Eveniment
FOTO VIDEO: Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost în Ucraina și s-au întâlnit cu președintele Zelenski. Ce au declarat
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au aflat marți, în Ucraina, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, și cu Denys Shmyhal, premierul țării vecine.
Ciucă și Ciolacu au declarat că războiul pornit Rusia este o agresiune ilegală și imorală.
Nicolae Ciucă: România contribuie cu bani la fondul financiar al Curții Penale Internaționale care cercetează crimele de război
”L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară.
L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.
#Zelensky April 26
Today in Kyiv he met with the Prime Minister of Romania Nicolae Chuque.
Each such visit is an important signal of solidarity with the Ukrainian people. We appreciate Romania’s defense support, humanitarian aid and a clear position on sanctions policy. pic.twitter.com/NavDCC1Vhe— Oriannalyla 🇺🇦 (@Lyla_lilas) April 26, 2022
Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică.
Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a precizat Nicolae Ciucă.
România vrea să se implice în reconstrucția Ucrainei
”Cetățenii ucraineni care au fugit din calea atrocităților comise de Rusia vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Au fost și sunt bineveniți în casele, bisericile, școlile, adăposturile din România, iar prin măsurile pe care le-am adoptat la nivelul Guvernului, le facilităm tranzitul către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii.
Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune.
Solidaritatea și compasiunea poporului român față de vecinii noștri ucraineni ne oferă un mandat puternic pentru avansa relațiile bilaterale la un nou nivel.
I-am transmis omologului meu, Denys Shmyhal, că România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces.
România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional.
I-am asigurat pe partenerii noștri din Ucraina că România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”, a mai precizat Ciucă.
”Am fost, în a treia zi de Paște, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității.
Am avut convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka. distrugerile comise de armata rusă.
În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:
1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a declarat la rândul său Marcel Ciolacu.
Ciucă după întâlnirea cu Zelenski:L-am asigurat de sprijin în eforturile de a opri agresiunea Rusiei
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul României în eforturile de a opri agresiunea rusă.
„L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, susține premierul.
Conform acestuia, comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între cele două societăți.
„Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică”, a mai spus Ciucă.
Acesta i-a transmis președintelui Zelenski că România sprijină aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană.
Ciolacu, după vizita în Ucraina: România vrea să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune
România vrea să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune, iar porturile Constanţa şi Galaţi trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două ţări, între Ucraina şi Europa, dar şi cu restul lumii, le-a transmis, marţi, oficialilor de la Kiev preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
„Am fost, în a treia zi de Paşte, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte şi numeroşi etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniştea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinităţii”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
El menţionează că oficialii români au avut convorbiri cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.
„Mai mult, am fost să văd, la Irpin şi Borodianka, distrugerile comise de armata rusă. În cadrul discuţiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore: România vrea să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune şi, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât şi cu firme româneşti.
Mai mult, porturile Constanţa şi Galaţi trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două ţări, între Ucraina şi Europa, dar şi cu restul lumii.
Am susţinut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această ţară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minorităţile din statele membre ale Uniunii şi din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a precizat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News