin decantor (în care se va sedimenta debitul solid), iar dacă este necesar va fi amendată cu var în vederea corecției de pH;
- După decantare apa tehnologică epurată va fi deversată în emisarul natural;
- După procesarea întregului material din haldă, terenul va fi ecologizat, suprafețele rezultate vor fi acoperite cu sol fertil. Se va înierba, respectiv se vor planta specii locale de arbuști, puieți etc.
Despre Galeria Mina Haneș
Halda Haneș este un depozit de rezidual minier construit din roci heterogene nesortate rezultate din lucrările miniere subterane desfășurate în Galeria Mina Haneș.
Galeria Haneș are o lungime de aproximativ 1.800 m și conține următoarele formațiuni geologice: 0-460 m conglomerate de Fata Baii; 460-560 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 560-970 m formațiune vulcano – sedimentară andezitică; 970-1.120 m andezite, respectiv andezite cuartifere cu hornblenda cu sau fără biotit; 1.120 -1.440 m formațiuni marnoasa marina; 1.440 – 1.800 m conglomerate.
În Mina Haneș s-au desfășurat lucrări miniere pentru extragerea minereurilor complexe până în anul 2006 când prin hotărâre de guvern s-a decis închiderea definitivă a minei.
Proiectul propus de Explore Eco Mining SRL nu prevede desfășurarea de activități care să interacționeze cu Mina Haneș închisă.
Câte firme au licență de exploatare în Alba
Potrivit siteului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, mai multe firme din Alba şi Hunedoara deţin licenţe de exploatare a aurului aluvionar în Munţii Apuseni şi în zona de vărsare a râului Arieş în Mureş eliberate de agenție.
După închiderea exploatărilor miniere care scoteau aurul prin metodele clasice, afacerea aurului aluvionar a cunoscut o oarecare dezvoltare în ultimii ani.
În Alba, s-au acordat licențe în perimetrele Roșia Poieni, Sântimbru, Poiana Aiudului, Geomal, Roșia Montană, Baia de Arieș, Războieni și Ocna Mureș, pentru diferite substanțe: de la argilă comună până la sare, aur și argint.
Companiile și instituțiile care au licențe sunt: Cupru Min SA Abrud, 3 Fan Construct, Baumit Romania, Primăria comunei Livezile, ”Minvest” Deva, Roșia Montană Gold Corporation și Societatea Națională a Sării.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News