Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Proiect pentru un nou pod rutier pe DN 74A, la Cărpiniș, în locul podului deteriorat de viiturile din luna iulie


Publicat

Un nou pod rutier urmează să fie realizat pe drumul național DN 74A, pe raza satului Cărpiniș, în comuna Roșia Montană. Podul actual a fost grav afectat de inundațiile și viiturile produse în luna iulie 2021. 

Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Stoparea efectelor calamităților, repararea podului de pe DN 74A KM 5+013”, propus a fi amplasat în localitatea Cărpiniș, comuna Roșia Montană.

Potrivit memoriului de prezentare, urmare a fenomenelor meteorologice-hidrologice din perioada 15-16 iulie 2021, au rezultat inundații, viituri și alunecări de taluze pe drumul național DN 74A km 0+000 – 10+595 pe raza UAT Abrud, Roșia Montană și Câmpeni. Punctul de început al DN74A se află în orașul Abrud (DN74) și capătul în orașul Câmpeni (DN75). Sectoarele afectate se află pe raza localităților Cărpiniș și Câmpeni.

Administratorul a comandat o expertiză tehnică în iulie 2021, prin care s-a efectuat o evaluare a situației existente urmate a calamităților și de stabilire a stării tehnice actuale și cauzele care au dus la apariția degradărilor, precum și măsurile necesare în vederea aducerii la parametrii de confort și siguranță în exloatare pe tronsonul afectat.

Pentru podul de la poziția kilometrică 5+013 expertul tehnic a recomandat realizarea unui pod nou pe amplasamentul celui existent.

Podul existent este un pod oblic stânga 65 grade, cu lumina de cca. 4,00 m.

Fundațiile/elevațiile podului sunt realizate parțial din moloane de piatră degradate parțial. S-a observat că fundațiile/racordările cu terasamentele sunt subspălate și degradate. Podul existent a fost prelungit în trecut cu cca. 4,00 m cu grinzi pe fundații și elevații din beton.

Albia este parțial obturată cu pietre și arbori. S-au produs degradări semnificative și la malurile din amonte pe cca. 50 m și în aval pe cca. 30 m.

Astfel, s-a propus realizarea unui pod nou, cu asigurarea gabaritul podului de 11,30 m, compus din două benzi de circulație de 3,90 m, două trotuare de 1,50 m din care 0,50 m destinat parapetuelui direcțional H4b și două grinzi parapete de 0,25 m pentru dispunerea parapetului pietonal metalic.

Traversarea albiei se va face prin intermediul unui pod de 11,05 m lungime și 11,30 m lățime totală.

Podul are o singură deschidere de 8.00 m oblic stânga 75 grade pe cursul apei cu un gabarit de circulatie de 7,80 m (2 x 3,90 m) și trotuare 2 x 1,75 m (0,50 + 10 + 0,25 m). Podul, cu lumina de 7,77 m asigură scurgerea unui debit Q1% de 52,30mc/s cu un spațiu
de gardă de 0,75m.

Suprastructura este alcatuită din grinzi prefabricate cu corzi aderente 16 bucăți în secțiune ce vor conlucra între ele prin intermediul unei plăci de suprabetonare de 20 cm în ax
din beton C35/45 și armătură BST500. Peste placa de suprabetonare se va realiza o hidroziolație performantă și calea de rulare (4+5 cm) BAP16.

Din punct de vedere al siguranței podul este echipat cu parapete metalic de protecție tip H4b și parapete pietonal tip mână curentă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

4 decembrie: 1.490 de cazuri COVID și 111 decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 1.490 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise sâmbătă, 4 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Autoritățile au raportat alte 131 decese din cauza infecțiilor cu coronavirus, din care 20 anterioare (față de 183 în 24 de ore, cu o zi în urmă).

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 1.673 cazuri în 24 de ore.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 4 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.490 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 131 decese dintre care 20 anterioare”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi actualizate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Zăpadă numai bună de schiat pe pârtiile din județul Alba. Peisaje superbe de iarnă, la Șureanu și în Apuseni

Publicat

A nins la Șureanu și în Apuseni și este zăpadă pentru schiat pe pârtiile din Alba. Administratorii Domeniului Schiabil Șureanu au anunțat că sezonul de schi va începe în 10 decembrie.

Imagini superbe cu peisaje de iarnă au fost postate pe rețelele de socializare.

Vezi HARTA: PÂRTIILE de SCHI din județul ALBA și din împrejurimi, sezonul 2021-2022. Tarife, program și acces

La Șureanu, pregătirile sunt în toi pentru noul sezon de schi. Este zăpadă din abundență și, din anunțul reprezentanților Domeniului Schiabil Șureanu, acesta se redeschide oficial vineri, 10 decembrie.

Și la Arieșeni este zăpadă, iar peisajele sunt superbe. Sunt vești bune pentru pasionații sporturilor de iarnă, dar și pentru cei care vor să petreacă un weekend cu aer curat la munte.

Ninsorile au cuprins aproape toată țara. Val de aer polar peste România

În ultimele ore a nins în mai multe zone din centrul și nord-vestul țării. Meteorologii au anunțat și condiții de formare a poleiului.

În staţiunile Parâng şi Straja din judeţul Hunedoara, iarna s-a instalat complet, spre bucuria turiştilor care şi-au prelungit vacanţa de 1 decembrie cu încă două zile, potrivit g4media.ro.

În Suceava, pe drumuri se circula în condiţii de iarnă.

În Caraş-Severin, localnicii din Padina Matei au dat jos de pe maşini un strat gros de zăpada.

Ningea şi pe Acoperişul Banatului, aşa cum este considerat Muntele Mic. Este o zonă superbă, iar domeniul schiabil are 4 pârtii.

Şi Mânăstirea Putna s-a îmbrăcat în haine albe, de sărbătoare.

Şi în Capitală a avut loc prima ninsoare, iar autorităţile sunt pregătite să intervină.

surse foto: Facebook (Pârtiile Domeniul Schiabil Șureanu și Vârtop Arieșeni)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Medalie de bronz pentru Andrei Dărămuș, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul Național de Box

Publicat

Andrei Dărămuș, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, a obținut medalia de bronz la Campionatul Național de Box – Seniori, organizat la sfârșitul lunii noiembrie la Târgu Mureș.

După această medalie, Andrei Dărămuș ia în calcul să încheie o carieră de 22 de ani, timp în care a fost considerat unul dintre cei mai talentați luptători din Alba, fiind apreciat la nivel național. Acesta a reușit să câștige medalii importante după ce a abordat fiecare meci cu determinare și curaj.

La campionatul național, Andrei Dărămuș (33 de ani), a concurat la categoria de greutate 80 de kilograme. Andrei Dărămuș a câștigat primul meci, însă a doua luptă a fost oprită de către arbitru care a considerat că sportivul nostru nu mai poate continua.

Andrei Dărămuș a doar, însă, de altă părere: „Mi-am dorit mult medalia de aur, sunt dezamăgit și consider că meciul putea continua, iar eu puteam să câștig. Boxul este un sport de bărbați și meciul nu trebuia oprit deoarece eu eram apt. Asta este viața, acesta este sportul. Am fost foarte bine pregătit și sunt foarte dezamăgit de decizia arbitrului și de rezultat”, a spus Dărămuș.

Deși era anunțat ca ultim campionat, Andrei Dărămuș lasă o portiță deschisă în privința revenirii în ring deoarece îi este greu sa renunțe.

”Cei care vor să practice acest sport trebuie să aibă un antrenor bun, să fie disciplinați, muncitori, conștiincioși, să fie pregătiți să facă sacrificii, să fie dispuși să sară peste mese pentru a putea face cântarul, dar satisfacțiile pe care le aduce boxul merită! Munca și talentul contează fiecare în proporție de 50%. Este, de asemenea, un sport în care contează mult concentrarea, deoarece o clipă de neatenție, în ring, poate ruina multă muncă. Le transmit copiilor că pentru box e nevoie de curaj și determinare care, asociate cu seriozitatea, vor aduce rezultate”, a spus Andrei Dărămuș, care este și antrenor al CS Unirea Alba Iulia la box.

Pentru această competiție, Andrei Dărămuș a fost pregătit de către antrenorul Sorin Clonța.

„Îl felicit pe sportivul nostru și pe antrenorul său pentru acest rezultat la cea mai importantă competiție de profil din țară”, a spus Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patriarhia Română despre certificatul verde: Să nu fie obligatoriu. Participarea la slujbe răspunde nevoii de hrană spirituală

Publicat

Participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcaşurile de cult răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet, arată Patriarhia Română. Precizarea este în contextul discuțiilor referitoare la certificatul digital UE privind COVID-19.

Punctul de vedere a fost exprimat şi la întâlnirea cultelor religioase cu reprezentanţii Guvernului.

„După cum în data de 12 noiembrie 2021, Patriarhia Română a solicitat Camerei Deputaţilor să nu introducă obligativitatea certificatului digital UE privind COVID-19 pentru clerici sau credincioşi ca o condiţie pentru a participa fizic la slujbele religioase, şi astăzi, Patriarhia Română adresează autorităţilor competente aceeaşi solicitare, din următoarele motive:

aşa cum acest certificat nu este solicitat pentru accesul cetăţenilor în magazinele alimentare, farmacii, spitale, deoarece acestea răspund unor nevoi esenţiale ale cetăţenilor, tot astfel, participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcaşurile de cult răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet. Prin rugăciunea comună în biserică, omul credincios intră în comuniune cu Dumnezeu şi cu semenii, vindecând sufletul său de teama de boală şi de moarte”, subliniază Patriarhia Română, potrivit basilica.ro.

Un alt argument este acela că, prin rugăciunea comună în biserică, se oferă omului disperat încurajare, prevenind astfel deznădejdea şi depresia.

Patriarhia Română: luăm permanent măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare de protecţie

„Participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării şi a solidarităţii, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării.

Totodată, precizăm că Patriarhia Română ia permanent măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare de protecţie când organizează evenimente religioase”, potrivit punctului de vedere dat publicităţii de Cancelaria Sfântului Sinod.

sursă: Agerpres

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate