Connect with us
Publicitate

AIUD

FOTO: Pe jos, din Aiud în Tibet. Călătorie inedită de 7.000 de kilometri, începută de un ardelean. Când va ajunge la destinație

Publicat

Zoltán Pengő, un ardelean originar din Oradea, a pornit duminică dimineața într-o călătorie inedită, de 7.000 de kilometri, pe jos, din Aiud până în Tibet. Acesta vrea să reproducă drumul început acum două secole de omul de știință Kőrösi Csoma Sándor, care a pornit din același loc, mânat de dorința de a descoperi ținutul de origine al ungurilor, ajungând în Ladakh din India, numit și Micul Tibet, unde a efectuat studii îndelungate și a început să scrie primul dicționar tibetan-englez din lume.  

Potrivit planurilor sale, Pengő va ajunge la Zangla – în Ladakh, în luna mai 2020. Bagajul 

„Pornesc în aventura vieții mele, o călătorie de aproximativ 9 luni, din România până-n ținutul Ladakh al Indiei, cunoscut și sub denumirea de Tibetul Mic. Voi porni pe jos, din Aiud, călcând în urmele marelui om de știință ardelean, Kőrösi Csoma Sándor sau Alexander Csoma de Kőrös, cum este cunoscut de lumea științifică internațională. Născut în actualul județ Covasna, satul Chiuruș, și el a pornit din Aiud, în noiembrie 1819, adică în urmă cu 200 ani. Mânat de dorința romantică de a descoperi ținutul de origine al ungurilor, a ajuns în Ladakh, unde a efectuat studii îndelungate. Studiile sale s-au concretizat într-un dicționar tibetano-sanscrito-englez, o biografie a lui Buddha și o serie de tratate despre limba și cultura tibetană. Lumea științifică îl consideră fondatorul tibetologiei, iar buddhiștii îl venerează ca bodhisattva, adică o ființă sfântă, deoarece prin activitatea sa a făcut accesibilă lumii întregi cultura tibetană și în mod implicit învățăturile lui Buddha.

Kőrösi m-a fascinat încă de pe vremea copilăriei, când am citit o biografie de-a sa. Păcat că pe plaiurile sale natale este atât de puțin cunoscut. După cunoștințele mele, nu există nici o scriere în limba română accesibilă publicului larg. Poate o să-i scriu eu biografia în română. Dar înainte mai am de parcurs un drum de aproximativ 7000 km”, a scris, pe 30 august, Zoltán Pengő.

În dimineața zilei de 1 septembrie, Zoltán Pengő a pornit din Aiud, pe jos, în călătoria de 7.000 de kilometri. După aproape 40.000 de pași, acesta a ajuns la Alba Iulia, unde s-a fotografiat în fața totem-ului de la intrarea în municipiu.

„Arăt cam șifonat în fotografia aceasta, iar imaginea reflectă fidel starea mea fizică și sufletească. Motivul este că în prima zi a călătoriei am parcurs, conform aplicației Health de pe telefon, nu mai puțin de 39.970 pași din Aiud până-n Alba Iulia”, a scris Zoltán Pengő, pe rețeaua de socializare Facebook.

A doua zi acesta a pornit spre Sibiu, iar pe o porțiune din drum a „testat” asfaltul turnat pe lotul I al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, aflat în construcție.

„Am plusat față de prima zi, parcurgând 37,5 km în 47.970 pași. Am pornit din Alba Iulia, am trecut peste coclauri umblate cu precădere de turme și ciobani, am testat o porțiune în lucru a autostrăzii din sudul Ardealului. Pentru drumeții este excelentă! Ne-am bucurat că traseul ne poartă prin România, și nu prin țări ca Germania sau Elveția, deoarece doi constructori cu funcție ne-au facilitat trecerea peste șantier, inclusiv un pod peste Mureș în contrucție, ceea ce ne-a scurtat drumul. Atât de mult ne place să blamăm mentalitățile noastre balcanice, dar câteodată e atât de bine să profităm de ele. O pereche cu care ne-am întâlnit întâmplător, mi-a solicitat o fotografie în comun, promițând că îmi va urmări călătoria. Recunosc, m-a mișcat interesul lor spontan. Obiectivul de mâine e Sibiul, un oraș care mă fascinează”, a spus Zoltán Pengő.

Marți, 3 septembrie, Pengő a ajuns la Sibiu, despre care a spus că „are un parfum european”.

„Mai bine de 38.000 pași este bilanțul zilei de ieri, pași care m-au dus până-n Sibiu. Cu câțiva kilometri înainte de Sibiu, în Cristian, intru într-un magazin sătesc, unde vânzătorul îmi comunică prețul unei sticle de sana în engleză. Știu că nu am față de român, fiind obișnuit să fiu abordat în limbi străine sau felicitat că vorbesc foarte bine româna deși sunt italian, dar un vânzător de vârstă medie la sat, care știe engleză, chiar m-a lăsat cu gura căscată. Peste câteva ore, în centrul Sibiului mă întreabă un individ trecut de 50 ani: Where are you from? Aflu apoi că e localnic, având câteva decenii trăite la Londra, care obișnuiește să le ofere ajutor turiștilor care par dezorientați. Trăind mult în străinătate, știe cum e să fii singur, departe de casă. Seara, traversând Piața Sfatului, trec pe lângă o terasă de restaurant cu muzică de pian live, apoi lângă încă unul. Bănuiesc că e singurul oraș în România unde vezi și auzi așa ceva. Sibiul chiar are parfum european”, a scris ardeleanul pe pagina de Facebook.

sursa: Facebook (The Kőrösi Project – From Transylvania to Ladakh)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax