Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Praznic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia şi Zilele Şcolii. ÎPS Irineu a participat la manifestări

Publicat

DSC_1279 În fiecare an, pe 24 aprilie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Simion Ştefan, prilej cu care, vineri, la Seminarul Teologic Liceal din Alba Iulia au fost organizate evenimente la care au participat elevi, profesori, dar şi ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia.

Pe 24 aprilie, este zi de pomenire a Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în paraclisul instituţiei de învăţământ.

De asemenea, Seminarul Teologic Ortodox a desfăşurat în această perioadă manifestarea Zilele Şcolii, ce a cuprins mai multe activităţi cu elevii instituţiei.

Piatra de temelie a capelei din noul campus s-a pus în anul 2009, iar în 2011, în septembrie, au început lucrările de construcţie a clădirii, inaugurată după un an la 1 decembrie 2012. Costurile proiectului se ridică la peste 3 milioane de euro, bani obţinuţi de la Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României.

Clădirea inaugurată cuprinde 12 săli de clasă, patru laboratoare şi o bibliotecă. În curs de finalizare sunt capela cu hramul „Sfântul Simion Ştefan”, şcoala primară, sala de festivităţi, cantina, terenul şi sala de sport.

Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia a fost înfiinţat pe baza unei hotărâri a Sfântului Sinod din 10 mai 1991, la propunerea Comisiei învăţământului pentru pregătirea personalului bisericesc, şi a funcţionat din anul de învăţământ 1991-1992.

Tot în 1991, seminarul a primit numele marelui ierarh şi cărturar Mitropolitul Simion Ştefan.

Mitropolitul cărturar Simion Ştefan (1643-1656) a tipărit pentru prima dată în limba română, în anul 1648, Noul Testament de la Bălgrad şi Psaltirea în 1651, aducând prin aceasta un aport esenţial la cristalizarea limbii române literare. Aceste prime tipărituri în limba română au fost reeditate în anii din urmă, în ediţii critice, de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

DSC_1267 La început baza materială a fost pusă la dispoziţie de Arhiepiscopia Ortodoxă, respectiv cele două săli de curs la Centrul Eparhial şi camerele de dormit la Schitul Sfântul Ioan Botezătorul, azi Schitul Sfântul Lazăr. O perioadă de trei ani (1992-1995), cursurile s-au ţinut după-amiaza în cadrul Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan”. În 1995, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a primit în administrare imobilul de pe strada Vasile Goldiş, nr. 11 A. În această clădire cu parter şi patru etaje au fost amenajate dormitoarele la etajele I-III, sălile de curs şi o capelă la etajul IV.

În perioada 1996-2004 a funcţionat în cadrul Seminarului şi Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti.

Din anul 2002 s-a înfiinţat o clasă de Filologie, profil uman, cu o durată de patru ani de studiu, specializare este deschisă atât băieţilor, cât şi fetelor.

Din 2013, s-a înfiinţat o nouă clasă la profilul uman, cu specializarea ştiinţe sociale.

foto: Daniel Bloss

Citește și Mesaje Sfântul ȘTEFAN 2015: URĂRI, FELICITĂRI pe care le poți trimite persoanelor dragi, care își sărbătoresc onomastica

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement