Eveniment
FOTO: Peste 150 de oameni au ieșit în stradă la Gârda de Sus, pentru a protesta împotriva proiectului de la Roşia Montană
Un nou protest împotriva pornirii exploatării miniere de la Roșia Montană s-a produs sâmbătă, în Apuseni. De această dată, moții s-au strâns în Gârda de Sus, echipați cu steaguri tricolore, pancarte și afișe cu mesaje ecologiste, patriotice și mobilizatoare, pentru a-și exprima poziția vis-a-vis de proiect.
Dacă la începutul manifestării mulțimea nu aduna mai mult de 80 de persoane, pe parcurs în centrul comunei s-au strâns peste 150 de oameni.
„Asta-i Țara Moților, nu e țara hoților!”, „Vrem natură, nu cianură!”,„Poți să tragi un moț pe roată, dar o țară niciodată!”, sunt doar câteva dintre mesajele scandate de protestatari.
Protestul are autorizație valabilă de la ora 13.00 la 17.00 și este organizat de Fundatia Pro Muntii Apuseni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
seriful
duminică, 27.10.2013 at 14:31
:))))))))Peste 1000 de locuitori din zona Rosia Montana vor iesi in strada si vor protesta impotriva taierilor masive de material lemnos din Garda !!! Sloganul va fi ” Nu mai vindeti codrii NOSTRI austriecilor ” !!!!! :)))))))…..normal ca sunt vrajeli …dar nu sunt departe de adevar !!!!!
crys
luni, 28.10.2013 at 12:11
Aceleasi personaje de…Caragiale si sambata la Garda si duminica la Abrud:). Ma-nsel eu, sau a fost sarbatoare in ambele zile si nu s-a lucrat la padure??? Romania, TE IUBESC! – ieri de la ora 18!
Maria A
luni, 28.10.2013 at 20:12
Eu sustin proiectul RMGC! Acesti oameni isi schimba locul in care protesteaza… si de „AURUL VERDE” al Apusenilor nu zice nimeni nimic….
Antonia Irina
luni, 28.10.2013 at 23:44
Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda. ACEST PROIECT OFERĂ TOT CE E MAI BUN, OFERĂ UN VIITOR MAI BUN ROŞIEI MONTANE!
eta
marți, 29.10.2013 at 12:04
Pe lângă aceste beneficii financiare directe, Statul Român beneficiază de propagarea directă şi indirectă a efectelor economice ale proiectului. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total (directe si indirecte) pe perioada operării.. DA PROIECTULUI DE LA ROSIA MONTANA
Antonia Irina
marți, 29.10.2013 at 17:10
Trăim într-o perioadă în care tehnologia a evoluat, la fel şi omenirea ar trebui să evolueze, INFORMAREA este necesară, aţi învăţat una şi bună CIANURA! Inainte de a alege cianurarea au fost analizate alte 12 tehnologii pentru a o alege pe cea mai buna disponibila pe piata mondiala. La Rosia Montana se va aduce cea mai sigura tehnologie de procesare a aurului din lume in acest moment.
Procesul de cianurare este utilizat pentru extragerea aurului in marea majoritate a minelor aflate in operare din intreaga lume, in numar de aproximativ 500 de exploatari (in Suedia, Australia, Finlanda, Spania, Africa de Sud). In ultimii 20 de ani, circa 90% din aurul din intreaga lume a fost extras prin aceasta metoda.
Utilizarea cianurii este o practica de peste 100 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care riscurile cunoscute pot fi evitate. Au fost propuse procedee alternative, dar nici unul nu a fost folosit la scara comerciala pentru a extrage aur. Fiecare dintre alternative are propriile riscuri asupra mediului si riscuri pentru oameni. (mercurul – mult mai toxic; tiosulfatul – nu a fost dovedit ca sigur).
Nu vor exista lacuri cu cianura. Cianura se foloseste in circuit inchis, ea nu paraseste spatiul uzinei si la finalul procesului de productie, se neutralizeaza, adica este extrasa din zacamant si refolosita in circuitul de productie. Cianura, chiar daca este o substanta riscanta, se degradeaza natural atunci cand este expusa la aer si lumina naturala. Atunci cand este folosita la standarde internationale exacte, precum ICMC (la care Gabriel Resources a aderat), cianura este sigura din punctul de vedere al mediului.
Radu Faur
duminică, 17.11.2013 at 14:58
DA, tot ce e nou aduce nesiguranta, neincredere, asa e si cu proiectul de la Rosia Montana. Singura diferenta este ca la Rosia Montana totul e verificat astfel incat ca se respecte normele din UE. Cu alte de ce la altii se poate mineri si la noi nu?…De ce?…Eu sustin PROIECTUL ROSIA MONTANA!!!
Rusu Mirel
duminică, 17.11.2013 at 22:30
Dati o sansa proiectului minier!!!..Da pentru Rosia Montana!
Vasile Brascovita
luni, 25.11.2013 at 18:52
taietorii de lemne sa-si vada de treaba lor !!!!
Rusu Mirel
luni, 25.11.2013 at 22:19
Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.
Marcel
miercuri, 27.11.2013 at 18:54
Tocmai astia sau gasit sa iasa la proteste anti Rosia Montana???distugatorii aurului verde?
alex
miercuri, 27.11.2013 at 19:12
Distrugatorii paduriilor sa stea acasa
alex
miercuri, 27.11.2013 at 19:14
cine sa gasit sa faca proteste,urat din partea lor
Edy Sarbu
joi, 28.11.2013 at 20:14
Mineritul este singura șansă ca oamenii din Roșia Montană să ducă un trai normal. În momentul de față, nu există nicio altă activitate care să ne asigure locuri de muncă și un venit stabil.
Mihai Tomita
vineri, 06.12.2013 at 00:15
O meserie veche de mii de ani, transmisă din tată-n fi u, mineritul, împreună cu tradițiile sale, este pe cale să dispară definitiv. Apusenii au nevoie să se dezvolte, oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, la ei acasă. Mineritul modern ar putea fi din nou șansa localnicilor din Apuseni la o viață bună și la dezvoltare durabilă.
Robi Raicu
vineri, 13.12.2013 at 15:24
Exemplul de succes al Canadei și Australiei ne motivează să credem că şi Roșia Montană va avea şansa de a renaște prin minerit. Ne dorim locuri de muncă și stabilitate financiară, pentru noi și familiile noastre!Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!