Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poezia la țară. Colocviile de literatură și arte, ediția a XXV-a, la Ciumbrud


Publicat

 

La patru kilometri de Aiud, la Ciumbrud s-a desfăşurat cea de-a XXV-a ediţie a Colocviilor de literatură şi arte, sub incitantul titlu: Poezia la ţară. Invitat de onoare a fost scriitorul Aurel Pantea, personalitate distinctă şi reprezentativă a literaturii române contemporane, laureatul de anul acesta al Premiului pentru literatură “Mihai Eminescu”.

Expunerea prezentată de poetul Aurel Pantea a oferit celor participanţi o incursiune în spaţiul poeziei contemporane, un dialog despre rolul traducătorului în ceea ce am putea numi transferul din cultura naţională în cea universală. Astfel, în cadrul atelierului de traduceri literare, s-a discutat despre modul în care volumul “Blanca”, semnat de Aurel Pantea şi tradus în limba franceză de Marcela Hădărig, a fost receptat în proiectele desfăşurate la Cusset – Vichy (Franţa), Geneva (Elveţia) şiBruxelles (Belgia).

Noul proiect de traducere din limba franceză în limba română a liricii lui Michel Talon, laureat al unor importante premii literare, a propus, prin versiunea Marcelei Hădărig, publicului prezent şi celui care va citi volumul bilingv o incursiune în poezia contemporană franceză.

Poeta Casandra Ioan a prezentat un alt proiect din atelierul de traduceri contemporane reprezentat deversiunea în limba română a poemelor Patriciei Goodrich, incluse într-n volumcu titlul “ Vânătoare de pietre în Transilvania”.

Au fost prezentate, cu acest prilej, volumul în limba engleză şi volumul în limba română, cărţi ce vor fi lansate în luna august la Castelul Corvinilor – Hunedoara într-un proiect al Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art Aiud.

Cronica traducerilor literare a cuprins şi prezentarea volumelor traduse de Sonia Elvireanu, cărţi apărute anul acesta la Paris: Marian Drăghici – lumière doucement, Paris, Editura Harmattan, 2018; Sonia Elvireanu- Le silence d’entre les neiges, Paris, Editura Harmattan, 2018.

Volumele de traduceri prezentate au beneficiat deun recital de poeme în limba franceză şi română realizat de Rodica Chira, Sonia Elvireanu, Casandra Ioan şi Marcela Hădărig.

Sub genericul “Poezia la ţară” au  fost citite poezii semnate de: Aurel Pantea,Virgil Todeasă, Casandra Ioan, Sonia Elvireanu, Mihai Firică, Eugenia Ignat, Eugenia Tiutiu, Adrian Cîrstea, Sebastian Popescu, Teodor Laurean, Silviu Dachin, Lucian Bota, Ioan Hădărig.

În cadrul colocviului au fost susţinute intervenţiile: Aurel Pantea, scriitor:  “Poezia contemporană”; Rodica Chira, scriitoare – “Casa mea de sticlă – un jurnal”; Sonia Elvireanu, traducătoare: “Traducerea, o transpunere într- o altă limbă ori act creator?”; Gabriela Chiciudean, critic literar: “Rodica Braga, Trupul de fum al zilei” ;Despina Stanciu, prof.: “Ovidiu Hulea în anul Centenar”; Anca Sas, artist vizual – “37 de zile. Jurnal de călătorie: SUA şi Haiti”; Ioan Hădărig, scriitor: “România literară. Aiud 1930”.

Două inedite expoziţii de poezie vizuală au întregit proiectul:

  • Expoziție de poezia vizuală: seducătoare aventură poetică bilingvă + o parafrază savuroasă / elragadó kétnyelvű költészeti kaland+egyjóízű parafrázis: Demény Péter, Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt, Kelemen Hunor,Laczkó Vass Róbert, László Noémi, Markó Béla, Szilágyi Domokos. Proiect realizat de Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României.
  • Expoziţia de pictopoeme: Alexandru Iuga, România, Anca Sas, România, Andrei Bako, România,Catherine Chrétien, Franța, Cauvin Leon Patrick, Haiti, Clemens Beungkun Sou,Republica Korea, Dimitar Velichkov, Bulgaria, Elena Cristea, România, Garry Laurent,Haiti, Gerd Messmann, Germania, Horváth Gyöngyvér, România, Irena Gayatri Horvat, Croația, Jean Renel Pierre Louis, Grenada, Lojze Kalinšek, Slovenia,Mihaela Bako, România, Oprișa Cristina Gloria, România, Patricia Goodrich, SUA,Sandor Albert, România, Stefan Balog, România, Suelin Low Chew Tung, Grenada,Susie Veroff, Canada, Szemak Zsuzsa, România, Tommy Barr, Marea Britanie,Zoltan Balog, România, Victoria Cozmolici, Moldova; Ioan Hădărig – versuri în română, engleză, franceză, germană, maghiară

Lansarea de carte a cuprins prezentarea următoarelor titluri: Ovidiu Hulea, “Învierea. Poem dramatic” în 3 acte,în versuri, Editura Taida, Iași, 2018; OvidiuHulea – “Jerbe matinale”, Editura Unirea, Alba Iulia, 2017; Rodica Gabriela Chira – “Casa mea de sticlă”,Editura Ars Longa, Iași, 2018; Anca Sas –“37 de zile”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2018;Patricia Goodrich (SUA) – “Stone Hunting in Transylvania”, Editura ExPonto, Constanța, 2018; Mihai Firică – “Ultimele zile și viața de după”, Editura Tracus Arte, București, 2017; Teodor Laurean – “Fiare plângând”, EdituraAedition, București, 2017; Teodor Laurean – “Îngerul cu poezii subsuoară”,Editura Rafet, Râmnicu Sărat, 2017; “Românialiterară. Aiud – 1930”. Studiu monografic sau trei repere (contradictorii) ale situării în afara istoriei cultural- europene de Ioan Hădărig, ediția a IV-a,Editura Ceconi, Baia Mare 2018

Recitalul depian susţinut de Claudiu Cordea  şi recitalul de chitară prezentat de Marius Moga au încheiat ediţia sfertului de veac dedicat artelor.

La proiectul dedicat literaturii şi artelor au participat cu intervenţii Oana Badea, primarul Aiudului şi Lorincz Helga,viceprimarul muncipiului. Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, în calitate de partener, a fost reprezentată de poeta Daniela Floroian.

Coordonatori proiect : Andrei Bako, Stefan Balog și Ioan Hădărig

Organizatori: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud,Fundația Inter-Art Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud, Biblioteca Județană Lucian Blaga Alba, ASTRA – Despărțământul “Ovidiu Hulea” Aiud.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

PSD lucrează la un proiect pentru legalizarea marijuanei. Ciolacu: Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul său lucrează la un proiect de lege pentru legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

”Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a declarat Marcel Ciolacu la Radio Guerilla.

Ciolacu a interzis magazinele de etnobotanice. ”Elevii, în loc să facă coadă la shaorma, făceau la etnobotanice”

Liderul PSD a fost cel care a interzis magazinele etnobotanice în Buzău, pe vremea când era consilier local.

„Era un flagel în momentul acela în Buzău. Am avut informații puse la dispoziție de poliție si DIICOT și toți elevii mai mari de la licee, în loc să facă coadă la shaorma făceau la etnobotanice”, a reamintit Ciolacu.

Un fost consilier a lui Dan Barna a cerut legalizarea marijuanei

În vară, Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a cerut legalizarea marijuanei pentru a repune Bucureștiul pe harta turismului mondial.

El a spus că prin această măsură capitala României ar putea concura cu Amstedam.

foto: facebook/ Marcel Ciolacu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Mărim salariul minim și continuăm acțiunea de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate

Publicat

„România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari”  transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii precizând totodată ca Inspecția Muncii va continua acțiune de combatere a muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Ministrul muncii citat de DCNews mai spune că „România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare.(…)

Ministrul Muncii: Creșterea salariul minim reduce migrația forței de muncă

Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri.”

Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor.

Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.

Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.

Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă.

I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.

Munca ”la negru” și ” la gri”, în vizorul ministrului

Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii.

Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.(..)” transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Bulgaria și Moldova intră în zona galbenă, Spania în zona verde

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 71 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Vezi lista completă – Anexa la HCNSU nr. 71 din 16.09.2021

Lista statelor / țărilor cu risc epidemiologic: Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Grenada 18,6

Israel 13,9

Guam 13,0

Polinezia Franceză 12,6

Muntenegru 12,1

Dominica 11,9

Mongolia 10,5

Bermuda 10,0

Georgia 9,7

Serbia 9,5

Cuba 9,4

Saint Lucia 9,1

Suriname 8,6

Malaysia 8,5

Saint Kitts și Nevis 8,3

Kosovo 7,6

Sint Maarten 7,5

Marea Britanie** 7,3

Seychelles 6,9

Anguilla 6,8

Palestina 6,0

Antigua și Barbuda 6,0

Statele Unite ale Americii 5,7

Costa Rica 5,6

Aruba 5,5

Slovenia 5,1

Insula Man 4,4

Elveția 4,3

Albania 4,3

Bahamas 4,2

Azerbaidjan 4,2

Botswana 4,2

Iran 4,2

Irlanda 4,1

Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1

Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1

Estonia 4,0

Macedonia de Nord 3,9

Lituania 3,9

Belize 3,9

Brunei Darussalam 3,9

Maldive 3,8

Turcia 3,7

Jersey 3,6

Norvegia 3,6

Barbados 3,5

Guyana 3,5

Fiji 3,3

Grecia 3,2

Cipru 3,2

Jamaica 3,1

Liechtenstein 3,0

Sri Lanka 3,0

Kazahstan 3,0

Africa de Sud** 1,6

Brazilia** 0,7

Nepal** 0,7

India** 0,4

Lista statelor/țărilor cu risc epidemiologic: Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Curaçao 2,9

Thailanda 2,9

Noua Caledonie 2,9

Bulgaria 2,8

Austria 2,8

Insulele Turks și Caicos 2,8

Guernsey 2,8

Gibraltar 2,8

Croația 2,6

Letonia 2,6

Guatemala 2,5

Armenia 2,5

Filipine 2,5

Mauritius 2,4

Belarus 2,4

Franța 2,4

Libia 2,4

Belgia 2,4

Insulele Virgine Britanice 2,4

Capul Verde 2,4

Monaco 2,4

Puerto Rico 2,3

Bosnia și Herțegovina 2,2

Olanda 2,0

Tunisia 2,0

San Marino 1,9

Portugalia 1,9

Irak 1,9

Trinidad și Tobago 1,9

Republica Moldova 1,9

Vietnam 1,8

Liban 1,8

Federația Rusă 1,8

Germania 1,8

Eswatini 1,8

Japonia 1,7

Saint Vincent și Grenadine 1,7

Timorul de Est 1,6

Islanda 1,6

Honduras 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătălie mare pentru construcția primilor 63 de km din Autostrada „Moldovei” A7: 39 de oferte, depuse pentru primul tronson

Publicat

39 de oferte au fost depuse la licitația pentru construirea celor 63 km din Autostrada A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, a anunțat joi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general.

Fostul ministru a explicat că 13 oferte sunt pentru Lotul I Dumbrava – Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil – Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru – Buzău.

„Autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei – este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

  • am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;
  • am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;
  • am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;
  • am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani – Suceava – Siret”, a mai spus Drulă.

Licitația pentru execuția tronsonului A7 Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost lansată pe 1 iunie.

Licitația este de tipul FIDIC Roșu, în care proiectul tehnic deja a fost realizat, iar la licitație este scoasă direct execuția.

Tronsonul Ploiești – Buzău este împărțită în trei loturi distincte:

– lotul 1 Dumbrava – Mizil (km 0+000 – km 21+000)

– lotul 2 Mizil – Pietroasele (km 21+000 – km 49+350)

– lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău (km 49+350 – km 63+250).

Valoarea estimată este între 4,290 miliarde de lei şi 5,062 miliarde de lei, fără TVA.

Câteva cifre în acest sens din cadrul sectorului Ploiești-Buzău:

– lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate