Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Pilotul din ”nava mormânt”, prăbușită în Apuseni acum 20 de ani. Comemorare emoționantă pe Curcubăta Mare

Publicat

O mână de oameni tăcuți și triști, lângă o bucată de pământ drept, în contrast cu terenul încrețit din jur, pe vârful Curcubăta Mare din Apuseni. Familia, prietenii şi foştii colegi ai aviatorului Pavel Pop (Osz), s-au adunat la ”mormântul” din munte, al pilotului prăbușit cu MIG-ul acum 28 de ani. De fapt, la epava avionului, din care trupul acestuia nu a fost niciodată scos. 

”Blandă și tristă toamnă în Apuseni… În a 21 a zi a lui Răpciune, în anul Domnului 2018, am reușit să creștinăm prin sfințire locul de veci al camaradului nostru lt.maj. aviator Pavel POP – OSZ, alias PUCK, din Regimentul 93 Aviație Vânătoare Giarmata, căzut la datorie în serviciul Patriei în fatidica zi de 31 iulie 1990. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească! Glorie eternă eroilor neamului românesc!
NIHIL SINE DEO!” este mesajul lui Mircea Grava, unul dintre cei care a făcut posibilă întâlnirea.

Puțină lume cunoaște istoria veche de 28 de ani, a ccidentului aviatic din Munții Apuseni, petrecut aproape de cota 2000. La 1736 metri altitudine, pe o culme muntoasă, îşi doarme somnul de veci un erou al Armatei Române. Pilotul Pavel Pop-Osz, zis Puk, s-a prăbuşit cu avionul pe care îl pilota, de la 12.000 metri altitudine. Accidentul s-a produs în timpul unui exerciţiu aviatic desfăşurat la 31 iulie 1990.

Tânărul era pilot militar din Escadrila a II-a Regimentul 93 Aviaţie Vânătoare Giarmata – Timişoara. Din cauza vitezei şi a unghiului de contact cu muntele, avionul a intrat pur şi simplu în pământ şi nu a mai fost scos la suprafaţă. Până în urmă cu câţiva ani, la faţa locului s-a putut vedea o parte din motorul avionului ieşind din pământ.

Epava avionului a fost găsită ulterior, dar nu a fost niciodată mutată de la locul accidentului. Acolo este, de fapt, mormântul pilotului.

Colegi care în ziua tragediei au zburat alături de Puk, sau doar au participat la căutările de după accident, au făcut eforturi considerabile şi au amenajat la mormântul eroului o cruce, un loc de pelerinaj la ceea ce ei consideră adevăratul loc de veci al pilotului.

Recent, la locul accidentului a avut loc un moment de comemorare a pilotului decedat în urmă cu 28 de ani. Au fost momente emoţionante, s-au depus coroane de flori şi a avut loc o slujbă de pomenire. La ceremonie au participat, vădit emoţionaţi şi cu lacrimi în ochi, soţia pilotului şi fiul acestora, fratele eroului, dar şi foşti colegi veniţi din toată ţara.

”Am zis că trebuie să facem ceva pentru omul acesta. A fost lipsit de cinstea şi onoarea de care merită un om căzut la datorie. Nu a venit aici pentru că aşa a vrut el. Am vrut să facem acest lucru pentru sufletul acestui om care se află aici. Acum consider că s-a eliberat”, a spus Mircea Grava, cel care a făcut posibil evenimentul de comemorare de pe muntele Curcubăta Mică.

Sursă foto: Facebook/ Mircea Grava, fost colonel inginer la Police Air support unit Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax