Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 150 de oameni au ieșit în stradă la Gârda de Sus, pentru a protesta împotriva proiectului de la Roşia Montană


Publicat

Un nou protest împotriva pornirii exploatării miniere de la Roșia Montană s-a produs sâmbătă, în Apuseni. De această dată, moții s-au strâns în Gârda de Sus, echipați cu steaguri tricolore, pancarte și afișe cu mesaje ecologiste, patriotice și mobilizatoare, pentru a-și exprima poziția vis-a-vis de proiect.

Dacă la începutul manifestării mulțimea nu aduna mai mult de 80 de persoane, pe parcurs în centrul comunei s-au strâns peste 150 de oameni.

„Asta-i Țara Moților, nu e țara hoților!”, „Vrem natură, nu cianură!”,„Poți să tragi un moț pe roată, dar o țară niciodată!”, sunt doar câteva dintre mesajele scandate de protestatari.

Protestul are autorizație valabilă de la ora 13.00 la 17.00 și este organizat de Fundatia Pro Muntii Apuseni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

16 Comentarii

16 Comentarii

 1. seriful

  duminică, 27.10.2013 at 14:31

  :))))))))Peste 1000 de locuitori din zona Rosia Montana vor iesi in strada si vor protesta impotriva taierilor masive de material lemnos din Garda !!! Sloganul va fi ” Nu mai vindeti codrii NOSTRI austriecilor ” !!!!! :)))))))…..normal ca sunt vrajeli …dar nu sunt departe de adevar !!!!!

 2. crys

  luni, 28.10.2013 at 12:11

  Aceleasi personaje de…Caragiale si sambata la Garda si duminica la Abrud:). Ma-nsel eu, sau a fost sarbatoare in ambele zile si nu s-a lucrat la padure??? Romania, TE IUBESC! – ieri de la ora 18!

 3. Maria A

  luni, 28.10.2013 at 20:12

  Eu sustin proiectul RMGC! Acesti oameni isi schimba locul in care protesteaza… si de „AURUL VERDE” al Apusenilor nu zice nimeni nimic….

 4. Antonia Irina

  luni, 28.10.2013 at 23:44

  Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda. ACEST PROIECT OFERĂ TOT CE E MAI BUN, OFERĂ UN VIITOR MAI BUN ROŞIEI MONTANE!

 5. eta

  marți, 29.10.2013 at 12:04

  Pe lângă aceste beneficii financiare directe, Statul Român beneficiază de propagarea directă şi indirectă a efectelor economice ale proiectului. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total (directe si indirecte) pe perioada operării.. DA PROIECTULUI DE LA ROSIA MONTANA

 6. Antonia Irina

  marți, 29.10.2013 at 17:10

  Trăim într-o perioadă în care tehnologia a evoluat, la fel şi omenirea ar trebui să evolueze, INFORMAREA este necesară, aţi învăţat una şi bună CIANURA! Inainte de a alege cianurarea au fost analizate alte 12 tehnologii pentru a o alege pe cea mai buna disponibila pe piata mondiala. La Rosia Montana se va aduce cea mai sigura tehnologie de procesare a aurului din lume in acest moment.
  Procesul de cianurare este utilizat pentru extragerea aurului in marea majoritate a minelor aflate in operare din intreaga lume, in numar de aproximativ 500 de exploatari (in Suedia, Australia, Finlanda, Spania, Africa de Sud). In ultimii 20 de ani, circa 90% din aurul din intreaga lume a fost extras prin aceasta metoda.
  Utilizarea cianurii este o practica de peste 100 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care riscurile cunoscute pot fi evitate. Au fost propuse procedee alternative, dar nici unul nu a fost folosit la scara comerciala pentru a extrage aur. Fiecare dintre alternative are propriile riscuri asupra mediului si riscuri pentru oameni. (mercurul – mult mai toxic; tiosulfatul – nu a fost dovedit ca sigur).
  Nu vor exista lacuri cu cianura. Cianura se foloseste in circuit inchis, ea nu paraseste spatiul uzinei si la finalul procesului de productie, se neutralizeaza, adica este extrasa din zacamant si refolosita in circuitul de productie. Cianura, chiar daca este o substanta riscanta, se degradeaza natural atunci cand este expusa la aer si lumina naturala. Atunci cand este folosita la standarde internationale exacte, precum ICMC (la care Gabriel Resources a aderat), cianura este sigura din punctul de vedere al mediului.

 7. Radu Faur

  duminică, 17.11.2013 at 14:58

  DA, tot ce e nou aduce nesiguranta, neincredere, asa e si cu proiectul de la Rosia Montana. Singura diferenta este ca la Rosia Montana totul e verificat astfel incat ca se respecte normele din UE. Cu alte de ce la altii se poate mineri si la noi nu?…De ce?…Eu sustin PROIECTUL ROSIA MONTANA!!!

 8. Rusu Mirel

  duminică, 17.11.2013 at 22:30

  Dati o sansa proiectului minier!!!..Da pentru Rosia Montana!

 9. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 18:52

  taietorii de lemne sa-si vada de treaba lor !!!!

 10. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 22:19

  Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.

 11. Marcel

  miercuri, 27.11.2013 at 18:54

  Tocmai astia sau gasit sa iasa la proteste anti Rosia Montana???distugatorii aurului verde?

 12. alex

  miercuri, 27.11.2013 at 19:12

  Distrugatorii paduriilor sa stea acasa

 13. alex

  miercuri, 27.11.2013 at 19:14

  cine sa gasit sa faca proteste,urat din partea lor

 14. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 20:14

  Mineritul este singura șansă ca oamenii din Roșia Montană să ducă un trai normal. În momentul de față, nu există nicio altă activitate care să ne asigure locuri de muncă și un venit stabil.

 15. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:15

  O meserie veche de mii de ani, transmisă din tată-n fi u, mineritul, împreună cu tradițiile sale, este pe cale să dispară definitiv. Apusenii au nevoie să se dezvolte, oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, la ei acasă. Mineritul modern ar putea fi din nou șansa localnicilor din Apuseni la o viață bună și la dezvoltare durabilă.

 16. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:24

  Exemplul de succes al Canadei și Australiei ne motivează să credem că şi Roșia Montană va avea şansa de a renaște prin minerit. Ne dorim locuri de muncă și stabilitate financiară, pentru noi și familiile noastre!Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

29 – 30 octombrie: Maraton de vaccinare, la Sebeș. Ce seruri vor fi folosite pentru imunizare și care este programul

Publicat

Primăria Sebeș, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba și cu Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș organizează în perioada 29 – 30 octombrie un maraton de vaccinare în municipiu. 

Cetățenii care doresc să se vaccineze se pot prezenta vineri și sâmbătă, în intervalul orar 08:00 – 20:00, la sediul Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități, aflat pe B-dul Lucian Blaga nr. 45 A, în spatele Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

În cadrul maratonului de vaccinare este utilizat serul produs de Pfizer – BioNTech și de Johnson & Johnson.

Nu este necesară programarea prealabilă.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

LISTE noi cu dosare aprobate pentru programele Casa Eficientă Energetic și Casa Verde Fotovoltaice. Detalii de la AFM

Publicat

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Programelor Casa Eficientă Energetic şi Casa Verde Fotovoltaice.

Casa Eficientă Energetic 2021

Totodată, în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic a fost publicată o nouă listă conţinând 87 dosare aprobate în valoare de 4,27 milioane lei.

LISTA dosare aprobate Casa Eficientă Energetic – 27 octombrie

Prin acest program, beneficiarii pot deconta: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică.

Casa Verde Fotovoltaice 2021

AFM a publicat şi 313 dosare acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice în valoare de peste 6,257 milioane lei.

LISTA Casa Verde Fotovoltaice – 28 octombrie

Prin programul ”Casa verde”, persoanele fizice își pot instala sisteme fotovoltaice, pentru eficientizarea consumului de energie electrică în locuințe.

Potrivit AFM, sunt liste publicate și pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, pe site-ul oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.400 de persoane controlate de Poliția Alba, pentru respectarea măsurilor în pandemie. Câte au fost sancționate

Publicat

Peste 2.400 de persoane au fost verificate de Poliția Alba, în ultimele 24 de ore, pentru respectarea măsurilor de prevenire a și combatere a efectelor pandemiei de COVID. Polițiștii au dat zeci de sancțiuni.

Potrivit IPJ Alba, au fost verificate 757 de persoane aflate în carantină, 1.385 aflate în izolare și au fost organizate 11 de acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 288 de persoane. Alte 54 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 17 societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 113 terase, restaurante, fastfood-uri, iar reprezentanții acestora au fost informați în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte,  în contextul pandemic actual.

Au fost verificate 79 de mijloace de transport persoane, din care 28 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 38 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 5 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

Acțiune cu efective suplimentare în Blaj

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare care a avut loc pe raza municipiului Blaj și a secțiilor de poliție rurală arondate, au fost legitimate 212 persoane, 38 de autovehicule și 5 mijloace de transport în comun, precum și 48 de restaurante, cafenele, hoteluri terase și magazine neesențiale.

Au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, din care 17 la Legea 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Care sunt restricțiile ce trebuie respectate – Poliția Alba

– este obligatorie purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

– este interzisă desfășurarea activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

– activitatea restaurantelor, cafenelelor, etc, în interiorul clădirilor și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00; accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, în baza certificatului verde Covid.

– este interzisă activitatea cluburi și discoteci precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– este interzisă participarea spectatorilor la competițiile sportiv;

– accesul la toate activitățile și evenimentele este permisă doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul PNL Florin Roman, după valul de demisii din Parlament: Cei care pleacă și atacă partidul, să fie excluși definitiv

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman propune ca parlamentarii liberali care-și dau demisia din comisiile de specialitate să fie excluși din partid în cazul în care critică actuala conducere. Precizarea lui Roman vine în contextul în care mai mulți parlamentari PNL au demisionat din grupurile de specialitate. Ultimul este deputatul Constantin Șovăială, care a trecut în tabăra lui Ludovic Orban.

„PNL este singurul partid istoric ce a rezistat în istoria sa îndelungată, în fața tuturor atacurilor venite din interior și exterior! Și va rezista în continuare!

Sigur că regret plecarea fiecărui coleg parlamentar. Vom pierde probabil 13-14 senatori și deputați din totalul de 134. Dar nu 40 cum vroia fostul președinte. Le mulțumesc celor care rămân fideli PNL. Vom rămâne de departe cel mai important partid de dreapta din Parlament. PNL înseamnă și 250.00 de membri, 1.264 primari și 17 președinți de consilii județene, fideli partidului, nu unui om.

A mai încercat, recent și Tăriceanu să rupă PNL. Iar rezultatul este cunoscut. Nu mai există politic.

O să propun colegilor ca cei care pleacă și atacă partidul, să o facă din afara lui și să le spunem clar: ușa PNL este închisă celor care își bat joc de PNL”, a scris Florin Roman, pe pagina de Facebook.
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate