Uncategorized
FOTO: Pista de biciclete de pe Dealul Mamut, finalizată. Cum arată înainte de inaugurare şi ce facilităţi oferă iubitorilor de drumeţii
Atât albaiulienii dornici de mişcare în liniştea naturii, cât şi turiştii amatori de plimbări pe două roţi care vor să cunoască oraşul Alba Iulia au un nou loc unde pot să facă sport şi să se relaxeze în aer liber. Aflată la doar câţiva kilometri de agitaţia urbei, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.
Pe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pentru o parte din traseu (aproximativ un kilometru). De-a lungul întregului traseu se găseşte şi un spațiu de agrement dotat cu un pavilion central de tip restaurant, două locuri pentru grătar, mese, 12 foișoare și o parcare unde vizitatorii își vor putea lăsa mașinile. De asemenea, mai există şi locuri special amenajate unde vizitatorii îşi pot lăsa bicicletele.
(P) Haine sport ciclism pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri : Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.
Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene accesate de Primăria Alba Iulia, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale.
Cu toate că pista n-a fost inaugurată, pasionaţii de ciclism nu se pot abţine să nu se plimbe cu bicicletele pe acest traseu special amenajat, declarându-se mulţumiţi de facilităţile oferite. Mulţi dintre ei compară această pistă cu şoseaua Transalpina, numind-o, cu entuziasm, „Transalpina de pe Mamut”. Întrebat prin ce se aseamănă pista de pe Mamut cu Transalpina şi de ce printre cunoscătorii muntelui este denumită aşa, un ciclist declară că “se aseamănă foarte mult cele două locaţii montane din punct de vedere al traseului şi al senzaţiilor pe care le oferă în timpul parcurgerii lor de la un capăt la altul. Pista de pe Mamut este o Transalpina mai mică, dar care oferă vizitatorilor trăiri asemănătoare cu cele oferite de şosea”.
De-a lungul pistei de biciclete şi a zonei pietonale, au fost amplasate coşuri de gunoi la o distanţă aproximativă de 100 de metri. Tot la aceeaşi distanţă se găsesc bănci de lemn, protejate de intemperiile vremii, unde vizitatorii pot să-şi tragă sufletul. De asemenea, traseul este semnalizat cu indicatoare rutiere.
Proiectul a fost aprobat in 2011, când Primăria Municipiului Alba Iulia a semnat contractul de finantare cu Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii din Municipiul Alba Iulia”.
Ioana MIHU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dan
joi, 14.08.2014 at 22:20
Explicati va rog cum pot ajunge si eu acolo. Pentru cineva care nu e din zona… pe unde se poate ajunge! Multumesc!
moderatorul de serviciu
vineri, 15.08.2014 at 02:38
Pe drumul Alba Iulia Zlatna, la intrarea in localitatea Micești, o luați la stânga si apoi drept inainte pana la o parcare mare.