Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Parcul Dendrologic din Valea Popii, în mijlocul unei toamne târzii. Un loc de o frumusețe dincolo de cuvinte

Publicat

Aflat încă în proces de execuție, Parcul Dendrologic din zona Mamut promite să devină o zonă de o frumusețe dincolo de cuvinte care, pe lângă latura strict funcțională, va oferi vizitatorilor un peisaj de poveste. Surprins în mijlocul unei toamne târzii, parcul păstrează din fascinația sălbatică a naturii, un loc unde mâna tehnologizată a omului a intervenit doar atât cât să îi creioneze caracteristicile. 

În aproximativ 8 luni, Alba Iulia va avea primul parc dendrologic din județ, amenajat pe Valea Popii, în suprafață de 1,6 hectare. Termenul de finalizare al lucrărilor este iulie 2013, iar investițiile realizate aici se află deja într-un stadiu avansat. Parcul Dendrologic este un proiect în valoare de 2,66 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene, iar, odată deschis, va oferi albaiulienilor, dar și turiștilor o adevărată zonă de agrement, prevăzută cu piste de biciclete, alei pietonale și spații de joacă. Totul, într-un peisaj unicat oferit de cele peste 1.000 de specii de plante și arbori prezente aici.

Așa cum spuneam, lucrările la unul dintre cele mai importante obiective de investiții derulate de administrația locală încep să prindă contur. În prezent, se intervine pentru pregătirea terenului pe care vor fi amenajați cei 5 km de pistă de bicicletă, iar aproximativ un kilometru de drum a fost deja nivelat. În ceea ce privește zona de agrement în care va fi amenajată o clădire administrativă de circa 500 de metri pătrați, și aici lucrările se află în derulare și se intervine la partea de fundație a clădirii. Imobilul va găzdui o sală de mese, vestiar, băi, dar și alte spații destinate bunurilor și serviciilor.

Parcul dendrologic, ce va găzdui peste 1.000 de specii de plante și arbori, aclimatizate natural, este de asemenea finalizat, în proporție de 90%.

Amenajarea Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”- Valea Popii, în suprafaţă de 1,6 hectare era prevăzută să se realizeze  în decursul a doi ani, aici fiind amenajată o zonă de agrement și una destinată turismului. Proiectul are drept scop crearea alternativelor pentru turiști. În cadrul parcului vor exista alei, bănci, puncte de informare, fântână arteziană și puncte de belvedere, amplasate în locuri de unde se poate observa peisajul înconjurător.

Principalele activităţi incluse în prestaţia turistică sunt serviciile de cazare şi masă, servicii de transport şi închiriere biciclete, cele vizând producerea şi vânzarea de bunuri pentru turişti, servicii de divertisment şi servicii de organizare a turismului. Pista amenajată pentru biciclete va fi în lungime totală de 5.441  metri, cu două sensuri de mers. Aleile pietonale presupun aceeaşi suprafaţă, vor fi late de 2 metri şi vor cuprinde zone de odihnă (131), din care unele acoperite cu copertine (65). Vor fi amenajate patru spaţii de joacă pentru copii, plasate în zona căilor de acces în complex. Spaţiul pentru vânzarea de bunuri pentru turişti va fi organizat sub formă de pavilion, iar Parcul va fi deservit de o zonă amenajată de parcări de 1.500 de metri.

Proiectul mai contribuie și la refacerea formei de muncă, prin angajarea temporară a 30 de persoane și crearea a 9 locuri de muncă permanente.

Valoarea inclusă în proiect este de 2, 66 milioane euro (11.398.022,80 lei), contribuţia nerambursabilă fiind de 3.920.074,50 lei, iar cea proprie de 5.290.785,50 lei, din care TVA reprezintă 2.187.162 lei.

Reamintim că proiectul a fost aprobat în Consiliul Local, la sfârşitul luni martie, când municipalitatea s-a angajat să asigure necesarul sumelor pentru acoperirea contribuţiei din fonduri structurale, respectiv 3.920.074 lei , echivalentul a 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Costurile de întreţinere anuală a Parcului sunt de 62.415 lei şi vor fi suportate tot de Primăria Alba Iulia.

Vă invităm să vizionați o galerie foto realizată în Parcul Dendrologic de pe Valea Popii, de fotograful Romulus Oprișcan:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Popa

    marți, 13.11.2012 at 12:25

    este super parcul la final, dar pe drumul inspre V.Popii sunt foarte multi caini deslegati si sunt foarte agresivii, sa le fie pusi in vedere locuitorilor din zona sa-si lege cainii in curtea lor proprietate privata si sa nu-i mai lase deslegati pe mijlocul drumului.Sper sa fie cu inteles acest mesaj.

  2. sandy

    marți, 13.11.2012 at 13:15

    Dar drumurile de acces????? A fost cineva acolo sa vada drumurile? Degeaba fac piste de biciclete daca pana acolo trebuie omul sa-si duca bicicleta in spinare. Degeaba fac locuri de joaca pentru copii daca pana sa ajunga acolo se afunda in noroi. Pe unul din drumurile de acces e necesar 4×4, nici macar nu e pietruit drumul, numai pamant care la o ploaie…..va imaginati cum este.

  3. grigore

    marți, 13.11.2012 at 13:29

    accesul pe unde se va face?

    • Dorina Borcau

      marți, 13.11.2012 at 19:13

      O sa fie mai multe intrari. Una dintre ele va fi pe Strada Valea Popii (cea care te duce la manastirea de lemn Valea Popii).

  4. sorin

    miercuri, 14.11.2012 at 07:58

    suprafata de 1.6 hectare( 16000mp) nu este cam mica?sau este o greseala de redactare?

    • co

      vineri, 16.11.2012 at 09:25

      ba da, e vorba de 16 hectare

  5. Claudiu

    miercuri, 14.11.2012 at 10:15

    da frumos, ma bucur cand vad ca,se fac si lucruri frumoase in Alba .

  6. LICA

    miercuri, 14.11.2012 at 10:31

    2,6 MIL EURO PT UN PARC CAT 3 TERENURI DE FOTBAL, 1000 DE SPECII !!!

  7. MARIA

    vineri, 16.11.2012 at 14:13

    Felicitari domnului primar MIRCEA HAVA care numai lucruri frumoase a facut pentru oras (ex strazi super) si totodata felicitari domnului PATRINJAN care este tata parcului ,cu ajutorul dinsului s-a facut aceasta mare lucrare .Numai cuvinte de bine pentru asemenea oameni.

  8. VELEA

    luni, 19.11.2012 at 09:48

    VELEA
    Ma bucur ca pasiunea, competenta si munca D-lui Ing .PATRINJAN au gasit rezonanta cuvenita si a primit sprijin pentru aceasta realizare deosebita.
    Dinamica si amploarea ,evidente pentru cei care revin in aceasta oaza de frumos,sunt de admirat,incat te face sa te abtii la unele sugestii ,chiar daca esti in tema cu Dumbrava Sibiului ,Parcul Brukenthal Avrig sau Schonbrunn din Viena.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate